- Scriptium
- Posted on
- 12 Comments
Waarom afkortingenlijst in de scriptie?
In je scriptie plaats je verschillende lijsten, zoals een begrippenlijst, tabellen- en figurenlijst en een afkortingenlijst. Deze lijsten klinken misschien niet heel belangrijk, maar vergis je hier niet in. Ze maken het voor de lezer mogelijk om je scriptie makkelijker te lezen en beter te begrijpen. Besteed hier dus zeker de nodige aandacht aan. In deze blog gaan we in op de afkortingenlijst. Wat is een afkortingenlijst, wat moet je hierin zetten en waar plaats je deze lijst in je scriptie?
Wat is een afkortingenlijst?
Afkortingen kennen we allemaal wel. Een afkorting is een verkorte schrijfwijze voor een woord, naam, organisatie of andere aanduiding. Van Dale (z.d.) definieert een afkorting als ‘een woord, gevormd door de eerste letters van een woord of een paar woorden’. Er worden dus bepaalde letters weggelaten om hetzelfde woord te benoemen, maar dan ingekort. Denk bijvoorbeeld aan ‘blz.’ voor het woord bladzijde of ‘afk.’ voor het woord afkortingen (of ‘away from keyboard’ in de gamerswereld).
In de afkortingenlijst plaats je alle gebruikte afkortingen uit je scriptie. Het kan namelijk voorkomen dat je namen, organisaties, lange woorden of begrippen afkort. Dit omdat ze gewoonweg te lang zijn om telkens voluit te schrijven. Ook zie je vaak dat in verschillende vakken bepaalde termen standaard worden afgekort. Een voorbeeld is de afkorting DESTEP bij marketingscripties.
De afkortingen plaats je vervolgens in de afkortingenlijst, met daarbij het volledige woord of de naam uitgeschreven. Deze afkortingen plaats je op alfabetische volgorde in de afkortingenlijst. Zo kan de lezer van je scriptie deze eenvoudig opzoeken. Een afkortingenlijst wordt ook wel een verklaring van afkortingen genoemd, en heeft als doel de leesbaarheid van een scriptie te verhogen.
Wanneer gebruik je een afkortingenlijst in je scriptie?
Een afkortingenlijst gebruik je wanneer je regelmatig afkortingen in de scriptie gebruikt. Ter herinnering geven we je nog even de vuistregel voor het gebruik van afkortingen. Wanneer je in de scriptie een afkorting gebruikt voor een woord, naam of aanduiding, zul je deze de eerste keer altijd voluit moeten schrijven. Vervolgens plaats je tussen haakjes de afkorting die je in de rest van de scriptie gaat gebruiken. Als voorbeeld:
Op deze bladzijde (blz.) lees je het volgende…
Vanaf nu mag je in de rest van je scriptie de afkorting blz. gebruiken. Dit geldt ook voor namen van bijvoorbeeld organisaties. Schrijf je bijvoorbeeld over het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dan zul je deze eerst voluit moeten schrijven, ondanks dat het in de volksmond bekend staat als het UMCG.
Enkele andere tips ten aanzien van afkortingen in je scriptie:
-
Een afkorting schrijf je met kleine letters, tenzij het gaat om de afkorting van de naam van een bedrijf, instelling, land, een wet of een Engels woord.
-
Gebruik niet te veel afkortingen in je scriptie. Dat verlaagt de leesbaarheid en maakt de tekst minder toegankelijk voor de lezer.
-
Afkortingen van woorden en uitdrukkingen dien je in formele teksten zoals een scriptie altijd voluit te schrijven. Voorbeelden zijn ‘m.b.t.’ (met betrekking tot), en ‘a.g.v.’ (als gevolg van). Een tekst maakt een gehaaste indruk als je dit soort woorden afkort, en dat past niet bij een academische tekst.
Waar hoort de afkortingenlijst in je scriptie?
Inmiddels weet je wat een afkortingenlijst is en hoe je deze opstelt. Maar waar in je scriptie hoort deze verklaring van afkortingen eigenlijk te staan? De afkortingenlijst plaats je vooraan in je scriptie, na de inhoudsopgave. Door de verklaring van afkortingen op deze plek te plaatsen, kan de lezer direct de afkortingen met de daarbij behorende uitleg lezen. De lezer weet dan wat wordt bedoeld met een bepaalde afkorting. Hierdoor wordt het lezen en begrijpen van de scriptie makkelijker. Ook is het voor de lezer een handige plek om de lijst eenvoudig te vinden tijdens het lezen van de scriptie.
Gebruik je altijd en afkortingenlijst in je scriptie?
Het antwoord op deze vraag is nee. De afkortingenlijst is geen verplicht onderdeel van een scriptie. Het kan namelijk voorkomen dat je in je scriptie vrijwel geen gebruik maakt van afkortingen. Als je gebruikt maakt van slechts een paar afkortingen, dan kun je ervoor kiezen om deze in voetnoten onderaan de blz. (see what I did there) te plaatsen. De lezer kan dan direct de afkorting met uitleg lezen, zonder terug te hoeven bladeren naar de afkortingenlijst. Gebruik je echter veel afkortingen in je scriptie, dan is het verstandig om een afkortingenlijst toe te voegen.
Hulp van een professional
Twijfel je aan de structuur of inhoud van je scriptie? Heb je moeite met het gebruik van afkortingen of taal in het algemeen? Schakel dan professionele scriptiehulp van Scriptium in. Wij hebben veel ervaring met het corrigeren van scripties. Daarnaast begeleiden we jaarlijks honderden studenten bij het schrijven van hun scriptie. Je kunt 24 uur per dag gebruikmaken van onze hulp.
Dienen afkortingen ook in begrippenlijst te staan?
Hallo Marjorie,
Bedankt voor je vraag. Nee, afkortingen neem je op in een aparte afkortingenlijst.
Moet de afkortingenlijst dan na de begrippenlijst of daarvoor?
Hallo Romy,
Dat maakt niet zoveel uit
Als je een afkortingenlijst met afkortingen in je scriptie opneemt, moet je dan wel nog steeds in de tekst de afkortingen voluit schrijven?
Ja, ook dan dien je de afkorting eenmalig voluit te schrijven, wanneer deze geïntroduceerd wordt.
Ik heb twee afkortingen in de samenvatting gebruikt. Ik heb die voluit geschreven met de afkorting erachter. Moet ik de inleiding opnieuw de afkorting introduceren en deze weer één keer voluit schrijven?
Ja. In principe dien je als je een afkorting in de samenvatting hebt gebruikt, deze in de samenvatting de eerste keer voluit te schrijven en nog een keer in de hoofdtekst wanneer die daar voor de eerste keer gebruikt wordt.
Voor het het opstellen van de afkortingenlijst heb ik een tabel gebruikt met 2 kolommen. Moet deze tabel ook voorzien worden van een bijschrift? (net als alle andere tabellen/afbeeldingen in de scriptie)
Hallo Wouter,
Bedankt voor je vraag. Nee, er hoeft geen bijschrift te staan.
Hoii,
Moet je de afkortingen die in je bijlagen voorkomen ook in de afkortingenlijst zetten?
Hallo Lyd,
APA heeft hier geen regels voor geformuleerd. Ons advies zou zijn om afkortingen in de bijlagen te vermijden. Als dat niet kan, dan is ons advies om de afkortingen in de bijlage toch ook op te nemen in je afkortingenlijst.