haat studeren - afbeelding 1

Haat voor studeren

Ken je dat, van die dagen waarop je jezelf maar niet tot studeren kunt zetten? Wanneer je liever in bed blijft liggen, Netflix kijkt of gewoon vindt dat je wel betere dingen te doen hebt? Dagen boven de boeken hangen is voor weinig studenten een plezierig vooruitzicht. Toch zul je er op een gegeven moment aan moeten geloven en zul je de stof voor tentamens in je hoofd moeten hebben zitten. Wanneer je meer plezier hebt in leren, heb je minder stress en raak je sneller gemotiveerd om het studeren eens goed aan te pakken. Heb je haat naar studeren en wil je weten hoe je studeren leuker maakt? Lees dan dit artikel!

Gedeelde smart is halve smart

Waarschijnlijk hebben je vrienden af en toe hetzelfde probleem en zijn zij niet makkelijk te enthousiasmeren voor een dag in de boeken. Toch zullen jullie allemaal uiteindelijk een keer in de boeken moeten duiken. Waarom dan niet samen? Samen studeren is namelijk een stuk gezelliger. Zo heb je iemand om in de pauze mee te kletsen en een koffietje te halen, en motiveer je elkaar doordat je de ander ook goed aan de slag ziet. Het zorgt er ook voor dat er een bepaalde structuur en sociale controle is.

Volgens wetenschappelijk onderzoek kan samen studeren effectiever zijn dan alleen studeren. Uit onderzoek aan de Washington University naar studiegroepen blijkt dat studenten hun notities in studiegroepen meer ‘eigen maken’ en de stof op een dieper niveau leerden. Als studenten de stem van de professor horen en notities maken, zijn ze teveel bezig met schrijven. Het is het voor hen dan moeilijker om de stof goed op te nemen.

Leer niet aan één stuk achter elkaar

In korte periodes leren is veel efficiënter dan uren achter elkaar studeren, waarbij je de laatste drie uur alleen nog maar naar een scherm of boek hebt lopen staren. In korte perioden leren zorgt ervoor dat de hoeveelheid stof en de tijd achter je bureau te overzien is waardoor je niet ontmoedigt raakt.

Om hiermee aan de slag te gaan kun je de ‘Pomodoro techniek’ proberen. Dit houdt in dat je steeds 25 minuten gaat studeren, waarna je 5 minuten pauze neemt. Dit is genoeg voor het brein om even op te laden, zodat je weer door kan naar de volgende Pomodoro. In totaal doe je vier Pomodoro’s. Dan heb je na afronding daarvan twee uur gestudeerd. Dan is het tijd voor een grotere pauze waarin je bijvoorbeeld iets kunt eten of een kleine wandeling kunt maken. Vervolgens kun je weer fris aan een nieuwe reeks Pomodoro’s beginnen. Zo zie je minder op tegen studeren.

Daarnaast is het van belang dat je de door jou welverdiende pauzes goed benut. Zorg ervoor dat je op die momenten even weggaat van de werkplek om jezelf echt rust te gunnen. Bovendien kun je als extra motivering een beloning koppelen aan het afronden van bepaalde leerstof. Denk hierbij aan een lekkere snack, een workout, een aflevering van je favoriete serie, iets doen met vrienden, of iets anders waardoor je de beloning wilt verdienen.

Gebruik apps bij het leren

Soms kan het handig zijn om Apps te gebruiken wanneer je wilt studeren of ontspannen. We zetten er enkele voor je op een rij:

  • Headspace

Op school sla je de hele tijd nieuwe informatie op in je geheugen. Dat kost tijd en energie. Met de app Headspace kun je na een drukke dag volledig ontspannen. De app geeft handige trainingen en mindfullness-oefeningen. Verder helpt Headspace je ook om vlot in slaap te vallen door ontspannende achtergrondmuziek te spelen of verhalen voor te lezen. De app biedt ook advies en steun over thema’s als hoe om te gaan met spijt, luisteren naar anderen of omgaan met angsten. Sommige functies van de app zijn zelfs specifiek op studenten gericht.

  • PhotoMath

PhotoMath is geschikt voor iedereen die een duwtje in de rug kan gebruiken bij wiskundige problemen. Het is een app die de camera van een smartphone gebruikt om wiskundige vergelijkingen te scannen en te herkennen. Het gaat daarbij niet alleen om eenvoudige sommen, maar ook om complexe zaken als logaritmes, lineaire vergelijkingen en algebra. Aan de hand van de camera van je smartphone geeft het antwoord op rekenvragen. 

  • Crash Course

Crash course is de app van het gelijknamige youtubekanaal. Door middel van korte filmpjes leer je over nieuwe dingen: van natuurkunde en psychologie tot geschiedenis en biologie. Je kiest zelf wat je wanneer wil leren. Daarbij zorgt de app er ook voor dat je de leerstof beter onthoudt. Na elke les kun je jezelf ondervragen.

  • Pocket

Met behulp van Pocket kun je op een snelle en handige manier links opslaan. Bijvoorbeeld van een artikel dat je nodig hebt voor een opdracht. Het is een ideale app als je regelmatig taken krijgt die op lange termijn moeten worden gemaakt. Heb je een onderzoeksverslag aan het eind van het jaar over een bepaald onderwerp? Installeer in dat geval alvast Pocket. Als je tijdens het jaar op relevante artikels of websites stuit, sla je ze op om ze later weer te bekijken.

  • Evernote

Met Evernote kun je notities maken, classificeren en opslaan. Je kunt ook met anderen communiceren en bestanden en informatie uitwisselen. Het handige aan de app is dat je makkelijk foto’s en tekst met elkaar kunt combineren. Ook kun je deze notities opslaan en sorteren in zelf aangemaakte notitieboeken.

Afwisseling

Zoals eerder is besproken kan uren naar je boek staren erg vermoeiend zijn en zelfs voor de grootste studeerfans gaan vervelen. Wissel de manier waarop je de stof tot je neemt eens af. Er zijn voldoende mediums waar informatie te vinden is over de lesstof. Zo kun je de stof uit je boek afwisselen met de theorie die de docent in een hoorcollege vertelt. Of je kunt een aantal oefenvragen erbij pakken om het in een ander perspectief te plaatsen. Ook zijn er misschien leuke filmpjes op Youtube te vinden waarin de stof op een andere manier wordt besproken. Wie weet is er wel een luisterboek over het onderwerp van die week, waardoor je al wandelend of sportend kunt studeren.

Jezelf belonen

Ten slotte is het altijd leuk om de stof te koppelen aan de actualiteit en persoonlijke kennis die je al hebt. Probeer wat je leert te visualiseren. Je zult het dan gegarandeerd makkelijker onthouden en minder haat voor studeren kweken.

Beloon jezelf na hard werken, bijvoorbeeld door spelletjes te doen. Koppel steeds een beloning aan prestaties. Leren wordt tevens leuker als je spelelementen toevoegt. Dit wordt gamification genoemd. Uit een meta-analyse van 32 studies is gebleken dat gamification ook de resultaten verbetert. De redenen waren:

  • Gamificatie verhoogt het enthousiasme

  • Gamificatie kan feedback geven over de prestaties

  • Gamificatie kan de behoefte van studenten naar erkenning bevredigen

  • Gamificatie kan het stellen van doelen bevorderen

Vooral studenten hebben vaak moeite om tijdens het leren hun aandacht te focussen op de lessen in plaats van op hun telefoon. Als je jezelf daarin herkent, kun je maar beter actie ondernemen.

Daarvoor is een app als Forest erg geschikt. De app helpt je om gefocust te blijven en doet dat aan de hand van beloningen. Zodra je begint met studeren, zet je Forest aan en vervolgens plant je een zaadje. Naarmate de app actief blijft en jij verder werkt, groeit het zaadje uit tot een boom. Kun je het niet laten om telkens weer naar social media te trekken, dan verdort je boom.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?