- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Muziek bij het studeren
Muziek kan enorm afleidend zijn, maar ook erg kalmerend werken en goed zijn voor de concentratie. Tegenwoordig zijn er veel verschillende muziekgenres. Daarmee is er muziek die bij iedere situatie of sfeer kan passen. Muziektips voor het studeren zijn daarom altijd van harte welkom, nietwaar?
Leidt muziek af of verbetert het de concentratie?
Voor bepaalde momenten is het van belang om muziek uit te zoeken die bij je stemming of de sfeer past. De meeste mensen krijgen bijvoorbeeld een boost aan energie als ze popmuziek opzetten tijdens het schoonmaken. Daarnaast wordt het schoonmaken een stuk leuker natuurlijk. Maar hoe zit het dan met muziek tijdens het studeren?
Op de vraag of je beter studeert als je muziek opzet, kan geen eenduidig antwoord worden gegeven. Popmuziek kan bijvoorbeeld veel energie opwekken, waardoor je zin krijgt om te dansen en te zingen. Volgens een studie van Annette de Groot, professor in de psycholinguïstiek aan de UvA, werkt popmuziek echter afleidend voor het brein, zeker als je veel moet lezen.
Dit geldt overigens niet alleen voor popmuziek, maar voor alle muziek waarin gezongen wordt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat de tekst van het nummer afleidend kan werken. Zeker wanneer je het liedje ook nog eens kent. Dan ben je veel sneller geneigd om mee te gaan zingen. Je hoort ieder woord, ieder deuntje, gaat meeneuriën. Voor je het weet zit je een optreden te geven in een stadion met 50.000 mensen. Supergaaf natuurlijk, maar nu is het tijd om wat breincellen te kweken en te gaan concentreren. Tijd voor wat muziektips die beter bij het studeren passen.
Muziektips voor exacte vakken
Voor exacte vakken zoals wiskunde, biologie, natuurkunde en scheikunde, of vakken waarvoor je moet lezen of schrijven, is het handig om ‘relaxed’ of ‘chill’ muziek op te zetten. Voorbeelden zijn muziek als lofi-hiphop, klassiek, of instrumentaal, en muziek waarbij het ritme niet al te snel gaat. Vaak werken liedjes tussen de 60 en 70 bpm (beats per minute) dan het best.
Volgens recent onderzoek van organisatiepsychologen Manuel Gonzalez van Baruch college in New York en John Aiello van de State University in New Jersey, is muziek luisteren bij een complexe taak over het algemeen geen goed idee. Een langzaam en rustgevend ritme kalmeert het brein. Het zorgt er namelijk voor dat het brein zich meer kan focussen op wat het moet doen en tegelijkertijd gestimuleerd wordt door de kalmerende muziek. Het brein maakt stofjes aan die energie opwekken. Het schuift alle chaotische gedachten even aan de kant.
Neem dus wat te drinken, zet wat heerlijke klassieke muziek op, zachtjes op de achtergrond. Pak je studiemateriaal erbij en ga ervoor. Hierdoor wordt studeren gegarandeerd een stuk leuker.
Muziektips voor het creatieve brein
Zoals je hebt kunnen lezen, kan muziek met tekst vrij afleidend werken. Wil je toch muziek opzetten waarin gezongen wordt, zet deze dan zo zacht mogelijk. Dan blijft de muziek meer op de achtergrond spelen.
Muziek met tekst kan heel goed werken voor creatieve taken, zoals fotografie of tekenen. Taken waarbij je niet noodzakelijk ‘logisch’ hoeft na te denken. Heb je dus creatieve taken te doen? Zet dan eens een lekker hard deuntje op (maar niet al te hard, anders gaan de buren klagen). Daarmee activeer je je creatieve rechterhersenhelft. Zing mee en fantaseer hoe je die 50.000 mensen aan het vermaken bent met je zang en danstechnieken.
Moeite met studeren? Scriptium helpt
Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!