- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Ziek zijn tijdens je studie
Het overkomt elke student wel eens: ziek worden tijdens de studie. Maar wat als je te maken krijgt met langdurige mentale of fysieke problemen? Hoe zorg je goed voor jezelf als je ziek bent? En wat moet je regelen als je langdurig ziek bent? Een studie is natuurlijk belangrijk, maar je gezondheid is belangrijker. We geven een overzicht van alles dat je moet weten om het effect op je studie te minimaliseren. Daarnaast geven we tips hoe je goed voor jezelf zorgt wanneer je ziek bent.
Een paar dagen ziek zijn
Het komt vaak voor dat studenten een paar dagen ziek zijn en colleges missen. In zo’n geval is er niet zoveel aan de hand wat betreft studievertraging. Wanneer je je netjes afmeldt, krijg je meestal te horen wat je moet inhalen. Uiteraard kun je daar zelf alvast onderzoek naar doen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Als je kort ziek bent, gelden de gebruikelijk adviezen: kijk of je thuis kunt studeren, vraag aantekeningen van klasgenoten, maar rust vooral goed uit.
Studievertraging door ziekte
De kans is groot dat je dit artikel leest omdat de situatie wat ernstiger is dan een paar dagen ziek zijn. In alle situaties waarbij je mogelijk studievertraging op gaat lopen, moet je aan de bel trekken bij je onderwijsinstelling. Wanneer je erachter komt dat je langdurig ziek gaat zijn, is het verstandig zo snel mogelijk contact op te nemen met je studieadviseur of de studentendecaan. Dit geldt voor zowel fysieke als mentale problemen die je studieprestaties in de weg zitten. Als je ziek bent tijdens je stage, moet je dit niet alleen met je studieadviseur of studentendecaan bespreken, maar ook met je stagebegeleider.
Communiceer met je studieadviseur
Het is belangrijk dat je studieadviseur op de hoogte is van je situatie. Dat heeft voornamelijk te maken met de kans dat je het vereiste aantal punten niet haalt, doordat je niet vaak genoeg aanwezig bent geweest en geen tentamens kon maken. In het eerste jaar kan dit resulteren in een negatief bindend studieadvies. Met een negatief bindend studieadvies mag je niet meer doorstuderen. In het geval van ziekte of bijvoorbeeld zwangerschap is er sprake van overmacht. Als je dit vroegtijdig communiceert met je studieadviseur, is men aan het einde van het jaar op de hoogte en kan men uitzonderingen maken. Op die manier bestaat de kans dat je na je ziekte nog hertentamens mag maken en je studie mag voortzetten.
Houd contact met vrienden en docenten
Als je niet te ziek bent om nog mee te doen op afstand, houd dan goed contact met je vrienden en docenten. Je kunt aan je vrienden om aantekeningen vragen. Breng ze dan ook op tijd op de hoogte van je situatie, dan kunnen zij extra hun best doen om tijdens de les goede aantekeningen te maken. Hetzelfde geldt voor je docenten. Docenten kunnen bijvoorbeeld PowerPointpresentaties of samenvattingen van de les delen. Je kunt alle vormen van lesmateriaal gebruiken, maar er valt meer te halen. Ziek thuis zitten kan nog wel eens eenzame gevoelens veroorzaken. Daarom is intensief contact met vrienden en docenten van je studie goed voor je gemoedstoestand. Ook wanneer je tijdens ziekte wel naar colleges gaat, is het goed om vrienden en docenten op de hoogte te brengen van je situatie. Zo kunnen zij rekening met je houden.
Bekijk de studiehandleiding
Vaak raadpleeg je de studiehandleiding aan het begin van het semester om kennis te maken met de vakken die je gaat volgen. In sommige gevallen wordt de studiehandleiding daarna nog wel eens vergeten. Als je ziek bent is de studiehandleiding een handig hulpmiddel. Je kunt per week of per college zien welke stof er wordt behandeld en welke opdrachten ingeleverd moeten worden. Als je er de energie voor hebt, kun je vooruitwerken. Als dat niet gaat, ben je in ieder geval op de hoogte van wat er zich in de collegezaal afspeelt terwijl jij thuis zit.
Financiële compensatie bij ziekte
In sommige gevallen kun je vanwege je ziekte aanspraak maken op financiële compensatie. Deze regeling heet Financiële Ondersteuning Studenten (FOS) en heeft enkele voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen:
-
Je meldt je binnen twee maanden bij de studieadviseur, de studentendecaan of een psycholoog van de onderwijsinstelling.
-
Je vertraging is minimaal een maand of 6 studiepunten. De hoogte van studiepunten kan per onderwijsinstelling verschillen.
-
Je kunt de opgelopen vertraging niet inhalen binnen het lopende studiejaar.
-
Medische of psychische overmacht kun je aantonen, bijvoorbeeld aan de hand van een medische verklaring.
Als bovenstaande punten het geval zijn en je daar melding van hebt gedaan, word je uitgenodigd voor een gesprek waarbij de studieadviseur of studentendecaan zich over je situatie buigt. Door hen wordt uitgemaakt of er sprake is van overmacht en of je in aanmerking komt voor een financiële compensatie van de opgelopen vertraging binnen je studie.
Hoe zorg je goed voor jezelf als je ziek bent?
Oké, dit was vooral een praktisch overzicht van wat er te regelen valt bij langdurige ziekte. Tijdens ziekte moet je je vooral richten op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Met de volgende tips willen we je een handje helpen om de balans tussen je studie en gezondheid te vinden.
Tip 1 - Verander je manier van studeren
Tijdens ziekte werkt het allemaal net wat anders. Waar je voorheen een avond voor de deadline nog een opdracht maakte tot diep in de nacht, is dat tijdens je ziekte niet zo handig. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je ruim voordat je naar bed gaat je hoofd rust geeft. Of misschien was je gewend om in een drukke studieperiode hele dagen achter elkaar achter je laptop te zitten. Ook dat is niet ideaal wanneer je ziek bent. Daarom kun je tijdens je ziekte onderzoeken wat momenteel het beste voor jou werkt. Waarschijnlijk ben je nu meer gebaat bij lange studeerpauzes. Je kunt bijvoorbeeld ’s ochtends wat aan je studie doen, maar vervolgens de middag invullen op een manier die past bij jouw situatie.
Tip 2 - Gun jezelf veel rust
Bij studeren is het altijd handig om te werken met een planning. In het geval van ziekte kun je bij zo’n planning extra rekening houden met vrije tijd en rustmomenten. Zo kun je bijvoorbeeld de weekenden volledig studievrij houden. Door ziekte heb je minder energie, dus kun je een lang weekend goed gebruiken om uit te rusten of leuke dingen te doen. Het weekend is een goede pauze tussen studieweken in. Door uitgebreide momenten van rust te pakken, houd je studeren tijdens ziekte op de lange termijn beter vol. Maar ook op studiedagen mag je meer rust pakken dan normaal. Als je nog energie hebt om te studeren, dan moet je zuinig omgaan met die energie. Stress is wel het laatste dat je nu kunt gebruiken. Gun jezelf genoeg rust om deze periode beter door te komen.
Tip 3 - Doe dingen waar je blij van wordt
Dingen doen waar je blij van wordt. Dat moet je natuurlijk altijd doen, maar het is extra belangrijk als je ziek bent. Het kan zo zijn dat de dingen die je gelukkig maken iets meer energie van je eisen dan normaal of niet gaan zoals je zou willen. Dat is iets om rekening mee te houden. Toch is het belangrijk deze dingen te blijven doen terwijl je ziek bent. Door je hobby’s uit te blijven oefenen of je vrienden te blijven zien, houd je je gemoedstoestand onder controle. Uiteraard kan dat allemaal in je eigen tempo en daar mag je de mensen om je heen best van op de hoogte stellen. Misschien kun je wat ondersteuning gebruiken bij het uitoefenen van je hobby’s. Of misschien heb je geen puf om naar vrienden toe te gaan, maar vind je het wel fijn als ze bij jou langs komen. Het is goed om dat allemaal te onderzoeken als je langdurig ziek bent.
Tip 4 - Let op je gezondheid
Dit klinkt misschien gek, want je bent ziek. Maar er zijn nog steeds allerlei dingen te doen aan je gezondheid. Ook wanneer er voorlopig geen verbetering in zicht is. Als je mentaal problemen ervaart, kun je gaan sporten. Waarschijnlijk sta je nog niet te springen bij de gedachte, maar het is het proberen waard. Sporten is namelijk niet alleen goed voor je lichaam, maar ook ontzettend goed voor je mentale gesteldheid. Bovendien slaap je als een roos wanneer je overdag een intensieve work out hebt gedaan. Bij lichamelijke ziekte is sporten natuurlijk niet gemakkelijk. Wandelen is een goed alternatief. Daarnaast kun je bij zowel fysieke als mentale problemen aan ademhalingsoefeningen en meditatie doen. Dit is voor veel verschillende dingen goed: je wordt er rustig van, je slaapt er beter door en je maakt je hoofd leeg.
Het zit allemaal even heel erg tegen bij langdurige ziekte. Het is misschien moeilijk, maar het is in deze situatie belangrijk om positief te blijven en de situatie te accepteren zoals die is. Het is niet het moment om veel van je studieprestaties te verwachten en dat is oké. Je gezondheid gaat voor, dus focus je daarop.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met rechten, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!