thuis studeren - afbeelding 1

Thuis studeren

In het begin was het leuk. ‘Yes’ denk je. ‘Is corona toch ergens goed voor. Eindelijk thuis kunnen blijven en zo lang mogelijk in bed blijven liggen, tot het tijd is om de laptop erbij te pakken en Zoom te starten. Echter, grote kans dat dat op een gegeven moment gaat vervelen. Je zult je klasgenoten en vrienden gaan missen. Alles begint steeds meer als vrijblijvend aan te voelen in plaats van als een verplichting. Je dreigt de studie uit te stellen omdat je het ritme van ‘naar school gaan’ verliest. Hierdoor raak je mogelijk minder gemotiveerd om er überhaupt iets voor te doen. Kun je daar verandering in brengen? Hoe blijf je jezelf motiveren om thuis goed te studeren? Dat en meer lees je in dit artikel.

Thuis studeren tijdens de coronacrisis

De coronacrisis heeft met de opgelegde beperkingen en de bijbehorende maatregelen grote invloed gehad op het mentale welbevinden van studenten. Veel jongeren volgden in deze periode (deels) thuisonderwijs omdat hogescholen en universiteiten nog deels gesloten waren. Uit CBS-onderzoek is gebleken dat vooral jongvolwassenen (18- tot 25-jarigen) meer dan andere leeftijdsgroepen een negatieve invloed van de coronacrisis op hun mentale gezondheid hebben ervaren. In de tweede helft van 2020 zei bijna de helft van hen zich tijdens de coronacrisis vaker eenzaam te voelen dan ervoor, en ongeveer een op de drie voelde zich vaker somber. Bijna de helft van de jongeren (47 procent) geeft aan dat de coronacrisis hun leven in het algemeen (heel) negatief beïnvloed heeft. Een vergelijkbaar deel (43 procent) zegt dat de crisis zowel een positieve als negatieve invloed heeft gehad. Zes procent ervaart de crisis als (heel) positief, en 4 procent geeft aan dat de crisis hun leven niet heeft beïnvloed.

Ervaren invloed van coronacrisis op dagelijks leven

(Heel) positief (% jongeren) Zowel positief als negatief (% jongeren) (Heel) negatief (% jongeren) Geen invloed (% jongeren)
18 tot 21 jaar
4,5
38,7
53,4
3,5
21 tot 25 jaar
4,4
38,6
52,7
4,2
18 tot 25 jaar
4,4
38,7
53,0
3,9
Tienerjongens
9,0
46,8
37,7
6,4
Tienermeisjes
7,0
50,5
38,4
4,1
Jonge mannen
4,9
34,1
56,0
5,0
Jonge vrouwen
4,0
43,3
49,9
2,8

Bron: CBS

Tip 1 - Leg je telefoon weg

Dit heb je misschien al vaker gehoord, maar begin altijd met het wegleggen van je telefoon. Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat de telefoon enorm afleidend werkt. Het is even lastig als je hem veel gebruikt, maar het went snel.

Onderzoekers van de UGent en UAntwerpen hebben onderzoek gedaan naar smartphonegebruik onder studenten. Uit de resultaten is gebleken dat studenten met een lager dan gemiddeld smartphonegebruik een slaagpercentage hadden van 69.8% voor hun tentamens. Studenten met een bovengemiddeld smartphonegebruik, hadden een slaagpercentage van slechts 60,6%. De gemiddelde student controleert ongeveer twee keer per uur zijn of haar smartphone. Studenten die het meer deden, behaalden lagere cijfers.

Tip 2 - Hou rekening met je concentratievermogen

Een goede concentratie is natuurlijk ook van uiterst belang. Daarvoor kun je het best eerst even kijken hoe lang jij ongeveer geconcentreerd kunt blijven. Uit een studie van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de gemiddelde student een concentratievermogen heeft van ruim 45 minuten. Ook blijkt dat het veel effectiever is om pauzes te nemen op het moment dat je geen concentratie meer hebt. Dit geeft je hersenen de mogelijkheid om even te rusten, om vervolgens weer verder te kunnen studeren. Het is daarom aan te raden om eerst even te timen hoe lang je geconcentreerd kunt blijven, en op basis daarvan een alarm in te stellen voor pauzes.

Merk je dat je erg veel last hebt van concentratieproblemen? Nemen de klachten alleen maar toe? Dan is het handig om ons artikel over ADHD en concentreren door te nemen.

Tip 3 - Hou rekening met afleidingen

Om thuis goed te kunnen studeren, is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele afleidingen. Je kamer zie je natuurlijk als je eigen kamer en niet als je klas. In de kamer ben je misschien sneller geneigd om afgeleid te raken, omdat daar al je spullen liggen en je bed. Berg daarom alle afleidende spullen even op, of ga desnoods naar een andere kamer. Wat je ook zou kunnen doen, is een kamer zodanig inrichten dat je het gevoel krijgt echt in een werkkamer te zijn.

Wellicht moet je ook rekening houden met het feit dat er meerdere mensen in het huis rond kunnen lopen. We zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje. Dit kan op je zenuwen werken. Je hoort je vader in de andere kamer telefoneren. Je zusje hoor je in een Zoom gesprek met haar klas, en vervolgens komt je moeder zeuren dat je de vaatwasser moet opruimen zodra je klaar bent met de les. In deze situatie is het verstandig om met elkaar af te spreken wat het handigst is. Zo hebben jullie zo min mogelijk last van elkaar en kunnen jullie ongestoord het werk blijven doen. Zoek voor jezelf een plekje op waar jij het best kunt werken.

Tip 4 - Neem voldoende pauze

Neem je pauzes zo efficiënt mogelijk. Houd je pauzes tussen de 15-30 minuten en probeer je hoofd leeg te maken. Eet iets, drink iets en ga eventueel even een wandeling maken. Na wat frisse lucht kun je thuis weer verder studeren!

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren of studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?