Afstudeerstage afbeelding 1

Afstudeerstage zoeken

Je bent er bijna! Nu nog even al je kennis van je studie in de praktijk brengen. Dat doe je tijdens je afstudeerstage. Vaak moeten studenten in hun laatste studiejaar een afstudeerstage lopen en een bijbehorende afstudeeropdracht maken. Deze stage is vanuit het studentenleven een opstapje naar het werkveld. Maar hoe weet je eigenlijk wat voor stage bij jou past? En wat is de beste manier om een stage te zoeken? Wij hebben de antwoorden, dus lees snel verder!

Stage lopen

Het hoort bij elke soort opleiding: stage lopen. Je begint er in de meeste gevallen mee op de basisschool. Deze stages stellen natuurlijk nog niet zoveel voor, maar het is vaak de eerste werkervaring. Op de middelbare school doe je daar nog een paar schepjes bovenop tijdens een maatschappelijke stage. Tijdens je studie begint het echte werk. De beste manier om als student werkervaring op te doen is door stage te lopen. Sommige studies hebben als vereiste dat je in je eerste of tweede jaar stage loopt, dit is een soort meewerkstage. Maar meestal loop je stage als afstudeertraject in het laatste jaar van je studie.

Wat is een afstudeerstage?

Tijdens een afstudeerstage breng je alles wat je hebt geleerd tijdens je studie in de praktijk. Bij een afstudeerstage hoort ook een afstudeeropdracht. Doorgaans moet je als afstudeeropdracht onderzoek doen naar het bedrijf waar je stage loopt. In de meeste gevallen levert een afstudeerstage informatie en ervaring op die je vervolgens inzet bij je afstudeerscriptie. Of je begint zelf tijdens je afstudeerstage met het schrijven van je scriptie. In andere gevallen schrijf je eerst je scriptie en ga je daarna het werkveld in via een afstudeerstage. Een afstudeerstage levert veel op. Je breidt je netwerk uit en je doet veel werkervaring op. Bovendien is een stage een mooie aanvulling op je CV.

Welke afstudeerstage past bij jou?

Stages heb je in allerlei soorten en maten. Om te beginnen kun je onderzoeken welk soort stage bij jou past. Met de volgende vragen kun je je onderzoek starten:

  • Vind je het prettig om te werken in een rustige werkomgeving of houd je wel van wat drukte en gezelligheid?

  • Heb je een 9-tot-5-mentaliteit of werk je liever met wisselende werktijden?

  • Werk je graag zelfstandig of ben je een echte teamspeler?

Het spreekt misschien een beetje voor zich, maar iemand die het best gedijt bij een vaste werkplek met vaste werktijden kan het beste kijken naar stages op een kantoor. Iemand die graag achter de laptop eigen projecten realiseert, is dan weer gebaat bij een stage waar je bijvoorbeeld thuis mag werken of individueel opdrachten mag maken. Kortom: onderzoek aan de hand van jouw interesses en eigenschappen welke soort stage je wilt lopen.

Hoe vind je de perfecte stageplek?

Als je hebt besloten welk soort stage bij jou past, kan het zoeken van naar een stageplek beginnen. Er zijn natuurlijk waslijsten aan stages te vinden op het internet. Deze pagina’s doorspitten is een flinke bezigheid op zichzelf. Hoe zoek je effectief, waar moet je op letten en hoe ben je goed voorbereid op het sollicitatieproces? We geven een paar handige tips.

Tip 1 – Begin op tijd met zoeken

Het zoeken van een stage die je leuk vindt en aan al je eisen voldoet kost tijd. Het is voor de hand liggend, maar begin dus zo vroeg mogelijk. Daarnaast moet je voor stageplekken in bijna alle gevallen solliciteren. Solliciteren kan best wat tijd in beslag nemen. Als je wordt afgewezen, moet je door naar de volgende. Zodra je weet wanneer de stageperiode is, kun je eigenlijk al gaan nadenken en zoeken. Hoe eerder je begint met zoeken, hoe groter de kans dat er iets leuks op je pad komt waar je wordt aangenomen.

Tip 2 – Maak je zoektocht zo breed mogelijk

Er zijn natuurlijk bekende vacaturesites waar naast banen ook eindeloos veel stages worden aangeboden. Vacaturesites als Indeed en LinkedIn fungeren als handige zoekmachines als je bepaalde eisen hebt of binnen een specifiek vakgebied zoekt. Maar vergeet niet dat je ook op andere manieren aan een leuke stageplek kan komen. Er zijn meer stages te vinden dan alleen die op vacaturesites staan, maar daar moet je zelf achteraan. Zo kun je binnen je eigen netwerk vragen of er iemand op de hoogte is van een leuke stage.

Normaliter heeft je opleiding ook lijntjes lopen met bedrijven die stageplekken aanbieden. Als je wat meer moeite hebt met het zoeken van een stageplek, kun je daarom in gesprek gaan met je studieadviseur. Bovendien kun je zelf contact zoeken met een bedrijf waar je interesse in hebt zonder dat er een vacature is geplaatst. Op die manier ga je actief op zoek naar een stage die bij jou past.

Tip 3 - Maak een pakkend CV

Voor stageplekken moet je solliciteren en bij solliciteren hoort natuurlijk een CV. De kracht van een pakkend CV is niet te onderschatten. Daarom hebben we een lijstje met punten waar je op moet letten om met een mooi CV voor de dag te komen bij een bedrijf.

  • Basis-CV. Met een basis-CV kun je anticiperen op verschillende sollicitaties. Elke vacature vraagt net weer wat anders van sollicitanten. Je past per sollicitatie je CV aan en hoeft dan alleen de basis aan te vullen.

  • Hyperlinks. Als je actief bent op social media, kun je hyperlinks gebruiken naar je Instagram- of LinkedIn-account. Vanzelfsprekend is dit alleen een optie als je op een semiprofessionele manier te vinden bent. Bedrijven zitten natuurlijk niet op je vakantiefoto’s te wachten. Als je creatief werk hebt om te laten zien, kun je erover nadenken om een website te maken. Die website fungeert als een soort portfolio. Dit kan gratis en online. Je website kun je vervolgens ook op je CV vermelden, inclusief hyperlink.

  • Geen lange teksten of afkortingen. Je wilt in je CV zo duidelijk en direct mogelijk overkomen. Daarom kun je beter geen afkortingen gebruiken. Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat niemand behalve jij jouw afkortingen kan ontcijferen, en het is natuurlijk wel wenselijk dat de lezer jouw CV begrijpt. Daarnaast zijn langdradige teksten uit den boze. Een CV van één tot twee pagina’s is voldoende. Het belangrijkste zet je altijd op de eerste pagina. Als je nog niet veel werkervaring hebt, houd je het bij één pagina.

  • Vormgeving. De vormgeving van je CV kan een beeld geven van wie je bent als persoon, dus houd daar rekening mee. Een afstudeerstage in de financiële richting benodigd waarschijnlijk minder snel een creatief vormgegeven CV dan een afstudeerstage bij een modemagazine. Je hoeft het niet te overdrijven, maar wat kleur en een mooie foto zijn zeker geen overbodige luxe. Zo kom je professioneel en toegankelijk over.

  • Vaardigheden. Je benoemt in je CV al je werkervaring, maar het is ook handig om een lijstje van vaardigheden te noteren. Dit lijstje kan bijvoorbeeld talen bevatten. Als je vloeiend bent in Engels, is het zeker goed om dat te benoemen. Maar als je op de middelbare school Duits hebt gehad en daar niet zoveel van is blijven hangen, kun je Duits beter weglaten. Bij vaardigheden kun je ook denken aan Adobe-programma’s zoals InDesign en Photoshop, of aan programma’s zoals Excel en SPSS of Stata.

Tip 4 - Filter je zoekopdracht

Zoals we al hadden vastgesteld zijn er nogal wat stageplekken te verdelen in Nederland. Wanneer je de vacaturesites bezoekt, doe je er goed aan om gebruik te maken van filters. Zo kun je filteren op vakgebied, stageduur, onderwijsniveau en stagevergoeding. Stagevergoedingen zijn niet hoog. In sommige gevallen is er zelfs geen stagevergoeding. Wanneer je geldproblemen hebt, kun je filteren op stages die wel een stagevergoeding aanbieden.

Het is ook verstandig om te filteren op locatie. Stages zijn doorgaans vier tot vijf dagen per week, dus de afstand tussen de locatie en je huis moet realistisch zijn. Het is ook zeker belangrijk om op afstudeeropdracht te filteren. Soms zijn stages wel voor studenten in hun laatste jaar, maar biedt een bedrijf geen mogelijkheid tot een afstudeeropdracht aan. Bij een afstudeerstage hoort een afstudeeropdracht, dus je bent erbij gebaat je zoekopdracht hierop te filteren.

Tip 5 - Go the extra mile

Je zou misschien denken dat het door de grote hoeveelheid stages een eitje is om aangenomen te worden bij een stageplek. Niets is minder waar. Hoewel het bij meewerkstages misschien wat makkelijker is om aan een stageplek te komen, zijn de afstudeerstages in de minderheid. Bovendien zijn de eisen hoger om aangenomen te worden. Solliciteren voor een stageplek kan daarom frustrerend zijn. De tip luidt dan ook: go the extra mile. Liggen jouw kwaliteiten bijvoorbeeld bij schrijven of graphic design? Stuur een bewijsstuk mee. Heb je een rijbewijs? Laat het weten in je motivatiebrief. Wees zo uitgebreid en creatief mogelijk om op te vallen. Anderen studenten doen dit ook, dus onderschat het sollicitatieproces niet.

Tip 6 - Denk na over de afstudeeropdracht

Zoals eerder gezegd, is het niet bij elke stageplek mogelijk om een afstudeeropdracht te doen. Een deel van de stages op vacaturesites wordt aangeboden zonder afstudeeropdracht. Dat wil zeggen dat je wel stagebegeleiding krijgt, maar dat er niet de tijd en ruimte is om je eigen onderzoek over het bedrijf te starten. In sommige gevallen staat er expliciet in een vacature dat er geen mogelijkheid tot een afstudeeropdracht is. In andere gevallen heeft het bedrijf niet zelf aan een afstudeeropdracht gedacht.

Een actieve zoeker kan zelf met een voorstel voor een afstudeeropdracht komen. Zo kun je als je een bedrijf zelf benadert bijvoorbeeld je opzet meesturen. Dit toont initiatief en vergroot mogelijk de kans om aangenomen te worden. Als er niet expliciet bij een vacature wordt vermeld of er de mogelijkheid tot een afstudeeropdracht bestaat, informeer hier dan altijd even naar.

Tip 7 - Wees kritisch

Het is belangrijk dat je een kritische houding aanneemt tijdens het zoeken naar een afstudeerstage. Er zijn een paar dingen die je daarbij in gedachten kunt houden. Zo kun je je afvragen of de stage aansluit bij je toekomstperspectief. Als de stage niet past bij je carrièrewensen, is het waarschijnlijk niet de juiste stage voor jou. Daarnaast kun je je afvragen of de stage je leuk lijkt. Een stage kan redelijk intensief zijn en duurt in de meeste gevallen vier à vijf dagen per week. Dan is het natuurlijk handig dat je het ook naar je zin hebt. Als er punten in de vacature worden benoemd die je minder leuk lijken, bedenk je dan dat er nog meer stages zijn om uit te kiezen.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met rechten, of hulp bij Nederlands nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?