- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Moeite met lezen en schrijven
Dyslexie is een neurologische stoornis in het technisch lezen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft dyslexie niets te maken met intelligentie. Studenten met dyslexie hebben moeite met lezen en schrijven. Dit komt doordat dyslecten woorden op een andere manier verwerken in hun hersenen dan niet-dyslecten. Dyslexie kan als erg vervelend worden ervaren. Het maakt het vermogen om te lezen en te schrijven, dat door veel studenten als vanzelfsprekend wordt beschouwd, in ieder geval niet makkelijker. Het is dan ook goed om te kijken naar hoe je het beste omgaat met dyslexie.
Wat is dyslexie precies?
Dyslexie is een stoornis in het technisch lezen. Daarnaast belemmert dyslexie ook het begrijpend lezen. Studenten met dyslexie lezen een stuk trager. Een tekst lezen kost hen ook veel energie en inspanning. Het probleem zit hem in het herkennen van een letter en de koppeling met het daarbij behorende geluid. Een letter kan vaak op verschillende manieren worden uitgesproken door waar het in een woord staat. Dit is voor dyslecten erg verwarrend, waardoor het tekstbegrip voor een deel verloren gaat.
De aandoening komt in verschillende vormen. De meest voorkomende vorm is die waarbij de vorm van letters en tekens door elkaar wordt gehaald. Bijvoorbeeld het verwarren van een d voor een b. Een andere vorm houdt in dat de spaties tussen woorden verdwijnen, waardoor het lastig wordt onderscheid tussen woorden te maken.
Om te ontdekken of iemand dyslexie heeft, is het van belang dat je eerst hebt ontdekt welke variant van dyslexie hij of zij heeft. Verder is het goed om op te letten wanneer het resultaat van het schrijven niet belangrijk is. Dan worden er vaak meer schrijffouten gemaakt. Ten slotte is het af te leiden aan hoe lang iemand bezig is met het lezen van een tekst of het maken van een toets. Hoe meer tijd dit kost, des te groter de kans op dyslexie.
Hoe ga je ermee om?
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Dat is de sleutel. Er zijn verschillende manieren om te oefenen. Wel is het goed om te onthouden dat dyslexie gaat over hoe de hersenen werken. Het is dus nooit helemaal op te lossen. Dit neemt niet weg dat kinderen met dyslexie beter kunnen worden in lezen en schrijven. Dat kan wel degelijk.
Hardop lezen is een methode die kan helpen. Dit helpt tijdens het lezen bij het maken van de connectie tussen de woorden en hoe de woorden klinken. Ook helpt het kinderen met dyslexie om meerdere zintuigen in te zetten tijdens het lezen. Het wordt makkelijker wanneer ze iets horen, voelen en zien. Denk bijvoorbeeld aan uitbeelden of rijmspellen. Tot slot is het heel belangrijk om studenten met lees- en schrijfproblematiek te blijven motiveren. Dyslexie kan demotiverend werken en voor frustratie zorgen. Blijf daarom motiveren en vier succesmomenten.
Positieve kenmerken
Naast dat het heel vervelend kan zijn, hebben studenten met dyslexie ook een aantal goede eigenschappen. Zo zijn zij vaak echte beelddenkers. Ze zijn creatief en analytisch en kunnen goed verbindingen leggen. In veel gevallen zijn dyslectische mensen erg praktisch ingesteld. Ze hechten veel waarde aan het totaalplaatje, in plaats van te blijven hangen in details.
Zorg voor een geldige dyslexieverklaring als student
Een dyslexieverklaring is een verkorte versie van het onderzoek dat is uitgevoerd waaruit blijkt dat een student dyslexie heeft. De verklaring dient te zijn ondertekend door een psycholoog of orthopedagoog. Je kunt daarvoor terecht bij de volgende deskundigen:
-
GZ-psycholoog (BIG-geregistreerd)
-
Klinisch psycholoog (KP)
-
Psycholoog met Kinder- en Jeugdregistratie van het NIP (K&J-NIP geregistreerd)
-
Orthopedagoog-generalist (NVO-geregistreerd)
Een voorbeeld van een niet-ingevulde dyslexieverklaring kun je downloaden via Stichting Dyslexie Nederland.
Studiehulp bij Scriptium
Bij Scriptium zijn we ons bewust van de knelpunten die studenten met dyslexie ervaren. We stemmen onze studiehulp, bijles en begeleiding af op je specifieke leerbehoeften en -problemen. Daarbij staan we 7 dagen per week voor je klaar. Neem gerust contact met ons op, en we komen snel bij je terug!