Welke soorten onderzoek zijn er?

Er bestaan veel soorten onderzoek. Welk type onderzoek je gaat doen, hangt van verschillende factoren af. Er is niet één criterium of recept voor ‘onderzoek’. Dat hangt af van welke opleiding je doet, welke wetenschap je beoefent of met welk doel het onderzoek wordt gedaan.

Voordat je een onderzoek verricht, is het belangrijk om je af te vragen welk soort onderzoek bij jouw onderzochte situatie past, of welke soorten onderzoek voor jouw vraagstuk doorgaans worden gebruikt.

Onderzoek is onder andere in te delen naar de plaats en tijd waar het onderzoek plaatsvindt. Een type onderzoek kan ook verwijzen naar de gebruikte methoden voor de verzameling en verwerking van gegevens. Daarnaast kan onderzoek worden ingedeeld naar het onderzoeksdoel of de doelgroep van het onderzoek.

Vaak wordt een combinatie van factoren gebruikt om iets te zeggen over de aard en het doel van het onderzoek. De titel en samenvatting van het onderzoek moeten de lezer een eerste indruk geven van wat voor onderzoek hij voor zich heeft. Met een zorgvuldige typering van je onderzoek geef je een verantwoording van waarom je dit rapport hebt geschreven. Er is een groot verschil tussen een afstudeerthesis, een proefschrift voor de universiteit of een marktonderzoek van de plaatselijke pizzeria naar verkoopbare pizza’s.

Verantwoording van je onderzoek of scriptie

Je geeft je scriptie of onderzoek altijd eerst een bepaalde titel. Je beschrijft vervolgens wat de aanleiding en doel van het onderzoek zijn, wat de hoofdvraag is, op welke theorie jij je aanpak of vraagstelling baseert, en waarom het onderzoek is gedaan.

Andere onderdelen in je onderzoek zijn de probleemstelling, deelvragen, methode, resultaten, toelichting op de dataverzameling en analyse, en de conclusies en aanbevelingen. Aan het begin van je scriptie en in het methodedeel geef je aan wat voor soort onderzoek het is. Bijvoorbeeld een exploratief veldonderzoek.

Aan het slot van je onderzoek of scriptie geef je in de discussie ook de beperkingen weer. De beperkingen kunnen zowel praktisch zijn (tijd, geld, beschikbaarheid proefpersonen of dossiers, et cetera) als inhoudelijk, zoals beperkingen met betrekking tot de validiteit, betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid.

Als voorbeeld van de diversiteit in onderzoeken zie je hieronder een overzicht van gangbare soorten onderzoeken. De benamingen van de onderzoeken zijn niet uitputtend en ook nergens formeel vastgelegd.

Voordat je je onderzoek gaat verrichten, bedenk je dus wat voor scriptie of onderzoeksrapport je wilt gaan schrijven en wat er van zo’n type onderzoek wordt verwacht. Ga voor jouw scriptie na welk type onderzoek erop betrekking heeft aan de hand van onderstaand overzicht.

Schematisch overzicht van soorten onderzoek

Soorten onderzoek tabel 1

Hulp bij statistiek nodig? Schakel een professionele begeleider van Scriptium in

Heb je moeite met statistiek? Wens je hulp te krijgen bij SPSS, STATA of R? Scriptium heeft 7 dagen per week professionele statistiekbegeleiders beschikbaar. Of je nu hulp bij statistiek in je scriptie wilt hebben, of bijles statistiek nodig hebt, we staan direct voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op, en we komen snel bij je terug.

Auteur: Ryu Jamanota 
Motto: Beter weten door zuiver meten
 

De auteur gebruikt statistiek voor het analyseren van productie- en dienstverleningsprocessen. Aan de hand van statistische analyses onderzoekt hij of een bedrijfsproces langs de kortste weg levert wat er bedoeld is en of het proces ook beheersbaar en betrouwbaar verloopt. 

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?