Afgestudeerd, en nu?

Sommige mensen weten precies hoe ze na hun studie hun loopbaan vorm gaan geven. Sollicitatiebrieven liggen klaar, LinkedIn is up-to-date en de mindset is ready om carrière te gaan maken. Maar dit is lang niet voor iedereen het geval. Het komt zelfs voor dat men het afstuderen uitstelt, omdat de vervolgstappen zo onduidelijk, onzeker en daardoor beangstigend zijn, dat het fijner is om door te gaan met wat je wel kent; studeren. Een heel vervelend gevoel, zeker als er vanuit de omgeving gevraagd wordt wat je nu toch gaat doen na je afstuderen!?

Keuzestress

“Wat als ik niet de juiste baan kies!?”

Herkenbare gedachte?

De generatie die op dit moment de arbeidsmarkt betreedt, oftewel de millennials, is opgegroeid met het idee dat je alles kunt worden én alles kunt doen wat je wilt. In de praktijk zijn de keuzes ook enorm. Supermooi, maar ook stressvol. Want zoveel opties geeft het idee dat je je werk- en levensgeluk in eigen hand hebt. Er zijn namelijk keuzes genoeg, dus het is enkel een kwestie van het juiste kiezen. Toch?

Leg hier bovenop de gedachte dat de stap naar een eerste ‘echte’ baan een serieuze stap is. Niet langer ruimte om te experimenteren en kijken wat leuk is, maar echt aan de slag. En vergeet tot slot niet dat 20- en 30-jarigen werk niet alleen zien als een manier om brood op de plank te krijgen. Ze willen ook van betekenis zijn, hun kwaliteiten ontplooien en kansen krijgen.

Keuzestress. Het is een welbekend fenomeen onder jonge afgestudeerden.

Hoe kies je voor wat je ècht wil?

Bekijk het feit dat je nog niet (precies) weet welke carrièrestappen je wilt gaan nemen na het afronden van je studie als iets positiefs. Niet weten biedt de mogelijkheid tot zelfonderzoek en persoonlijke groei. Antwoorden liggen nu eenmaal niet altijd direct voor het oprapen. Antwoorden vinden nadat je er moeite in hebt gestopt, is echter alleen maar waardevoller.

In deze tijd waarin op social media iedereen een perfect leven lijkt te leiden, is het extra krachtig als je je twijfels bespreekbaar maakt en je kwetsbaar opstelt. Ga het gesprek aan met vrienden en familie. Je zult merken dat anderen, jong en oud, ook tegen onzekerheden en vragen aanlopen. En wie weet wat voor goede tips en ideeën je krijgt van iemand die je situatie vanuit een ander perspectief bekijkt.

Je eerste baan hoeft niet perfect te zijn. Werken is ook gewoon een kwestie van ervaring opdoen, kijken wat goed bevalt, en wat minder bij je past. Geef jezelf die ruimte. Alles perfect willen hebben maakt dat je blik vernauwt en je enkel nog focust op hoe de baan er idealiter uit moet zien. Zo loop je mogelijk mooie kansen en ervaringen mis.

Je hoeft niet alles alleen te doen. Een (loopbaan)coach kan, als onafhankelijk medestander, jou ondersteunen in het zoeken naar je antwoorden. Er is hierbij geen goed of fout. Enkel jouw weg, richting jouw plek op de arbeidsmarkt. En hopelijk met veel arbeidsplezier. Want daar gaat het uiteindelijk om.

Manou van Eerten is een ervaren loopbaancoach van 20- en 30ers en toonaangevend expert van het Dertigersdilemma. Ze is lid van de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching en Erkend Coach en Erkend Teamcoach. Haar eigen dertigersdilemma leverde haar het zelfstandig ondernemerschap op. Zie mecompany.nu.

Eva van Duin is coach in opleiding bij The ME Company en rondt binnenkort haar studie Levenslooppsychologie af. Ze won onlangs de NOBCO Thesisprijs. 

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?