- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Veel dromen in de klas: een probleem?
Het komt regelmatig voor dat kinderen dromen in de klas. Met dromen wordt in dit geval gedoeld op dat kinderen wegdwalen in hun gedachten. Het gevolg hiervan is dat het dromende kind niet bezig is met de les. In principe is het geen ramp als je af en toe in dromenland bent. Soms kan het namelijk simpelweg heel lekker zijn om even weg te dromen of om je te focussen op wat er bijvoorbeeld buiten gebeurt. Toch zijn er heel veel kinderen die zo regelmatig wegdwalen dat ze grote delen van de les missen. In dit geval spreek je over concentratieproblemen. Dit is voor zowel het kind als voor de docent geen pretje, want gebrek aan concentratie kan invloed hebben op de schoolresultaten. Je zou dus kunnen zeggen dat, hoe fijn dromenland soms ook is, het op de langere termijn problemen oplevert. Ben jij benieuwd wat nu eigenlijk de oorzaken zijn van dromen in de klas? Of wil je graag weten wat je kunt doen om dit soort gedrag grotendeels te voorkomen? Lees snel verder.
De invloed van slaaptekort op dromen in de klas
Dat een kind zo nu en dan dagdroomt, betekent niet automatisch dat er sprake is van ernstige concentratieproblemen. Er zijn namelijk meerdere dingen die kunnen verklaren dat een kind soms even wegdwaalt. Een van de meest logische redenen van dromen in de klas is gebrek aan voldoende slaap. Wanneer je als kind onvoldoende slaapt, zul je dit snel genoeg merken. Het kan zijn dat het kind uit het niets even wegvalt, maar ook dat er sprake is van langdurig wegdromen. Wellicht zul je nu denken: ‘Maar hoe kan dat dan, want mijn kind gaat helemaal niet zo laat naar bed.’
Het is goed om te weten dat slaaptekort niet altijd te maken heeft met op tijd naar bed gaan. In de puberteit maakt het lichaam namelijk hormonen aan die ervoor zorgen dat een kind minder goed in slaap komt. Dat je kind op tijd naar bed gaat, betekent dus niet dat de kwaliteit van het slapen goed is. Daar is niet altijd iets aan te doen, want een puber zit nu eenmaal vol hormonen. Wel is het belangrijk dat je kind een routine blijft aanhouden. Dit zal de kans op slaaptekort aanzienlijk verkleinen, waardoor dagdromen op school dus ook minder snel gebeurt.
Tips bij veel dromen in de klas
1. Stel de juiste vragen aan je kind
Ben je ervan op de hoogte gesteld dat je kind vaak dagdroomt? Dan is het cruciaal om de oorzaak hiervan te achterhalen. Je kunt hierover in gesprek gaan met de leraar of lerares, maar dit is niet het enige wat je kunt doen. Op deze manier kom je er namelijk niet achter wat er in het hoofd van je kind omgaat. Daarom is het aan te raden om in gesprek te gaan met je kind over het dromen in de klas. Het kan zijn dat je kind het gedrag niet helemaal onder woorden kan brengen, maar dat kun je ook niet verwachten. Door doelgerichte vragen te stellen, kun je in ieder geval sommige redenen uitsluiten en de focus leggen op mogelijke oorzaken. Om je op weg te helpen, staan hieronder een aantal vragen die je aan je kind zou kunnen stellen:
-
Vind je het moeilijk om je focus erbij te houden tijdens de les?
-
Merk je dat je snel moe wordt tijdens de les?
-
Voel je je moe als je ‘s ochtends wakker wordt?
-
Heb je het gevoel dat je snel afgeleid raakt in de les?
-
Is er iets waar je vaak aan denkt wanneer je wegdroomt in de klas?
-
Vind je de leerstof misschien te moeilijk of te makkelijk?
2. Praat met de docent
Zoals eerder kort genoemd, kan het ook heel waardevol zijn om met de leerkracht in gesprek te gaan. Je kind kan je natuurlijk vertellen wat er tijdens de lessen gebeurt, maar het kan ook fijn zijn om het gedrag met een docent te bespreken. Dit geeft jou ook meer inzichten over hoe het er op school aan toe gaat. Ook kan het fijn zijn om samen met de leerkracht over oplossingen te brainstormen. Wellicht heeft je kind een korte spanningsboog, waardoor uren achter elkaar stil zitten niet werkt. Dan zou het een idee kunnen zijn om de kinderen meer te laten bewegen tussendoor. Zo worden de hersenen ook voldoende geprikkeld. Vertelt de docent dat je kind altijd als eerste klaar is met al het lesmateriaal? Dan is het misschien een idee om te zorgen voor meer uitdaging. Hoe je het ook wendt of keert, je zult gegarandeerd meer te weten komen over je kind door te praten met een leerkracht. Plan dus vooral een afspraak in als je twijfels hebt over het gedrag van je kind.
ADHD of ADD
Er bestaat een kans dat uit het gesprek met de leerkracht blijkt dat je kind mogelijk ADHD zou kunnen hebben. Misschien had je datzelfde vermoeden ook al. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken voor je kind, om erachter te komen of dit het geval is. Het eerste wat je kunt doen is in gesprek gaan met de school- of huisarts. Als er genoeg tekenen zijn van een mogelijke diagnose, zal je kind worden doorverwezen naar een specialist. Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat in dit proces en dat je aan je kind blijft vragen wat het nodig heeft. Je wilt namelijk niet dat je kind begint aan groepstherapie of medicatie, terwijl het daar nog niet klaar voor is. Praat dus zoveel mogelijk met je kind om conflicten en onduidelijkheden te voorkomen.
3. Zorg dat je kind gezond eet
Het kan ook zomaar zo zijn dat je kind dagdroomt omdat het niet genoeg energie heeft. Daarom is het cruciaal om ervoor te zorgen dat je kind een gezond ontbijt eet. Ook al heeft je kind geen honger, probeer in ieder geval iets kleins aan te bieden. Het is namelijk belangrijk dat je kind de dag begint met iets voedzaams. Er zijn maar weinig mensen die zich goed kunnen concentreren op een lege maag. Concentratie vraagt nu eenmaal veel energie van je lichaam. Deze energie kun je halen uit gezonde voeding. Dit betekent dat je niet alleen ‘s morgens, maar ook overdag veel voedzame maaltijden eet. Probeer dus ook zo veel mogelijk gezonde snacks mee te geven als tussendoortje. Er zijn meer dan genoeg manieren om een snack lekker maar ook gezond te maken.
4. Droedelen vermindert dagdromen
Wat weinig mensen weten is dat droedelen dagdromen kan voorkomen. Maar wat is droedelen dan precies? Droedelen is het tekenen van vormen zonder doel, terwijl je gedachten ergens anders zijn. Je kunt het dus zien als krabbels die we vanuit ons onderbewustzijn creëren. Het lijkt een beetje op dagdromen, want je gedachten zijn ook tijdens het droedelen even ergens anders. Droedelen activeert echter verschillende delen van ons brein. Het gevolg? Juist doordat onze hersenen actiever zijn, kunnen we ons veel beter focussen en informatie verwerken. Dat is natuurlijk wat je wilt als je de hele dag op school zit. Je kunt je kind dus ook de tip geven om af en toe even te droedelen. Het lost waarschijnlijk niet in een keer het dagdromen op, maar alle kleine beetjes helpen!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met geschiedenis, of hulp bij Engels nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!