- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Wat is de snelste manier om woordjes te leren?
Zit jij in de onderbouw van de middelbare school? Dan is de kans groot dat je veel toetsen hebt om voor te leren. Dit heeft te maken met dat je in de onderbouw een groot scala aan vakken krijgt. Op deze manier doe je van alles een beetje kennis op. Je krijgt dus niet alleen een Nederlandse taaltoets, maar ook voor bijvoorbeeld Frans, Duits en Engels. Waarschijnlijk kom je hierdoor om in de overhoringen. Daarom is het handig dat je een manier vindt om op een efficiënte manier woordjes te leren. Je hebt genoeg te doen als middelbare scholier, dus die woordjes wil je zo snel mogelijk uit je hoofd weten. Ben jij benieuwd hoe je al die eindeloze rijen woordjes in vreemde talen uit je hoofd leert? En vraag jij je af: wat is de snelste manier om woordjes te leren? Lees dan snel verder.
De Nijmeegse methode
Op de Radboud Universiteit in Nijmegen is onderzoek gedaan naar de snelste manier om woordjes te leren in een vreemde taal. Uiteindelijk bleek dat het mogelijk is om binnen een uur gemakkelijk 80 (!) nieuwe woorden kunt leren. Hier hebben deze Radboud-onderzoekers namelijk een effectieve tactiek voor bedacht. Dit wordt de Nijmeegse methode genoemd.
Nu zul je je vast afvragen hoe deze methode in zijn werk gaat. 80 woorden in een uur klinkt voor sommige scholieren misschien zelfs te mooi om waar te zijn. Geloof ons maar: de methode werkt echt! We zullen je nu meenemen in hoe je deze techniek toepast, zodat jij een voldoende haalt voor je volgende SO.
De snelste manier om woordjes te leren in 4 stappen
Wees niet bang: we zullen je niet langer in spanning houden. Hieronder is de Nijmeegse methode op een overzichtelijke manier voor je uitgelicht. Lees snel verder, zodat jij straks meer woordjes kunt leren in minder tijd.
Zoals bij haast iedere methode zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om de Nijmeegse methode te voltooien. In slechts 4 stappen leer jij razendsnel een groot aantal woorden in vreemde talen.
Stap 1: plannen, plannen en nog meer plannen
Plannen, plannen en nog meer plannen! Sommige scholieren hebben er een hekel aan, terwijl anderen niet zonder een planning kunnen leven. Hoe je het ook wendt of keert: je hebt sowieso een planning nodig om de methode te voltooien. Dit hoeft echter helemaal geen ingewikkelde planning te zijn.
De eerste stap is om voor jezelf duidelijk te hebben welke woorden je moet leren. Als het goed is heb je hiervan een overzicht gekregen of staat dit ergens online of in het lesboek. Weet je niet 100% zeker welke woorden je moet leren? Benader dan vooral de docent of een medeleerling. Het zou zonde zijn als je de verkeerde woordjes leert.
Ook te veel woorden leren, heeft weinig zin. Je kunt beter de volledige focus leggen op een aantal woorden dat je niet zo goed kent. Dan haal je woorden immers beter uit elkaar. Zodra je weet wat je moet leren, is het tijd om een verdeling te maken. De meest effectieve manier om de woorden te stampen, is door ze over iedere dag tussen nu en de toets te verdelen. Je zult dan minder tegen het leren op kijken en bovendien onthoud je de termen makkelijker.
Stap 2: overhoren in groepjes
De tweede stap bestaat uit overhoren. Het is de bedoeling dat je groepjes maakt van 5 á 6 nieuwe woordjes. De groepjes kunnen eventueel iets groter gemaakt worden, als je heel veel woorden hebt. Heb je te weinig tijd om 5 á 6 woordjes op een dag te leren? Ook dan is het aan te raden om de groepjes iets groter te maken.
Heb je een duidelijk overzicht van de groepjes? Dan is het tijd om jezelf te gaan overhoren. Je kunt er natuurlijk niet van uitgaan dat je na een keer alles hebt geleerd. Daarom blijf je jezelf overhoren totdat je alles goed hebt. Je leert dus steeds een groepje woorden. Hoeveel groepjes je op een dag leert, is helemaal aan jou.
Stap 3: maak ezelsbruggetjes
De gouden tip is om bij lastige woorden ezelsbruggetjes te bedenken. Dit kan op verschillende manieren. Je zou bepaalde woorden kunnen linken aan je eigen leven of aan bepaalde ervaringen. Hierdoor kom je veel sneller op het juiste woord, dan wanneer je alleen maar woorden stampt.
Wat ook goed kan werken, is het bedenken van voorbeelden. Voorbeelden zorgen ervoor dat je woorden beter begrijpt, maar ze dragen ook bij aan het onthouden ervan. Het is vooral belangrijk dat een ezelsbruggetje logisch is voor jou. Dat is ook waarom je het beste je eigen ezelsbruggetjes kunt verzinnen. Wat voor een klasgenoot logisch is, is misschien wel een groot vraagteken voor jou.
Stap 4: linken
Nu komt het leukste gedeelte: linken! Hoe dit in zijn werk gaat, is compleet afhankelijk van waar je normaliter studeert. Tijdens deze stap is het de bedoeling dat je woorden linkt aan spullen, meubels of ruimtes. Het is dus wel handig dat je zoveel mogelijk op dezelfde plek leert, mocht je deze stap willen uitvoeren. Het is het makkelijkst om dit thuis, op school of in de bieb te doen.
“Linken” gaat als volgt: je linkt een woord aan iets in de ruimte. Het woord hoeft niet per se dezelfde betekenis te hebben aan datgene waar je het aan verbindt. Belangrijk is dat de koppeling makkelijk te onthouden is. Je wilt het leren namelijk makkelijker maken, niet moeilijker. Elke keer als je door de ruimte loopt, maak je opnieuw de eerder gemaakte links. Dit kun je dus ook doen tijdens de toets. Je beeldt je dan simpelweg in dat je door de ruimte loopt, waarna je het ezelsbruggetje én het nieuwe woord koppelt. Het klinkt misschien als veel gedoe, maar je zult zeker baat hebben bij deze stap. Probeer het dus vooral uit!
Snel woordjes leren was nog nooit zo makkelijk!
Je weet nu alles over de snelste manier om woordjes te leren. Hopelijk heb je meer vertrouwen in jezelf wanneer de taaltoets bijna nadert. Het belangrijkste is dat je jezelf blijft uitdagen tijdens het leren. Je hoeft écht niet iedere stap uit het stappenplan te volgen en dit continu te blijven herhalen. Hoewel de methode goed werkt, is afwisseling ook belangrijk. Je wilt namelijk niet dat het leren van woordjes gaat vervelen.
Het is aan te raden om in ieder geval stap 1 en 2 te doorlopen, maar daarna kun je de aanpak helemaal zelf ter hand nemen. Wees dus vooral creatief, zodat je op een leuke én leerzame manier bezig bent met woorden leren.
Nog één laatste tip
We snappen dat het leren van woordjes soms eentonig kan worden. Vooral als je alle stappen in je eentje doorloopt. Daarom raden we het zeker aan om de methode met vrienden uit te voeren. Dit maakt het leren veel toereikender en natuurlijk gezelliger. Zorg er wel voor dat het geen kletspartijtje wordt. Een grapje tussendoor kan geen kwaad, maar vergeet niet waarom je met z’n allen bij elkaar bent gekomen. Succes met de voorbereidingen voor je volgende toets!
Studiehulp van Scriptium
Weet je wat jouw struikelvak is? Vraag dan studiehulp aan van Scriptium om hier mee aan de slag te gaan. We bieden bijles voor alle vakken, dus het maakt niets uit wat jouw struikelvak is. Heb je extra hulp nodig bij wiskunde, natuurkunde of scheikunde? We helpen je graag. En we staan ook voor je klaar als je geholpen wilt worden met Nederlands, Engels of Frans. We staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!