omgaan met stress - blogartikel afbeelding 1

Relaxed de studie door

Het leven als student gaat niet altijd over rozen. De studententijd wordt door velen ervaren als één van de leukste fases van het leven, maar er komen veel verwachtingen en verantwoordelijkheden bij kijken. Als student moet je naar college, opdrachten voor projectgroepen op tijd af hebben en leren voor tentamens. Dit neemt niet weg dat je buiten de studie ook nog leuke dingen wilt doen. Bijvoorbeeld vrienden en familie zien, uitgaan en sporten. En natuurlijk aan je CV bouwen door het laatste beetje vrije tijd te vullen met commissies.

Dat je als student allerlei verschillende dingen wilt doen, is helemaal niet gek. Je wilt het er natuurlijk van nemen tijdens je studententijd. Een drukke levensstijl kan echter enorm veel stress opleveren. Continu vliegen van plek naar plek is namelijk allesbehalve relaxed. Stress kan dan een negatieve invloed hebben op je geluk en prestaties. Ontdek daarom in dit artikel hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met stress tijdens je studie.

Oorzaken van stress

Stress kent verschillende oorzaken. Dit kan de druk zijn van het bindend studieadvies in het eerste jaar, het streven naar hoge cijfers of de druk om een bepaald aantal studiepunten te halen. Wat ook stress kan veroorzaken is de zoektocht naar balans tussen studie en het sociale leven. Tijdens de studietijd ben je een nieuw leven aan het opbouwen. Vaak is dit in een nieuwe stad. Ondanks het feit dat dit erg boeiend en opwindend kan zijn, verlies je je vertrouwde omgeving. De ervaring van stress is vaak erg persoonlijk. Kijk dus bij de tips hieronder welke voor jou kunnen werken.

Waar krijgen jongeren de meeste stress van?

Het CBS (2021) heeft onderzoek gedaan naar welke factoren studenten de meeste stress geven. In onderstaande tabel zie je het overzicht daarvan. In de rechterkolom staat per factor het percentage studenten dat met het probleem te kampen had.

Stress studenten tabel 1
Tabel 1: Stressfactoren volgens jongeren

Een kwart van de studenten heeft volgens het CBS vaak stress door school of studie. Eveneens een kwart heeft deze stress regelmatig. Oudere leerlingen en studenten geven dit vaker aan dan jongere. Vooral jonge vrouwen hebben relatief vaak studie- of schoolstress. 

Stress studenten tabel 2
Tabel 2: school- en studiegerelateerde stressfactoren onder jongeren

Hoe kun je als student omgaan met stress?

1. Wees niet te streng voor jezelf

Ambitie is een mooie eigenschap. Het is wel belangrijk dat je door gedrevenheid niet de eigen grenzen uit het oog verliest. Soms is het goed om keuzes te maken, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Neem niet te veel hooi op je vork. Op die manier houd je een aantal dingen over waar je echt voor kunt gaan. Vergeet ook niet te relativeren, want soms lijken dingen groter dan ze zijn. Door een stapje terug te doen, kun je er met een andere blik naar kijken.

Heb je het gevoel dat je door de bomen het bos niet meer ziet? Of voel je je gestrest, maar heb je zoveel dingen aan je hoofd dat je niet eens meer weet waarom? Dan is het misschien tijd om een stapje terug te doen. Vaak geeft je lichaam ruim van tevoren al aan dat het allemaal wel een tandje lager mag. Negeer deze signalen dus niet, want het laatste dat je wilt is in een burn-out terechtkomen. Wat verder niet vergeten mag worden is het belang van slaap. Door slaap gun je je hersenen rust. Dat stelt je in staat om beter met stress om te gaan

2. Plan je studeertijd efficiënt naar persoonlijke voorkeur

Kies een moment waarop jij persoonlijk productief kunt werken. Vermijd hele dagen in de bibliotheek zitten en zorg dat je ook leuke dingen inplant. Spreek af wanneer je studeert en probeer productief te zijn. Dit stelt je in staat om zonder schuldgevoel andere dingen te gaan doen. Het kan een goed idee zijn om wekelijks een aantal studiesessies in te plannen van een paar uur. Het is namelijk veel motiverender om een paar keer per week 3 á 4 uur te studeren dan de bieb openen en sluiten.

Daarbij is het onrealistisch om van jezelf te vragen om van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat geconcentreerd te blijven. Zoek uit wanneer jij op je productiefst bent en plan op deze momenten studiesessies in. Als je dan weet dat je klaar bent voor die dag, zul je ook geen stress ervaren en zul je meer kunnen genieten. Daardoor kun je er de volgende dag weer tegenaan. Je doet jezelf namelijk echt tekort, als je hele dagen in de bieb zit. Heb je tijdnood en kun je niet anders dan de hele dag doorwerken? Zorg er dan voor dat je naar verschillende cafés en andere studieplekken toegaat. Zo houd je het studeren leuk voor jezelf.

3. Omdenken van negatief naar positief

Positieve gedachten zijn niet altijd meer waar dan negatieve. Het verschil is wel dat ze je beter doen voelen. Het heeft dus baat om positiever te denken. Enkele voorbeelden van het omzetten van negatieve gedachten in positieve gedachten:

Negatieve gedachte Positieve gedachte
Ik ben hier niet slim genoeg voor
Ik zal het anders proberen aan te pakken
Ik heb hier een grote fout gemaakt
Wat kan ik van mijn fouten leren?
Als ik dit niet haal, ben ik een mislukking
Het is niet het einde van de wereld als ik het niet haal
Ik heb het verpest
Ik heb ontdekt wat niet werkt
Ik heb het vreselijk druk
Ik heb een interessant leven
Ik ga het niet redden
Wat kan ik wel op tijd halen?

Het is natuurlijk logisch dat het niet altijd lukt om op deze manier te denken. Soms komt er een negatieve gedachte in je op en geloof je dat je die gedachte echt bent. Je kunt tegen deze gedachte vechten, maar dit lukt niet altijd. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk oefent met omdenken. Dit zal je niet alleen helpen tijdens je studententijd, maar ook in de rest van je leven. Soms kan het ook helpen om er positieve affirmaties tegenover te zetten.

4. Verspreid de werkdruk

Stel geen taken uit. Zorg ervoor dat niet alles van het laatste moment afhangt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt echt. Uitstellen aan het begin van de periode is logisch, zeker als je net een tentamenweek achter de rug hebt. Maar uiteindelijk zul je veel meer stress ervaren, omdat je te weinig tijd hebt om alles nog te kunnen doen. Dit zal er alleen maar toe leiden dat je je de week voor het tentamen isoleert, wat ook niet bevorderlijk is voor je humeur. Als je de werkdruk verspreidt, houd je gedurende de hele periode een goede balans tussen studie en sociaal leven.

5. Studeer slim

Studeer ook slim. Het werkt om te wisselen tussen vakken of tussen manieren van leren. Zorg dat je niet één dag hebt om een heel boek te lezen maar plan een aantal pagina’s per dag in en bekijk bijvoorbeeld nog een hoorcollege. Vaak denken we dat we alles wel op een dag kunnen doen, maar in feite kunnen onze hersenen dit vaak niet aan. Onze hersenen zijn namelijk geen batterij die nooit opgaat. Je kunt simpelweg niet van jezelf verwachten om urenlang door te studeren zonder pauze. Ook je brein heeft soms een pauze nodig. Daarnaast houd je de leerstof ook interessant, als je voldoende afwisselt. En blijf vooral positief, ook als het even niet lukt.

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren en studeren? Ben je op zoek naar studiebegeleiding, scriptiebegeleiding of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met je scriptie, worstelt met wiskunde, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?