Inschrijven studie afbeelding 1

Inschrijven voor je studie

Het zoeken naar de juiste studie is een hele klus. Uiteraard is het belangrijk dat je een studie vindt die bij jou past. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste tijd en energie naar die zoektocht uitgaat. Toch is het ook verstandig om tijdens je zoektocht rekening te houden met het inschrijfproces. Dat proces is namelijk niet te onderschatten. Het inschrijven voor een nieuwe opleiding kan best wat tijd in beslag nemen. In dit artikel nemen we met je door hoe jij je op tijd inschrijft voor een opleiding. Daarnaast leggen we uit wat je moet regelen voor je studenten-OV en studiefinanciering.

Begin op tijd met inschrijven voor een studie

Time is of the essence. Tijdens studeren speelt tijd een grote rol. Je moet bijvoorbeeld op tijd zijn bij colleges en op tijd beginnen met leren voor tentamens. Je moet zelfs al op tijd zijn als je nog niet eens student bent. Namelijk met het inschrijven voor de studie die je wilt volgen. De inschrijfprocedure bestaat uit aanvragen en afwachten. Je bent met meerdere instanties in contact, van de onderwijsinstelling tot Studielink. Vroeg beginnen met inschrijven bij een studie is geen overbodige luxe. Het zou jammer zijn als je inschrijving niet op tijd rond is. Dan kun je namelijk een heel studiejaar wachten op de volgende poging. We nemen het volgende stappenplan stapsgewijs met je door, zodat jij goed voorbereid aan je studie kunt beginnen! 

  1. Vind de studie die bij jou past. 
  2. Regel je DigiD. 
  3. Start het inschrijfproces via Studielink. 
  4. Regel de betaling van het collegegeld. 
  5. Vraag je studenten-OV en studiefinanciering aan bij DUO. 

Regel je DigiD

Om bij Studielink te kunnen inloggen, moet je een DigiD hebben. DigiD is een digitaal identiteitsbewijs dat wordt gebruikt door verschillende instanties die verbonden zijn met de overheid. Door het gebruik van DigiD kun je bij allerlei belangrijke instanties veilig inloggen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de Belastingdienst, maar ook Studielink en DUO. Wanneer je niet over een DigiD beschikt, is het niet mogelijk om je in te schrijven bij een opleiding. Daarnaast kun je geen faciliteiten bij DUO aanvragen. Het is goed om ruim voor de inschrijfdeadline je DigiD aan te vragen. Over het algemeen duurt het 3 werkdagen voordat je kersverse DigiD-gegevens in je brievenbus belanden.

Studielink registratie stappenplan

Stap 1 - Let op de deadline voor inschrijving

Zoals we eerder hebben geconstateerd, is het verstandig om zo vroeg mogelijk met je inschrijving aan de slag te gaan. Om te beginnen zoek je uit wanneer je je uiterlijk moet inschrijven voor de studie die je wilt volgen. De meeste opleidingen hanteren een deadline per 1 mei, maar numerus fixus opleidingen hebben vaak een inschrijfdeadline per 15 januari. Er komen elk jaar opleidingen bij die met numerus fixus werken. Numerus fixus opleidingen werken met een selectieprocedure. Vanwege de selectieprocedure is de inschrijfdeadline een stuk vroeger in het jaar dan die van niet-fixusopleidingen. Check dus ver van tevoren welke inschrijfdeadline jouw beoogde studie hanteert. Zo ben je niet te laat met inschrijven. 

Stap 2 - Klik op ‘Nieuw verzoek tot inschrijving toevoegen’

Wanneer je je DigiD binnen hebt, kun je bij Studielink inloggen. Zodra je bent ingelogd, kom je terecht op het Studielink-dashboard. Dit dashboard bestaat uit een overzicht van opleidingen, berichten, betalingen en persoonlijke gegevens. Om je voor een nieuwe studie in te schrijven, ga je naar opleidingen. Je klikt vervolgens op ‘nieuw verzoek tot inschrijving toevoegen.’ Hier kun je zelf zoeken naar een opleiding door de naam van de opleiding in te typen of de plaats waar de opleiding wordt gegeven. Daarnaast kun je filteren op onderwijsinstelling, opleidingsniveau, voertaal en opleidingsvorm. Die laatste optie is handig wanneer je te maken hebt met een studie die zowel in deeltijd als in voltijd gevolgd kan worden. Deeltijdstudies worden rechtsboven aangegeven in het groen. Voltijdstudies worden op dezelfde plek aangegeven in het geel.

Stap 3 – Voer aanvullende opleidingsgegevens in

Door op jouw studie te klikken, zie je de bijpassende opleidingsgegevens. Hierop volgen enkele mogelijkheden om informatie aan te vullen. Zo geef je bijvoorbeeld aan wat jouw gewenste startdatum is. Daarop volgen nog een paar instellingsvragen over jouw situatie met betrekking tot je gewenste studie en onderwijsinstelling. Voordat je je inschrijving bevestigd, is het goed om elk antwoord nog eens goed te controleren. Heb je bijvoorbeeld op deeltijd of voltijd geklikt? Heb je de juiste startdatum aangegeven? En zijn al je antwoorden waarheidsgetrouw ingevuld? Als dit het geval is, kun je op bevestigen klikken. Als je verzoek tot inschrijving is doorgekomen, krijg je bericht van Studielink. Als je na een dag nog geen bericht hebt ontvangen, controleer dan of je inschrijving wel is doorgekomen. Als je twijfelt, dan kun je het nog eens proberen of contact opnemen met Studielink. 

Stap 4 - Houd de status van je inschrijving bij

Je kunt de status van je inschrijving bijhouden via ‘Mijn ontvangen berichten’ of ‘Mijn opleidingen (status).’ Je wordt door Studielink van elke ontwikkeling op de hoogte gehouden. Om geen belangrijke berichten met betrekking tot je inschrijving te missen, kun je je emailadres koppelen aan Studielink. Zo ontvang je de berichten van Studielink ook in je persoonlijke mailbox. Als dit niet automatisch gebeurt, kun je dat zelf via het dashboard bij je persoonlijke gegevens instellen.

Collegegeld betalen

Om je studie te bekostigen, betaal je collegegeld. Op het mbo en de vavo wordt dit lesgeld genoemd. De financiering van opleidingen aan hogescholen en de universiteit wordt collegegeld genoemd. Er zijn twee soorten collegegeld: wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld. De meeste studenten betalen wettelijk collegegeld. Wettelijke collegegeld is een door de overheid vastgesteld bedrag. Studenten die particulier onderwijs of een tweede bachelor of master volgen betalen instellingscollegegeld. Instellingscollegegeld is over het algemeen een stuk hoger dan wettelijk collegegeld. Het wettelijk collegegeld van 2023-2024 bedraagt €2.314,-. Dit bedrag kun je in één keer betalen of in termijnen. Wanneer je ouders bijvoorbeeld het collegegeld betalen, kunnen ook zij het bedrag in één keer of in termijnen betalen. In dat geval voer je op Studielink in dat een gemachtigde jouw collegegeld betaalt. Het blijft wel zo dat jij bericht van Studielink krijgt over deze betaling. Het blijft dus jouw verantwoordelijkheid dat er aan de betalingsopdracht wordt voldaan. 

Zo activeer je je studenten-OV

Wanneer je een nieuwe student bent, ben je nog niet in het bezit van een studenten-OV. De studenten OV-kaart vraag je voor de start van je studie aan op de website van DUO. Dat kan echter pas wanneer je inschrijving is afgerond. Zodra je studenten-OV op de deurmat valt, kun je deze activeren bij een NS-automaat. Het duurt enkele dagen voordat je pas binnen is. Als je te lang wacht met het afronden van je inschrijving, loop je de kans dat je studenten-OV niet geactiveerd is voor de start van de eerste colleges. Dat zou betekenen dat je de eerste maand op eigen kosten moet reizen. Vraag daarom op tijd je studenten-OV aan. Je vraagt je studenten-OV aan op DUO onder het kopje ‘producten’. Het studenten-OV wordt hier studentenreisproduct genoemd. Overigens is het studenten-OV alleen voor voltijdstudenten. Als je deeltijdstudent bent, heb je volgens DUO geen recht op het studentenreisproduct. Vergeet ook niet je studentenpas

Zo vraag je studiefinanciering aan

Studeren kost veel tijd én geld. Een student heeft echter vaak weinig geld en weinig tijd om meer te verdienen. Daarom bestaat de mogelijkheid om geld te lenen bij DUO. Dit noem je studiefinanciering. Studiefinanciering vraag je op de website van DUO eveneens aan onder het kopje ‘producten’. Hier kun je ook collegegeldkrediet aanvragen. Collegegeldkrediet is voor studenten die zelf hun collegegeld betalen, bijvoorbeeld per maand. Dit is een bedrag dat je apart kunt lenen. Je moet dit bedrag net zoals je studiefinanciering gedeeltelijk of geheel terugbetalen. Vanaf 2023-2024 gaat de basisbeurs weer in. Studenten die hier recht op hebben, hoeven de basisbeurs niet terug te betalen, mits ze op tijd een diploma halen. Ook de kosten van het studentenreisproduct zijn binnen een bepaald aantal jaren een gift. Alle informatie die je daarover nodig hebt, vind je op de website van DUO.

Zo vraag je de aanvullende beurs aan

Sommige studenten hebben recht op een aanvullende beurs, omdat hun ouders niet veel verdienen. Om erachter te komen of je recht hebt op een aanvullende beurs, vraag je dit bij je studiefinanciering aan. DUO bekijkt vervolgens jaarlijks of je daar recht op hebt. Wanneer dat het geval is, ontvang je elke maand een aanvullende beurs. Je hoeft zelf dus verder niets te onderzoeken om de aanvullende beurs aan te kunnen vragen. Niet geschoten is altijd mis. Bovendien hoeft de aanvullende beurs niet terugbetaald te worden. 

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, worstelt met wiskunde, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?