Grammatica Nederlands leren door scholieren

Hoe kun je de grammatica van het Nederlands leren?

Je zult het vast vaker hebben gehoord, maar Nederlands is een van de meest lastige talen om te leren. In 2019 stond Nederlands zelfs in het lijstje van de 20 moeilijkste talen ter wereld. Het is dus niet zo gek dat veel mensen moeite hebben met de taal. De moeilijkheidsgraad van de taal heeft vooral te maken met de ingewikkelde grammatica. Er bestaan een aantal vaste regels, maar ook genoeg uitzonderingen. Om het allemaal nog vervelender te maken, bestaan er ook uitzonderingen op de uitzonderingen. Snap jij het nog? Dat de taal complex is, is een feit. Maar hoe maken we de grammatica van de Nederlandse taal behapbaar en eveneens een stukje makkelijker? Lees snel verder.

Waarom is Nederlands moeilijk?

Wellicht vraag je je af wat de Nederlandse taal zo moeilijk maakt. Voor haast iedere taal dien je de grammatica te leren, dus dat is in principe geen extra last. dDe moeilijkheidsgraad zit hem echter vooral in het grote aantal verschillende onderwerpen. Wil je de taal goed beheersen? Dan dien je al deze onderwerpen goed te begrijpen.

Daarbij vind je in de Nederlandse taal ook nog eens regels omtrent leenwoorden uit andere talen. Dat kan knap lastig zijn, omdat dit dus boven alle reeds bestaande regels in de taal op komt. Kortom: een heleboel dingen waar je rekening mee moet houden.

Grammatica leren door veel te oefenen

Zoals bij elke andere taal, is slechts de Nederlandse grammatica stampen niet genoeg. Je kunt het zien als fietsen. In het begin fiets je met zijwieltjes en oefen je hier enige tijd mee. Na een tijdje is het tijd om te fietsen zonder de ondersteuning van zijwieltjes. Langzamerhand leer je om je balans te houden op de fiets en voor je het weet fiets je overal heen, zonder na te denken.

Dit is precies hetzelfde bij het leren van Nederlandse grammatica. In het begin oefen je vooral met het boek open. Zie het boek als de zijwieltjes die je op dat moment nog nodig hebt. Ben je iets bekender met de grammatica? Dan is het tijd om het boek dicht te slaan. Dan dien je te gaan oefenen in de praktijk. Je hebt dan dus geen ondersteuning meer van de zogenaamde zijwieltjes.

Vervolgens is het: oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Heb je het eenmaal door? Dan gaat het allemaal automatisch. Je weet wat ze zeggen: oefenen is de sleutel tot succes. En dat blijkt, want fietsen verleer je niet!

Grammatica van het Nederlands leren in 3 stappen

Oefenen is dus key, maar hoe kun je dit op een effectieve manier aanpakken? Er zijn verschillende manieren waarop je grammatica kunt leren. Het is dus vooral belangrijk dat je een manier vindt die voor jou werkt. Ben jij er nog niet helemaal uit of je de ideale manier van leren gevonden hebt? Dan hebben wij voor jou een stappenplan dat kan helpen bij het onder de knie krijgen van de Nederlandse grammatica:

Stappenplan voor grammatica Nederlands leren

Stap 1 - Bestudeer de grammaticale regels

Allereerst is het belangrijk dat je de grammaticale regels goed bestudeert. Je kunt namelijk niet oefenen zonder te weten welke regels er bestaan. Neem hier dus voldoende tijd voor.

Het heeft geen zin om dit gehaast te doen. Sommige regels moet je namelijk even laten bezinken. Wij raden je vooral aan om niet alles in één keer te bestuderen. Dit kan verwarrend zijn. De Nederlandse taal heeft heel veel verschillende onderwerpen, dus maak het makkelijk voor jezelf door elke studiesessie een onderdeel te behandelen.

Dit kun je doen op verschillende manieren. Je kunt zelf een overzicht maken per onderwerp of een overzicht opzoeken in een boek of op het internet. Ben je visueel ingesteld? Dan werkt een YouTube-video misschien beter voor je. Het is in ieder geval belangrijk dat je de grammatica goed op je laat inwerken. Schrijf belangrijke regels op en maak zoveel mogelijk aantekeningen. Probeer je aantekeningen ook zo vaak mogelijk terug te lezen, zodat je de stof steeds beter leert beheersen.

Stap 2 - Pas de grammaticale regels toe en gebruik externe hulpbronnen

Heb je stap 1 helemaal doorlopen? Dan is het tijd om de grammaticale regels toe te passen. Ook dit kun je doen op verschillende manieren:

  • Heb je een werkboek speciaal voor Nederlands? Dan is het ideaal om de oefeningen uit dit werkboek te maken.

  • Oefen je liever online? Dan kun je via verschillende sites de grammaticale regels toepassen.

Belangrijk om te weten is dat je tijdens deze stap gebruik mag maken van je aantekeningen en eventuele andere informatiebronnen. Je hoeft deze dus nog niet exact uit je hoofd te weten. Probeer de oefeningen zo veel mogelijk uit je hoofd te maken, zodat je gewend raakt aan minder ondersteuning. Het is namelijk uiteindelijk de bedoeling dat je de regels uit je hoofd weet. Dit komt tot uiting in de volgende stap die we gaan behandelen.

Stap 3 - Pas de grammaticale regels toe en doe dit zonder hulp

Het is eindelijk tijd voor het echte werk! Nu je zowel stap 1 als stap 2 hebt doorlopen, is het tijd om te oefenen zonder ondersteuning. Eerder heb je gebruik mogen maken van externe informatiebronnen (aantekeningen, video’s, internet, et cetera). Het is nu echter de bedoeling dat je de grammaticale regels gaat toepassen zonder deze bronnen. Oftewel: je kunt pas beginnen aan deze stap, wanneer je de grammaticale regels enigszins begrijpt en onder de knie hebt.

Eigenlijk doe je tijdens deze stap dus hetzelfde als wat je in stap 2 hebt gedaan. Het enige verschil is dat je niets mag inzetten om het jezelf makkelijker te maken. Zie het zo: het enige hulpmiddel dat je inzet, zijn je eigen hersenen.

Merk je dat deze stap moeizaam gaat? Dan is het wellicht een idee om een stapje terug te doen. Je zult tijdens de uitvoering van deze stap ondervinden welke onderdelen je goed afgaan en welke minder. Het kan zomaar zo zijn dat je het onderwerp en de persoonsvorm vinden goed onder de knie hebt, maar dat ‘het kofschip’ nog een groot raadsel is. Besteed zo veel mogelijk aandacht aan de onderwerpen waar je nu nog over struikelt. Oefenen staat hier dus wederom centraal.

Misschien toch bijles Nederlands nemen?

Krijg je de grammatica, ondanks het vele oefenen, niet onder de knie? Dan is het aan te raden om te kijken voor bijles. Bijles Nederlands (met de focus op grammatica) kan dienen als een helpend handje om de volgende redenen:

1. Het beter begrijpen en adequaat toepassen van grammaticaregels

Een sterk begrip van de regels, zorgt ervoor dat toepassen ook een stuk makkelijker wordt. Hierdoor kunnen je schrijf- en spreekvaardigheden bevorderen. Dit is niet alleen effectief voor nu, maar ook in je toekomstige volwassen leven.

2. Extra ondersteuning voor een examen of toets

Heb je binnenkort een toets waarbij kennis van de Nederlandse grammatica vereist is? Dan doe je er goed aan om bijles te nemen. Samen met je bijlesdocent kun je concepten en vaardigheden bespreken die er nog niet zo goed in zitten.

3. Het voorkomen van miscommunicatie

De moeilijkheidsgraad van Nederlands heeft miscommunicatie als mogelijk gevolg. Wanneer je de Nederlandse grammatica goed begrijpt, wordt het makkelijker om de juiste betekenis over te brengen. Misschien maak je wel fouten waar je helemaal niet van op de hoogte bent. Een bijlesdocent kan jou hiermee helpen en je wijzen op eventuele fouten, om ze vervolgens samen met jou te verbeteren.

4. Handig voor je vervolgopleiding

Weet je al welke vervolgstudie je wilt doen? Dan heb je je waarschijnlijk al een beetje ingelezen op welke vereisten er voor de opleiding gelden. Welke opleiding je ook gaat doen, het wordt op prijs gesteld dat je weet hoe je de grammaticale regels toepast. Heb je de regels niet onder de knie? Dan kun je hier zelfs op worden afgerekend. Op de universiteit geldt bijvoorbeeld dat je punten aftrek krijgt als je over een specifiek aantal taalfouten heen gaat. Dat is natuurlijk zonde. Om dit te voorkomen, is het een goed idee om bijles te nemen.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en wil je je zelfvertrouwen en kennis van een bepaald vak vergroten? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan in onder andere de vorm van bijles. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands of Engels of misschien wel met een exact vak zoals wiskunde, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?