- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Juridische brief schrijven
In je studententijd komt de juridische brief steeds vaker van pas. Zo ga je wel eens in bezwaar tegen kosten of beslissingen met betrekking tot je studie of je studentenwoning. In dit soort situaties stuur je geen informeel mailtje, maar schrijf je een juridische brief. Maar hoe schrijf je die eigenlijk? Als rechtenstudent schrijf je om de haverklap juridische brieven en daar is gelukkig een handig model bij toe te passen. In dit artikel geven we tips bij het schrijven van een juridische brief voor alle studenten.
Wat is een juridische brief?
Waarschijnlijk heb je al wel een idee hoe een juridische brief eruit ziet. Hoofdzakelijk is het een formele brief die je schrijft om een situatie kenbaar te maken en daarbij eisen te stellen. Een veelvoorkomend voorbeeld van een juridische brief tijdens je studententijd is de reactie op beslissingen die gemaakt worden met betrekking tot je studie. Je ontvangt bijvoorbeeld een negatief bindend studieadvies en bent het er niet mee eens. Of je wilt bezwaar maken tegen beslissingen van de examencommissie. De examencommissie heeft bijvoorbeeld besloten dat je bepaalde tentamens niet mag maken. Of ze stellen dat je bepaalde vakken niet mag volgen. Tegen dit soort beslissingen kun je als student in bezwaar gaan aan de hand van een juridische brief. Vaak betreft het bij het inzetten van een juridische brief verder gevorderde situaties. Wanneer je het ergens niet mee eens bent, kun je natuurlijk eerst altijd in gesprek gaan met een studieadviseur of een studentendecaan.
Een ander voorbeeld is het schrijven van een juridische brief met betrekking tot beslissingen over je huurovereenkomst. Zo kan het zijn dat er huurverhoging van je wordt verwacht of dat je huur binnenkort stop wordt gezet zonder duidelijke aanleiding. Conflicten met je werkgever of je buren zijn eveneens situaties waarbij je een juridische brief kunt schrijven. Met een juridische brief ga je dus in bezwaar tegen beslissingen waar je het niet mee eens bent.
Eerst praten, dan schrijven
Gelukkig bestaat er zoiets als rechtsbijstand. Maar rechtsbijstand aanvragen is vaak niet nodig als het gaat om een conflict met je onderwijsinstelling of huurbaas. In de meeste gevallen hoef je als student niet direct een advocaat in te schakelen wanneer je het ergens niet mee eens bent. Pas wanneer jouw eigen geschreven juridische brief niet aanslaat, kun je gaan denken aan rechtsbijstand.
Hoe schrijf je een juridische brief?
Nu we uiteen hebben gezet wanneer je een juridische brief schrijft, kan het schrijven beginnen. Je kunt een juridische brief online tegen betaling laten schrijven, maar daar heb je als student vaak geen budget voor. Met de volgende tips schrijf jij zelf de perfecte juridische brief.
Tip 1 - Gebruik geen moeilijke woorden
Omdat het een formele brief betreft, ben je misschien geneigd veel moeilijke woorden te gebruiken. Het is ook wel zo dat een juridische brief een formeel karakter moet hebben, maar als je gebruik maakt van moeilijke woorden kun je het al snel overdrijven. Het is belangrijker dat de ontvanger de boodschap goed begrijpt dan dat je slim overkomt. Bij het schrijven van een juridische brief gebruik je daarom waar mogelijk simpele woorden. Ook kun je beter geen onnodige afkortingen gebruiken, dus schrijf je afkortingen altijd voluit. Op die manier voorkom je dat de ontvanger bepaalde afkortingen niet begrijpt. Kortom: een juridische brief moet zo makkelijk mogelijk gelezen kunnen worden.
Tip 2 - Wees concreet
Je schrijft een juridische brief met een bepaalde reden. Als je wilt dat die reden helder overkomt op de ontvanger, moet je zo concreet mogelijk je verhaal doen. Daarom schrijf je een juridische brief zo beknopt mogelijk. Je hoeft niet op bijzaken in te gaan. Je focust dus op het argument dat je wilt maken en gebruikt daar zo weinig mogelijk woorden voor. Het schrijven van een juridische brief gaat er niet hetzelfde aan toe als het schrijven van een essay tijdens je studie. Je hoeft niet met lange zinnen te laten zien hoe goed je in grammatica bent, want veel tekst doet de ontvanger alleen maar duizelen. Het gaat erom dat je concreet bent en de juiste boodschap overbrengt.
Tip 3 - Gebruik een formele tone of voice
We stelden eerder dat een juridische brief een formeel karakter heeft. Uiteraard wil je wat bereiken met de brief. Toch is het niet verstandig de tone of voice van de brief hierdoor te laten beïnvloeden. Je zoekt de juiste tone of voice op basis van wat je wilt bereiken bij de ontvanger.
Bijvoorbeeld: je wilt een schadeclaim indienen. Met je juridische brief wil je een schadevergoeding los krijgen, dus je bent misschien geneigd een strenge toon te gebruiken om de ernst van de situatie te benadrukken. Toch is dat niet altijd handig. Een te strenge tone of voice kan de ontvanger afschrikken. Dat je iets of iemand aansprakelijk stelt voor opgelopen schade, wil niet zeggen dat je dat beschuldigend of aanvallend moet brengen. Een beschuldigende of aanvallende toon kan het conflict verergeren. Zo ben je alleen maar verder verwijderd van wat je wilt bereiken met de brief. Gebruik daarom voornamelijk een neutrale tone of voice bij het schrijven van een juridische brief.
Tip 4 - Pas je schrijfstijl aan op de ontvanger
Zoals eerder genoemd, kun je als student verschillende redenen hebben voor het schrijven van een juridische brief. De ontvanger van de brief kan dus sterk verschillen. Het is daarom goed om je tijdens het schrijven te realiseren aan wie je schrijft. Bij het schrijven van de meeste juridische brieven kun je wetsartikelen en dat soort zaken achterwege laten. Hoewel het een juridische brief betreft, hoef je om een juridische kwestie uit te leggen vaak niet al te moeilijke juridische taal te gebruiken. Dus schrijf je een juridische brief aan een commissie van je onderwijsinstelling of aan een huurbaas? Maak het jezelf dan niet moeilijker dan nodig is en laat te veel juridische taal achterwege.
Tip 5 - Schrijf als jurist volgens het IRAC-model
Tijdens een rechtengerelateerde studie moet je heel wat juridische brieven schrijven. Eigenlijk zijn veel opgaves bij tentamens een kleine juridische brief. Natuurlijk gebruik je in het geval van een rechtengerelateerde studie wél wetsartikelen en juridische begrippen. Ook wanneer je als niet-rechtenstudent denkt dat je gebaat bent bij het formuleren van juridische termen en wetsartikelen, kun je de volgende tip gebruiken. Echter, misschien kun je in zo’n geval een vriend of familielid raadplegen die verstand heeft van wetsartikelen en juridische taal.
Rechtenstudenten kunnen bij het schrijven van een juridische brief het IRAC-model gebruiken. IRAC staat voor Issue, Rules, Application en Conclusion. Het IRAC-model werkt als volgt:
-
Issue: je begint je brief met het opstellen van het probleem. Dit noem je de algemene rechtsvraag. Eigenlijk begin je dus met waarom je de brief schrijft. Dit doe je zo concreet mogelijk. Daarbij probeer je niet op de zaken vooruit te lopen.
-
Rules: vervolgens noem je de juridische grondslag of de rechtsgronden die van toepassing zijn op je rechtsvraag. Dit betekent niet dat je wetsartikelen bij nummer noemt en het daarbij laat. Je benoemt de rechtsgrond en je ontleedt deze in termen en voorwaarden.
-
Application: na het uiteenzetten van de juridische grondslag, benoem je de toegespitste rechtsvraag en de relevante feiten. De toegespitste rechtsvraag is de bepaling of zijn de bepalingen die als rechtsgrond fungeren. De relevante feiten zijn de feitelijke grondslag. Als er met de feitelijke grondslag aan de voorwaarden is voldaan, kan de algemene rechtsvraag bevestigd worden. Hierop kan de vordering toegewezen worden.
-
Conclusion: in de conclusie benoem je nog eens de algemene rechtsvraag. Deze beantwoord je in het kort met de uitkomst uit de Application. Zo rond je de juridische brief af.
Tip 6 - Stel je vervolgstappen en eindtermen duidelijk op
Voor zowel rechtenstudenten als niet-rechtenstudenten geldt dat het verstandig is om aan het eind van je juridische brief duidelijke taal te spreken. Daarmee bedoelen we dat je vervolgstappen en eindtermijnen expliciet benoemt. Een juridische brief is niet bedoeld als een soort waarschuwing. Je wilt met een juridische brief daadwerkelijk aan de ontvanger kenbaar maken waartegen hij of zij zich kan verweren of wat de consequenties gaan zijn van de eisen. Vergeet dus niet op het eind van je juridische brief je ultimatum duidelijk te formuleren.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met economie, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Ik ben Lone, 24 jaar en ik woon sinds 6 jaar in onze hoofdstad Amsterdam. Ik heb een Media & Cultuur bachelordiploma op zak. Daarnaast heb ik een minor Fotografie en Communication Science gevolgd. Ik hou van films, fotografie en journalistiek. Ik heb mijn studententijd volop beleefd, daarom schrijf ik nu bij Scriptium artikelen voor studenten. Je studententijd kent pieken en dalen en ik help je graag op weg met beiden!