Docent legt slecht uit afbeelding 1

Help, mijn docent legt slecht uit!

Tijdens de lessen die je volgt, hoop je het een en ander te leren van de docent. Je gaat natuurlijk niet voor niets naar school! In de praktijk blijkt het echter niet altijd zo te gaan. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Wellicht gaat de uitleg je te snel, waardoor je de docent niet kunt volgen. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je geen klik hebt met de docent, wat opletten moeilijker maakt.

Dit zijn factoren waar men vaak van uitgaat, terwijl het probleem soms ook bij de docent ligt. Niet iedere docent legt namelijk even goed uit. Je kunt een docent hier op aanspreken, maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. In dit soort situaties ben je op jezelf aangewezen en is zelfstudie essentieel. Soms valt dit te overzien, maar vaker mis je écht de benodigde uitleg om de leerstof te kunnen begrijpen. Ben jij benieuwd welke stappen je kunt ondernemen, wanneer de docent slecht uitlegt? Lees snel verder.

4 tips voor als je docent niet goed uitlegt

Gelukkig leiden er meer wegen naar Rome. Het is dus mogelijk om de leerstof te begrijpen zonder hulp van een docent. Hieronder hebben we voor jou op een rijtje gezet wat je kunt doen als je de uitleg in de les niet begrijpt:

#1 Vraag uitleg aan klasgenoten

Dat jij de uitleg niet begrijpt, betekent niet altijd dat dit ook geldt voor je klasgenoten. Wie weet zit een van je klasgenoten zo diep in de stof, dat diegene minder goede uitleg nodig heeft. In dat geval zou je kunnen vragen of deze klasgenoot je kan helpen met de leerstof. Ook de leerling die het lesmateriaal goed doorheeft, heeft baat bij het geven van uitleg. Uitleg geven aan iemand anders zorgt er immers voor dat je de stof nóg beter zal beheersen.

Docent legt slecht uit afbeelding 2

#2 Vraag extra uitleg aan je docent

Wat ook kan helpen, is extra uitleg vragen aan je docent. Docenten hebben namelijk ook maar beperkte tijd, waarin ze verschillende onderwerpen moeten uitleggen. Hierdoor bestaat de kans dat er snel door een onderwerp wordt geracet, terwijl jij behoefte hebt aan extra uitleg. Het is dus altijd het proberen waard om aan de docent om verduidelijking te vragen.

Steek bijvoorbeeld je hand op, wanneer je merkt dat je de uitleg niet kunt volgen of niet helemaal begrijpt. De kans bestaat natuurlijk dat je vraag even geparkeerd wordt, wat niet heel gek is. Je zult vast niet de enige zijn met een brandende vraag. Daarom zou je ook kunnen voorstellen of de docent wellicht na de les even met je kan zitten. Dit kan al zorgen voor veel opheldering.

Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd mogelijk is. Vaak is het zo dat docenten aan een stuk door lesgeven. Wanneer de les bijna voorbij is, staat er dus hoogstwaarschijnlijk alweer een nieuwe groep voor de deur. Heb je moeite met een vak dat midden op de dag gegeven wordt? Dan kun je dus beter vragen of je de docent een mailtje mag sturen met de vragen die je hebt.

#3 Vraag extra uitleg aan een andere docent

Iedere docent legt op een andere manier uit. Dit heeft te maken met de ervaringen die docenten hebben met lesgeven. Wellicht wordt er al jaren op deze manier uitleg gegeven, waardoor de leraar denkt dat dit het beste werkt voor iedereen. Daarbij zijn niet alle docenten bereid om hun manier van lesgeven aan te passen.

Merk je dat je niet veel wijzer wordt van de uitleg? Dan is het altijd nog een idee om een andere docent, die hetzelfde vak geeft, te raadplegen. Hoor je in de wandelgangen dat leerlingen goede ervaringen hebben met een specifieke leerkracht? Stuur dan vooral een berichtje en vraag of deze persoon bereid is om jou extra uitleg te geven. Misschien kun je wel voor één keer een van de lessen bijwonen. Dat zou de perfecte uitkomst kunnen bieden.

#4 Zoek uitleg online

Last but not least: zoek uitleg online. In dit digitale tijdperk hebben we een enorm voordeel ten opzichte van 30 jaar geleden. Tegenwoordig kun je haast alles wat je wilt op internet vinden! Het fijne hieraan is dat je kunt uitkiezen welke vorm van uitleg voor jou werkt. Ben je visueel ingesteld? Dan zou je YouTube kunnen afstruinen voor educatieve video’s. Vind je het fijner om vanuit een concreet stappenplan te studeren? Ook daarvan kun je er genoeg vinden op het internet. Vaak geven docenten ook een aantal tips over op welke sites je een kijkje zou kunnen nemen. Dit scheelt ook een hele hoop zoekwerk. Hoewel het internet efficiënt kan zijn, vind je niet altijd binnen korte tijd hoe je een specifieke som moet oplossen.

De voordelen van online uitleg

Het zoeken van de online uitleg die bij jou past, is niet voor iedereen koek en ei. Het internet is in dat opzicht zowel efficiënt als inefficiënt. Daarom zet ik voor jou op een rijtje wat de voordelen en nadelen zijn van het zoeken van online uitleg. Dan kun je daar weer rekening mee houden, als je de zoektocht start!

Je kiest zelf wanneer je leert

Het is volkomen normaal dat je niet iedere dag van de week de leerstof goed kunt verwerken. We zijn natuurlijk geen robots! Daarom kan het voordelig zijn om zelf een moment uit te kiezen. Je weet immers zelf het beste, wanneer je concentratie het sterkst is.

Je kiest alleen video's die passen bij jouw leerstijl

Docenten laten zo nu en dan video’s zien, om de uitleg behapbaarder te maken. Deze video’s werken alleen niet voor iedereen. Heb je over het algemeen een korte concentratieboog? Dan sta je vast niet te springen van een video van een kwartier over uit welke lagen de overheid bestaat. Door in je eigen tijd op zoek te gaan naar video’s zorg je ervoor dat je als het ware studeert op maat.

Je kunt uitleg herhalen of doorspoelen

Het wordt van docenten verwacht dat ze alle facetten van een onderwerp belichten. Dit kan vervelend zijn. Vooral wanneer je een groot deel van de uitleg al goed begrijpt. Hierdoor verlies je je concentratie, waardoor je misschien de uitleg mist over iets wat je minder goed ligt. Online lesmateriaal biedt je de mogelijkheid om uitleg door te spoelen. Dat scheelt natuurlijk een hele hoop!

Hetzelfde geldt voor het herhalen van de stof. Het verschilt per leerling hoe snel je de uitleg begrijpt. Als docent dien je daarom keuzes te maken. Je kunt niet bij ieder onderwerp even lang stilstaan, omdat dit simpelweg te veel tijd kost. Kostbare tijd die nodig is om alles te kunnen uitleggen. Door uitlegvideo’s te bekijken, maak je het jezelf een beetje makkelijker. Je kunt immers op je eigen tempo leren, vanwege het feit dat je de uitleg kunt terugspoelen. Dat kan enorm helpen tijdens het leren!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met scheikunde, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?