- Marleen Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Ontspannen studeren
Het studentenleven kan nog wel eens pittig zijn. Je wilt als student namelijk zoveel mogelijk studiepunten halen, maar ook af en toe vertoeven op een zonnig terras. Vaak zit je agenda bomvol en dit vergt veel inspanning. Want je zult ook nog eens tijd vrij moeten maken voor je bijbaantje en sociale verplichtingen. Er lijkt soms geen einde te komen aan wat je allemaal hebt ingepland. Juist daarom is het extra belangrijk om af en toe te ontspannen. Dit klinkt misschien als iets waar je veel tijd aan kwijt bent, maar niets is minder waar. Soms kan 10 minuten ontspannen op een dag al genoeg zijn. Als je er maar tijd voor vrijmaakt. Zo kun je even helemaal ontladen van de stress en laad je de (sociale) batterij weer helemaal op. Ben je benieuwd hoe je het best kunt ontspannen tijdens het studeren? Lees snel verder.
Plan pauzes in
Veel studenten vergeten tussen het studeren door pauzes te nemen. Hierdoor studeer je soms wel een paar uur achter elkaar door. Vaak gebeurt dit zonder dat je het door hebt. Echter is urenlang achter elkaar blokken voor je tentamens geen goed idee. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een individu zich over het algemeen niet langer dan driekwartier kan concentreren.
Studeer je langer dan één à twee uur achter elkaar? Dan zal je concentratie waarschijnlijk afnemen. Eigenlijk studeer je dan dus voor spek en bonen. Want als je concentratie sterk afneemt, sla je steeds minder informatie op. Daarom is het cruciaal om in ieder geval na ieder uur een korte pauze te nemen. Het is de bedoeling dat je na een pauze weer kunt knallen, dus kies voor actieve ontspanning. Doe bijvoorbeeld een korte wandeling van 10 minuten of fiets een blokje om. Zo gun je je hersenen de tijd om alle informatie te verwerken.
Doe iets praktisch tussendoor
Het kan zomaar zo zijn dat je niet in de gelegenheid bent om een actieve pauze te nemen. Dan is het wellicht een idee om tussendoor een praktische taak uit te voeren. Alles is immers beter dan niets doen in je pauze. Zo zou je een wasje kunnen draaien of even je kamer kunnen opruimen. Dit zijn namelijk taken waar je niet echt over na hoeft te denken. Hierdoor is er meer ruimte in je brein om informatie te verwerken. Je hebt dan dus én even je gedachten verzet én een huishoudelijke taak kunnen afstrepen. Productiever kan het niet!
Mediteren
Zie je door de bomen het bos niet meer door de stress? Dan zou ook meditatie kunnen helpen om even al je zorgen los te laten. Vroeger dachten mensen altijd dat mediteren voor zweefteven was. Gelukkig begint hier langzaam verandering in te komen. Mediteren brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Door af en toe de tijd te nemen om te mediteren zul je merken dat je concentratie en focus een stuk beter wordt. Je gedachten zullen minder snel afdwalen, waardoor je productiever kunt studeren. Als je nog nooit hebt gemediteerd, is dit waarschijnlijk even wennen. Maar geloof ons maar: trust the process. Je zult vanzelf ontdekken hoeveel invloed meditatie kan hebben op je gemoedstoestand.
Let goed op je ademhaling
Is de stap om je te wagen aan meditatie ietwat te groot? Dan kun je ook proberen om zo nu en dan bewust op je ademhaling te letten. Eigenlijk is dit ook een vorm van mediteren. Je stopt namelijk even met alles wat je doet. Het enige waar je je op focust is ademhaling. Vaak hebben we niet door dat we onregelmatig ademhalen. Pas als we bijna naar lucht moeten happen, beseffen we dat we niet goed ademen. Vaak gaat dit gepaard met stress. Het is dus helemaal niet gek als je tijdens het studeren onregelmatig ademhaalt. Studeren kan nou eenmaal stressvol zijn. Maar juist daarom is het belangrijk om af en toe stil te staan bij je ademhaling. Een stabiele ademhaling zorgt er namelijk ook voor dat je rustiger studeert.
Even een paar uur geen telefoon
Als je wilt ontspannen tijdens het studeren, is het af te raden om je telefoon in de buurt te hebben. Je telefoon dient namelijk als een enorme afleiding. Zowel tijdens het studeren als tijdens je pauze is het een slecht idee om je telefoon te gebruiken. Alles wat je op je telefoon doet, is een extra prikkel voor het brein. Deze prikkels moeten allemaal verwerkt worden en dit kan soms overweldigend voelen. Aangezien je tijdens het studeren al genoeg informatie moet verwerken, heb je die prikkels allesbehalve nodig. Probeer dus tijdens het studeren afstand te doen van je telefoon. Je telefoon loopt écht niet weg als je hem een paar uur niet gebruikt.
Creëer een goede omgeving voor ontspannen studeren
Je kunt alleen ontspannen studeren als je een fijne studieplek hebt. Denk hierbij aan waar je studeert, met wie je studeert en wat de sfeer is op je studieplek. De perfecte studieplek is voor iedereen anders. Toch werkt voor de meeste studenten een rustige, eigen plek om te studeren het beste. Ga dus vooral op zoek naar een studieplek die aansluit bij je eigen behoeften en wensen. Of dit nou in de bibliotheek of in een koffietentje is, maakt weinig uit. Het is vooral belangrijk dat je een ultieme focus kunt behouden en dat je comfortabel zit.
Plan een self care dag in
Naast dat je tijdens het studeren af en toe moet ontspannen, geldt dit ook voor de dagen waarop je niet studeert. Plan dus af en toe een self care dag in, zodat je helemaal tot rust kunt komen. Een self care dag kun je invullen zoals je zelf wilt. Neem bijvoorbeeld een massage, zodat je lichaam kan ontspannen. Of neem jezelf mee uit eten bij je favoriete restaurant. Vul je dag in met activiteiten waarmee jij je batterij kunt opladen. Na een self care dag zul je merken dat je helemaal ready bent om verder te gaan met de dagelijkse gang van zaken.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met wiskunde, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!