- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Hoe kun je Cronbachs alfa gebruiken?
Je hebt je onderzoeksvragen uitgewerkt in een testprogramma of vragenlijst. Maar, hoe betrouwbaar en bruikbaar zijn alle items in je enquête? Om de betrouwbaarheid van de opzet van je vragenlijst te onderzoeken, maak je gebruik van Cronbachs alfa (Griekse letter α). Dit is een maat om te laten zien hoe ‘zuinig’ jouw vragenlijst in het gebruik is. Als je te veel vragen stelt, maakt dat je vragenlijst alleen minder betrouwbaar. Te veel vragen of deeltesten kosten ook te veel tijd voor jou en voor je respondent. Daarom helpt Cronbachs alfa om te testen hoe effectief jouw enquête antwoord geeft op de onderzoeksvragen.
Cronbachs alfa gebruiken: voor, na of tijdens je onderzoek
Vóór je onderzoek
Voor je onderzoek kun je Cronbachs alfa gebruiken voordat je aan de grote dataverzameling begint. Als je een groot onderzoek moet doen met veel respondenten of veel testcases, dan is het zonde van je tijd en geld als je meetinstrument onvoldoende goed werkt. Je onderzoekt dan niet meteen je hele onderzoeksgroep of je hele steekproef. Dan neem je eerst een deel van de steekproef. De reden daarvoor is dat het jammer is om al je respondenten twee keer eenzelfde enquête af te laten nemen wanneer je ‘slechte’ vragen eruit wilt gooien, de zogenaamde ineffectieve items. Vooraf neem je bij een kleine groep je tests af of leg je de vragen voor. Daarna bereken je Cronbachs alfa. De waarde van Cronbachs alfa geeft dan aan welke enquêtevragen of testvragen eruit mogen en welke je kunt handhaven.
Daarmee heb je dus nog niets gezegd over de inhoud van de onafhankelijke variabele en de afhankelijke variabele. Er is nog geen antwoord op je probleemstelling of de onderzoeksvraag. Je doet nu dus onderzoek naar de bruikbaarheid van je instrument.
Tijdens je onderzoek
In de loop van de meetfase van je onderzoek kun je de hele dataset doorlopen. Voordat je de analyse gaat uitvoeren en de rapportage voorbereidt, verwijder je die items die afbreuk doen aan de betrouwbaarheid van je meetinstrument. Je kunt dan tijdens je onderzoek verder met een tussentijds opgeschoonde vragenlijst en dus een opgeschoonde dataset.
Dat is vooral handig als je regelmatig eenzelfde populatie onderzoekt. Denk daarbij aan steeds terugkerende onderzoeken, zoals een sociaal jaarverslag, periodieke keuringen of regelmatige opiniepeilingen. Je wilt dan niet iedere keer een geheel nieuwe onderzoeksvragenlijst maken. Immers, de testconstructie kost tijd en geld. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een arbeidstevredenheidsonderzoek of voor recruiting van nieuwe medewerkers, of een screening op arbeidsgerelateerde competenties. Hoe vaker je de vragenlijst gebruikt, hoe meer je de items kunt zuiveren.
Na je onderzoek
Achteraf kan je doelgroep of opdrachtgever geïnteresseerd zijn in de betrouwbaarheid van je metingen. Dan komt de vragenlijst op tafel en kunnen de items worden bekeken. Cronbachs alfa wordt in de praktijk gebruikt om fraude met onderzoeken op te sporen, zoals willekeurig ingevulde vragenlijsten of gefabriceerde data). Je kunt Cronbachs alfa dus ook als keurmerk in je rapportage meenemen.
Het principe achter Cronbachs alfa
Het principe achter Cronbachs alfa is afwegen welke enquêtevragen of onderzoeksitems meer of minder bijdragen aan het verklaren van de variantie in de onderzoeksuitkomsten. Oftewel: welke items zo weinig bijdragen dat ze zelfs verwarring zaaien. Denk daarbij aan slechte tentamenvragen, sturende of storende vragen in een opinieonderzoek of deeltests die niet bijdragen aan een stabiele verklaring. Hoe hoger Cronbachs alfa, hoe meer variantie wordt verklaard. Hoe lager, hoe meer je enquête slechts wat ‘wilde’ vragen betreft.
Als handvat geldt dat een waarde voor Cronbachs alfa van meer dan α = 0,7 een redelijk betrouwbare vragenlijst of set onderzoeksitems aangeeft. Een waarde van α = 0,9 is bijzonder hoog. Een score onder de α = 0,7 vraagt aandacht voor de constructie van de deelmetingen of de items op een vragenlijst.
De items die leiden tot een lagere waarde voor Cronbachs alfa merk je op doordat de waarde voor alfa hoger wordt zodra je slechte items vervangt door betere items. Dat doe je dan door beter geformuleerde vragen of meer effectieve deeltests. Dat doe je ook wanneer je slechte items schrapt. Dat laatste kan heel goed als je weet dat andere items in je onderzoeksopzet ook je onderzoeksvariabele meten. Dus als je testscore er inhoudelijk weinig onder lijdt. Zo kun je vragen of iemand genoeg salaris verdient of dat hij vindt dat hij eerlijk wordt betaald. Allebei zeggen ze iets over de variabele financiële arbeidsvoorwaarden, oftewel ‘materiële motivatie’. Als je er één schrapt, zegt de ander nog iets over arbeidstevredenheid en materiële voorwaarden.
Waarom gebruik je niet alleen Pearsons r?
Met de waarde van Pearsons r kun je wel aantonen dat er duidelijke samenhang is in de variabelen die je hebt onderzocht. Dit zegt meer over de relevantie van je onderzoeksvariabele zelf of over de waarde van je regressieanalyse dan over de betrouwbaarheid van je meetinstrument. Voor een maatstaf van betrouwbaarheid gebruik je juist Cronbachs alfa. Relevante variabelen die slecht zijn uitgewerkt in items, verliezen vanwege een rammelend instrument hun zeggingskracht. Zo ontdekte men in de geneeskunde dat je iemand met een te hoge bloeddruk beter meer rust kunt laten nemen dan aderlatingen doen. Het probleem van hoge bloeddruk is relevant, maar het instrument van aderlatingen helpt niet echt.
Voor welk soort onderzoek gebruik je Cronbachs alfa?
Cronbachs alfa wordt veel gebruikt in menswetenschappen. Daar wordt onderzoek gedaan naar reacties van personen of groepen op bepaalde omstandigheden of onderwerpen. Het onderzoek kan gaan om vragen over allerlei gedrag (van onnodig geweld tot koopgedrag), houdingen of meningen. Het kan ook gaan over waargenomen bewegingen, zoals migratie naar of van de stad, de trek naar het strand bij mooi weer of de voorkeur voor vakanties in verre, warme oorden. Cronbachs alfa gebruik je zowel voor experimentele als voor observerende onderzoeken.
Technisch kan Cronbachs alfa voor alle teststraten worden gebruikt waar Xn variabelen leiden tot een waarde op Y. Denk aan de polygraaf of leugendetector: er vinden tegelijkertijd verschillende metingen plaats om te peilen of de reactie op een vraag of een afbeelding hoog of laag is. Liegt iemand heel erg, dan zal een goed gekalibreerde polygraaf de pennen een flinke uitslag op het papier laten schrijven. Jokt iemand heel erg goed, dan merken de metingen zo weinig verschil met neutrale vragen en beelden, dat een heel neutrale Y-waarde volgt. Het gaat er dan om in welke mate hersenactiviteit, hartslag, doorbloeding, transpiratie of ademhaling de leugenaar verraden. De kleur van de ogen zal als meeteenheid weinig bijdragen aan verklaring van leugengedrag.
Kortom: hoewel Cronbachs alfa veel wordt gebruikt voor vragenlijsten die aan personen worden voorgelegd, kun je deze betrouwbaarheidsmaat bij elk onderzoek gebruiken waarbij je verschillende observaties doet om tot één testuitslag te komen.
Hulp bij statistiek nodig? Schakel een professionele begeleider van Scriptium in
Heb je moeite met statistiek? Wens je hulp te krijgen bij SPSS, STATA of R? Scriptium heeft 7 dagen per week professionele statistiekbegeleiders beschikbaar. Of je nu hulp bij statistiek in je scriptie wilt hebben, of bijles statistiek nodig hebt, we staan direct voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op, en we komen snel bij je terug.
De auteur gebruikt statistiek voor het analyseren van productie- en dienstverleningsprocessen. Aan de hand van statistische analyses onderzoekt hij of een bedrijfsproces langs de kortste weg levert wat er bedoeld is en of het proces ook beheersbaar en betrouwbaar verloopt.