Tips voor rechtenstudenten afbeelding 1

7 tips voor rechtenstudenten

Ben je overtuigd dat rechten iets voor jou is? Sta je op het punt om je in te schrijven of ben je al begonnen aan je rechtenstudie? Dan hebben wij een paar tips voor je. Het kan als eerstejaars rechtenstudent namelijk een flinke stap zijn om rechten te studeren. Op de middelbare school krijg je natuurlijk geen les in rechten. Maar ook als je van studie wisselt kan het eerste jaar rechten best pittig zijn. Je moet overweg kunnen met wettenbundels, arresten en een hoop droge stof. Niet zo gek dus, dat veel eerstejaars rechtenstudenten stranden voor hun tweede jaar. Om te voorkomen dat je vroegtijdig moet stoppen met je studie hebben wij 7 handige tips voor rechtenstudenten. Met deze tips kom je er wel!

Tip 1 - Ga naar de colleges

Deze tip is van toepassing op alle studies, maar zeker op rechten. Door alle colleges bij te wonen, raak je stapje voor stapje meer gewend aan het vakgebied. Colleges zijn er natuurlijk ook niet voor niets. Ze zijn evenredig verdeeld over een blok of semester, waardoor je in een bij te benen tempo leert. Sommige studenten beginnen een paar dagen van tevoren met het terugkijken van hoorcolleges. Dit lijkt misschien makkelijker leren, maar het is in werkelijkheid moeilijker om zo informatie tot je te nemen en paraat te hebben tijdens tentamens. Daarom is de eerste stap in het eerste jaar van je rechtenstudie: woon elk college bij. Zo bouw je geen achterstand op en raak je gewend aan de studie en de stof.

Tip 2 - Bereid je voor

De colleges kunnen zeker in het eerste jaar overweldigend zijn. Je krijgt te maken met veel studiestof en het tempo ligt hoog. Om er tijdens het college wat relaxter bij te zitten kun je je op colleges voorbereiden. Je leest de voorgeschreven literatuur zodat je beter kunt luisteren tijdens het college. Je zult direct merken dat je meer ontspannen in de collegebanken zit en de stof makkelijker begrijpt. Ook voor werkcolleges kun je alvast een blik werpen op wat er behandeld gaat worden in de les en welke opdrachten je van tevoren moet maken. Hier geldt wederom dat je meer van de colleges opsteekt als je voorbereid naar de les gaat.

Tip 3 - Maak aantekeningen van arresten

In de voorgeschreven literatuur of tijdens colleges worden veel arresten behandeld. Deze arresten zijn niet alleen leerzaam, maar vormen vaak ook stof die terugkomt op tentamens. Neem maar van ons aan: dat komen ze echt. Het is daarom verstandig om belangrijke arresten op te schrijven. Tijdens colleges of tijdens het lezen kun je jezelf de volgende vragen stellen: wat is de korte omschrijving van de rechtsfeiten? Wat is de rechtsvraag? Wat is het rechterlijk oordeel? Door deze vragen te beantwoorden in je aantekeningen heb je een kleine samenvatting van het arrest. Hier kun je op terugvallen tijdens het leren voor je tentamens. Dus wordt een arrest uitgebreid besproken? Houd dan je pen in de aanslag.

Tip 4 - Maak goed gebruik van tabjes

Om wetten snel op te zoeken in je wettenbundel gebruik je tabjes. Sommige studenten beginnen vrijwel meteen met het plakken van tabjes. Natuurlijk moet je ook goed bijbenen welke wetsartikelen belangrijk zijn. Docenten geven dit vaak aan tijdens hun colleges. Maar je kunt er ook in doorslaan. Er zijn een hoop belangrijke wetsartikelen. Als je deze allemaal een tabje geeft, dan hebben de tabjes weinig zin. Het zorgt er namelijk voor dat je wettenbundel onoverzichtelijk is en je tijdens het tentamen juist meer aan het zoeken bent dan minder. Begin daarom niet zomaar met plakken. Het is verstandig om eerst goed over de structuur van het wetboek na te denken. Je plakt vervolgens op een manier waarbij je tijdens het tentamen makkelijk kunt navigeren. Voor nog meer overzicht gebruik je verschillende kleuren tabjes voor verschillende onderwerpen.

Tip 5 – Breng structuur aan in je antwoorden

Die eerste tentamens kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Je moet in beperkte tijd grote opgaves maken. Een veelgemaakte fout die eerstejaarsrechtenstudenten maken is dat ze geen structuur toepassen in hun antwoorden. Tijdsdruk kan ervoor zorgen dat je te gehaast begint met schrijven en gaandeweg in de war raakt. Probeer tijdens het tentamen de focus te leggen op de casus in kwestie. Je beantwoordt de vragen volledig op basis van die specifieke casus. Je geeft dus geen omschrijving van de wet, maar koppelt de wet aan de casus.

Je kunt daarbij de volgende structuur toepassen:

  • Benoem de relevante wetsartikelen;

  • pas de wetsartikelen toe op de casus;

  • geef een conclusie.

Structuur zorgt ervoor dat je een vraag makkelijk beantwoordt zonder in de war te raken. Bovendien is het voor de docent makkelijker om jouw antwoord te beoordelen. Dat komt je eindcijfer dan weer ten goede.

Tip 6 - Maak een studieplan

Helaas voor de stampers onder ons: rechtenstudies zijn geen kwestie van alleen maar stampen. Je moet theorie namelijk niet alleen uit kunnen schrijven maar ook toe kunnen passen. Om de wetten toe te kunnen passen moet je deze begrijpen. Begrijpen doe je door er tijd in te stoppen en oefeningen te maken. Dat is veruit de meest effectieve manier van leren. Daarom is het handig om vanaf het begin te werken met een studieplan.

Een studieplan zet je op door alle voorgeschreven literatuur en opdrachten per dag van de week in te delen. Met een studieplan leer je stapje voor stapje alle stof. Het is beter om elke dag een beetje te doen dan op het laatst een heleboel. Vergeet bij je studieplan ook niet verder vooruit op de agenda te kijken. Je kunt alvast noteren wanneer je tentamens en eventuele hertentamens zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tip 7 - Kijk wat je naast je studie met rechten kunt doen

Niet alleen het volgen van colleges maakt je bekend met het vakgebied. Je kunt naast je studie kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat geeft extra motivatie bij het studeren. Bovendien leer je veel van werken in de praktijk. Zo kun je vaak terecht bij de plaatselijke rechtswinkel en bij juridische studieverenigingen. Studieverenigingen organiseren veel activiteiten waar jij extra kennis en ervaring op kunt doen. Er zijn bijvoorbeeld uitstapjes naar advocatenkantoren en rechtbanken. Je maakt ook kennis met andere juridische instanties. Zo maak je je rechtenstudie nog breder. Je moet alleen wel bij blijven met je voorgeschreven literatuur en opdrachten, dus ga ook weer niet te veel naast je studie doen.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, worstelt met wiskunde, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?