Wat is de Wilcoxon toets?

De Wilcoxontoets is een niet-parametrische statistische test. Deze wordt gebruikt om te bepalen of er een significant verschil is tussen twee gerelateerde (afhankelijke) steekproeven. In tegenstelling tot parametrische tests, zoals de t-toets, maakt de Wilcoxon-toets geen aannames over de verdeling van de gegevens. Deze test wordt ook de Wilcoxon Signed Ranks Test of de Wilcoxon-ondertekenings-rangtoets genoemd. Deze naam verwijst naar de gebruikte ondertekenings-rangtabel.

De Wilcoxontoets wordt toegepast wanneer de data niet normaal verdeeld zijn of wanneer de meetniveaus van de variabelen op ordinaal niveau zijn. Het is handig wanneer de gegevensparen niet onafhankelijk zijn zoals in gepaarde steekproeven. Dat betekent dat de metingen in de ene steekproef direct gerelateerd zijn aan de metingen in de andere steekproef. Dat is bijvoorbeeld het geval als er voor- en nametingen zijn in een experiment.

Hoe voer je de Wilcoxontoets uit?

Stel je voor: je wilt onderzoeken wat het effect is van een bepaald medicijn op de bloeddruk. Je wilt weten of er een significant verschil is in de bloeddruk in millimeter kwikdruk vóór en na de medicatie. Hieronder volgen de stappen die je moet doorlopen. 

Stap 1: bloeddrukmetingen

Je meet de bloeddruk van 10 deelnemers voordat ze het medicijn nemen. Je meet de bloeddruk opnieuw nadat ze het medicijn gedurende een bepaalde periode hebben ingenomen.

TABEL 1: bloeddrukmetingen (in mm Hg) voor elk individu:

Stap 2: absolute verschillen

Sorteer de absolute verschillen tussen de paren (nameting – voormeting).

TABEL 2: Absolute verschillen:  

Stap 3: Rangen

Ken rangen toe aan de absolute verschillen. Daarbij krijgt de laagste waarde de rang 1. 

TABEL 3: Rangen:  

Stap 4: Bereken de som van de rangen voor de positieve en negatieve verschillen.

  • Som van positieve rangen (W+): 2.5 + 2.5 + 2.5 + 2.5 + 2.5 + 2.5 = 15

  • Som van negatieve rangen (W-): 8

Stap 5: Kritieke waarde opzoeken

Neem de kleinste van de twee sommen (in dit geval W- = 8) en zoek de kritieke waarde in de Wilcoxon-ondertekeningsrangtabel voor jouw gewenste significantieniveau en steekproefgrootte.

Als W- kleiner is dan de kritieke waarde, verwerp je de nulhypothese.

Stap 6: Conclusie

Vergelijk de berekende W-waarde met de kritieke waarde. Als W- kleiner is dan de kritieke waarde, dan verwerp je de nulhypothese en concludeer je dat er een significant verschil is in de bloeddruk vóór en na de medicatie.

Dit is slechts een illustratief voorbeeld en niet representatief voor echte gegevens. De werkelijke analyse zou afhangen van de specifieke aannames en vereisten van de gegevensverzameling.

Rangen berekenen in de Wilcoxontoets

Omdat het berekenen van de rangen soms wat lastig is, is hier een eenvoudige uitleg van hoe rangen worden toegekend in de Wilcoxon-ondertekeningenrangtoets:

1. Rangschik de absolute verschillen

Bereken het absolute verschil tussen elk paar gepaarde waarnemingen (verschil tussen voor- en nameting).

2. Rangschik van klein naar groot

Rangschik deze absolute verschillen van klein naar groot, waarbij de kleinste het rangnummer 1 krijgt.

3. Bepaal de tekenen

Houd rekening met het teken van het oorspronkelijke verschil (voor- minus nameting).

4. Voeg positieve rangnummers toe

Voeg positieve rangnummers toe aan de rangorde van positieve verschillen en negatieve rangnummers aan de rangorde van negatieve verschillen.

5. Bereken de sommen van rangen voor positieve en negatieve verschillen

Bereken de som van de rangnummers voor de positieve verschillen en voor de negatieve verschillen.

6. Bereken de teststatistiek (W)

De teststatistiek (W) is het kleinste van de som van rangen voor positieve verschillen en de som van rangen voor negatieve verschillen.

7. Beoordeel op significantie

De teststatistiek W wordt vervolgens gebruikt om de p-waarde te bepalen, waarmee je kunt beoordelen of het verschil tussen de twee gerelateerde groepen significant is.

Wilcoxontoets uitvoeren in SPSS

In verschillende versies van SPSS is de mogelijkheid om een Wilcoxon-ondertekeningenrangtoets uit te voeren, beschikbaar. De specifieke procedure kan echter variëren tussen versies, dus het is altijd nodig om de documentatie bij de versie van SPSS te raadplegen die je gebruikt.

Over het algemeen kun je de Wilcoxon-ondertekeningenrangtoets uitvoeren in zowel oudere als recentere versies van SPSS. Als je een redelijk recente versie van SPSS gebruikt, zou de mogelijkheid om niet-parametrische tests uit te voeren, zoals de Wilcoxon-ondertekeningenrangtoets, inbegrepen moeten zijn.

Noot: de specifieke menu-opties en benamingen kunnen variëren tussen verschillende versies van SPSS. Als je de exacte stappen wilt weten voor jouw versie van SPSS, raadpleeg dan de documentatie of helpfunctie binnen SPSS zelf, of bekijk de online bronnen van IBM SPSS Statistics.

Het uitvoeren van een Wilcoxontoets in SPSS gaat in verschillende stappen. De Wilcoxon-toets wordt vaak gebruikt wanneer je met gepaarde steekproeven werkt en de verdeling van de data niet normaal verdeeld is. Hier zijn de stappen:

Stap 1: Data invoeren in SPSS

Open SPSS en voer je gegevens in. Zorg ervoor dat je de data hebt georganiseerd in twee variabelen, één voor elke conditie (bijvoorbeeld voor en na metingen).

Stap 2: Data controleren

Controleer of de data niet-normaal verdeeld is. Dit kun je doen met behulp van beschrijvende statistieken en normaliteitstests.

Stap 3: Uitvoeren van de Wilcoxon-toets

  • Klik op 'Analyze' in de bovenste menubalk.

  • Selecteer 'Nonparametric Tests' en vervolgens 'Legacy Dialogs'.

  • Kies '2 Related Samples' als je met gepaarde metingen werkt.

  • Selecteer de variabelen voor de voor- en nameting in het venster "Test Pairs".

Stap 4: Configureren van de analyse

  • Klik op de knop 'Define Groups' en voeg de twee groepen (voor en na) toe aan de respectieve vakken.

  • Selecteer de gewenste test (Wilcoxon) in het vak 'Test Type'.

Stap 5: Uitvoeren van de analyse

Klik op ‘OK’ om de Wilcoxon-toets uit te voeren.

Stap 6: Interpreteren van de resultaten

De output zal informatie bevatten over de rangordes, de som van de rangordes, en de Z-waarde samen met de bijbehorende p-waarde. De p-waarde geeft aan of er een significant verschil is tussen de twee condities.

Onthoud dat de Wilcoxon-toets een rangordetoes is die wordt gebruikt wanneer de veronderstellingen voor parametrische tests (zoals de t-toets) niet worden voldaan. Zorg ervoor dat je de resultaten interpreteert op basis van je onderzoeksvraag en context.

Rekenvoorbeeld van gebruik van SPSS voor een Wilcoxontoets

Je hebt bijvoorbeeld een experiment uitgevoerd waarbij je de prestaties van een groep studenten voor en na een bepaalde interventie hebt gemeten. De nulhypothese is dat er geen verschil is in de prestaties voor en na de interventie. Hieronder vind je een eenvoudig rekenvoorbeeld van hoe je een Wilcoxon-ondertekeningenrangtoets in SPSS zou uitvoeren:

Stap 1: Data invoeren

Je hebt bijvoorbeeld een experiment uitgevoerd waarbij je de prestaties van een groep studenten voor en na een bepaalde interventie hebt gemeten. De nulhypothese is dat er geen verschil is in de prestaties voor en na de interventie. Hieronder vind je een eenvoudig rekenvoorbeeld van hoe je een Wilcoxon-ondertekeningenrangtoets in SPSS zou uitvoeren:

TABEL: SPSS-voorbeeld Wilcoxontoets

Stap 2: Uitvoeren van de Wilcoxon-toets in SPSS

  • Open SPSS en laad je dataset.

  • Ga naar Analyze > Nonparametric Tests > Legacy Dialogs > 2 Related Samples.

  • Selecteer de variabelen voor de voor- en nameting en voeg ze toe aan de respectieve vakken onder "Test Pairs".

  • Klik op de knop "Define Groups" en voeg de twee groepen toe.

  • Onder "Test Type", selecteer "Wilcoxon".

  • Klik op "OK" om de analyse uit te voeren.

Stap 3: Interpreteren van de resultaten

De output van SPSS zal een tabel bevatten met de teststatistieken en p-waarde. Stel dat de uitvoer er als volgt uitziet:

In dit voorbeeld is de Z-waarde -1.123 en de bijbehorende p-waarde is 0.262. De p-waarde is groter dan het gebruikelijke significantieniveau van 0.05. Je zal dan de nulhypothese niet verwerpen. Dit suggereert dat er geen significant verschil is in prestaties voor en na de interventie op basis van de Wilcoxon-ondertekeningenrangtoets.

Voor welke disciplines wordt de Wilcoxontoets gebruikt en voor welke niet?

 De Wilcoxontoets wordt het meest gebruikt in disciplines waar de gegevens niet normaal verdeeld zijn of niet aan andere aannames van parametrische tests voldoen. Het wordt vaak toegepast in de volgende disciplines:

  • Medische Onderzoek: Bij het vergelijken van voor- en nametingen in klinische proeven, vooral wanneer de metingen niet normaal verdeeld zijn.

  • Psychologie: In experimenteel onderzoek waarbij de afhankelijke variabelen op een ordinaal niveau kunnen worden gemeten.

  • Sociale Wetenschappen: Bij het vergelijken van scores vóór en na een interventie in studies over menselijk gedrag.

  • Milieuwetenschappen: Bij het analyseren van gegevens waar de veronderstellingen van parametrische tests niet worden vervuld.

  • Biologie: Bij het vergelijken van biologische metingen, vooral wanneer de steekproefomvang klein is en de gegevens niet normaal verdeeld zijn.

In disciplines waar de aannames van parametrische tests goed worden vervuld en de gegevens normaal verdeeld zijn, wordt de voorkeur vaak gegeven aan parametrische tests zoals de t-toets. Deze disciplines omvatten bijvoorbeeld:

  • Economie en Bedrijfskunde: Bij het analyseren van financiële gegevens of het vergelijken van prestaties tussen verschillende bedrijfseenheden.

  • Statistiek en Wiskunde: Bij theoretische statistische analyses waarbij aannames van parametrische tests behouden blijven.

  • Fysica en Techniek: Bij het testen van hypothesen met betrekking tot fysieke eigenschappen, waarbij vaak grote steekproefgroottes en normaal verdeelde gegevens betrokken zijn.

In de praktijk is het belangrijk om de aard van de gegevens te overwegen en de geschikte statistische test te kiezen op basis van de specifieke kenmerken van de dataset en de onderzoeksvraag. Het is altijd aan te raden om de aannames van een test te controleren voordat je deze toepast.

Als de aannames niet worden vervuld, kan de Wilcoxontoets een geschikt alternatief zijn voor gerelateerde steekproeven. De aannames waarvoor dit geldt, zijn:

  • Normale verdeling van de gegevens: De t-toets veronderstelt dat de gegevens normaal verdeeld zijn. Als de gegevens sterk afwijken van een normale verdeling, kan de Wilcoxontoets een betere keuze zijn omdat deze minder afhankelijk is van deze veronderstelling.

  • Homogeniteit van varianties: De t-toets gaat ervan uit dat de varianties in beide groepen gelijk zijn. Als deze varianties sterk verschillen, kan de t-toets vertekende resultaten opleveren. De Wilcoxontoets maakt geen aannames over de variantie van de gegevens.

  • Interval- of ratio-niveau van metingen: De t-toets is het meest geschikt voor gegevens op interval- of ratio-niveau. Als de gegevens op een ordinale schaal worden gemeten, kan de Wilcoxontoets nuttig zijn omdat deze minder afhankelijk is van de aard van de metingen.

  • Onafhankelijkheid van observaties: De t-toets voor gepaarde steekproeven veronderstelt onafhankelijkheid van de observaties. De Wilcoxontoets is geschikt voor gerelateerde steekproeven, waarbij de metingen in de ene groep direct gerelateerd zijn aan de metingen in de andere groep.

Kortom, de Wilcoxontoets is robuuster tegen schendingen van deze aannames en is daarom een nuttig alternatief wanneer de gegevens niet voldoen aan de strikte aannames van parametrische tests. Het is echter altijd belangrijk om de specifieke kenmerken van je gegevens te overwegen en te beoordelen welke test het meest geschikt is voor je onderzoeksvraag.

Hulp bij statistiek nodig? Schakel een professionele begeleider van Scriptium in

Heb je moeite met statistiek? Wens je hulp te krijgen bij SPSS, STATA of R? Scriptium heeft 7 dagen per week professionele statistiekbegeleiders beschikbaar. Of je nu hulp bij statistiek in je scriptie wilt hebben, of bijles statistiek nodig hebt, we staan direct voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op, en we komen snel bij je terug.

Auteur: Ryu Jamanota 
Motto: Beter weten door zuiver meten
 

De auteur gebruikt statistiek voor het analyseren van productie- en dienstverleningsprocessen. Aan de hand van statistische analyses onderzoekt hij of een bedrijfsproces langs de kortste weg levert wat er bedoeld is en of het proces ook beheersbaar en betrouwbaar verloopt. 

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?