- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Wat is een randomized controlled trial (RCT)?
Een randomized controlled trail (RCT) is een wetenschappelijk onderzoeksontwerp waarbij deelnemers willekeurig worden verdeeld in twee groepen: een behandelgroep en een controlegroep. De behandelgroep ontvangt de interventie die onderzocht wordt, terwijl de controlegroep geen interventie ontvangt of een placebo krijgt. Hierdoor kan het effect van de interventie op de behandelgroep met zekerheid worden toegeschreven, aangezien eventuele veranderingen niet door andere factoren veroorzaakt kunnen zijn. Een randomized controlled trail wordt ook wel ‘gerandomiseerd onderzoek met een controlegroep’ genoemd. Meer weten over randomized controlled trial? Lees dan verder.
Het belang van een controlegroep
Controle is belangrijk bij experimenten omdat het helpt om andere factoren uit te sluiten die de resultaten van het onderzoek zouden kunnen beïnvloeden. Door een controlegroep te hebben, kun je vergelijken of de veranderingen die in de behandelgroep zijn waargenomen, het gevolg zijn van de interventie die is onderzocht, of dat ze het gevolg zijn van andere factoren. Dit helpt om betrouwbare conclusies te trekken over de effectiviteit van de interventie. Bovendien is een controlegroep nodig om de zogenaamde placebo-effecten te kunnen uitsluiten. Hierdoor kan beter worden vastgesteld of een interventie daadwerkelijk werkt of niet.
Checklist voor randomized controlled trial
Een checklist voor gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken zou er als volgt uit kunnen zien:
-
Doelstellingen en hypotheses: duidelijk definiëren wat het doel van het onderzoek is en welke hypotheses worden getest.
-
Studiepopulatie: bepalen wie de doelgroep is voor het onderzoek en hoe de deelnemers zullen worden gerekruteerd.
-
Interventie: bepalen welke interventie onderzocht wordt en hoe deze zal worden toegediend.
-
Uitkomst-maatstaven: bepalen welke uitkomstmaten gebruikt zullen worden om het effect van de interventie te meten.
-
Groepen en randomisatie: bepalen hoe de deelnemers verdeeld zullen worden in behandel- en controlegroepen en hoe de randomisatie zal plaatsvinden.
-
Blindering: overwegen of en hoe de deelnemers geblindeerd zullen zijn voor de behandeling. Blindering betekent dat de participanten niet op de hoogte zijn van het onderzoek.
-
Vergelijkbare groepen: zorgen voor vergelijkbare groepen bij aanvang van het onderzoek door middel van gerichte uitkomstmaten.
-
Basisregistratie: vastleggen van relevante achtergrondgegevens en baseline-gegevens voor alle deelnemers.
-
Bijhouden van uitkomstmaten: regelmatig meten van de uitkomstmaten tijdens en na het onderzoek.
-
Statistische analyse: bepalen hoe de gegevens zullen worden geanalyseerd en welke statistische tests gebruikt zullen worden.
-
Ethische overwegingen: overwegen van eventuele ethische bezwaren en besluiten over hoe hiermee om te gaan.
-
Monitoring en rapportage: regelmatig monitoren van de voortgang van het onderzoek en rapporteren van de resultaten aan relevante stakeholders.
Dit zijn slechts algemene richtlijnen. Specifieke randomized controlled trails kunnen aanvullende stappen of variaties op deze checklist hebben.
Voorbeeld van een onderzoek met RCT
Je wilt weten of een medicijn tegen diabetes werkzaam is bij deze ziekte. Je zou dan alle patiënten die kampen met diabetes dit medicijn kunnen voorschrijven om te kijken wat het effect is. Je weet dan echter niet zeker of de medicatie daadwerkelijk effect heeft, of dat de symptomen om een andere reden zijn verminderd. Je kunt in dit geval twee groepen met elkaar vergelijken. De onafhankelijke variabele is dan het medicijn dat wordt gegeven. De afhankelijke variabele is de mate van klachten. Als er een positief effect is, betekent dit dat het medicijn de klachten vermindert.
In dit experiment zijn de controlevariabelen:
-
Leeftijd
-
Geslacht
-
Aantal jaren dat iemand diabetes heeft
Als er niet voor deze variabelen wordt gecontroleerd, zou het kunnen dat deze variabelen van invloed zijn op de ervaren mate van klachten van de participanten. Hierdoor kan het lastig zijn om de daadwerkelijke invloed van het medicijn op de klachten te bepalen.
Het voordeel van randomized controlled trial
De randomized controlled trial is de beste manier om een causale samenhang tussen interventie en effect aan te tonen. Je manipuleert daarvoor de onafhankelijke variabele om een significant effect te meten op de afhankelijke variabele. Het is een goede methode om twee groepen met elkaar te vergelijken en levert sterker bewijs dan bijvoorbeeld een cohortonderzoek, omdat bij zo’n soort onderzoek de controlegroep ontbreekt.
Nadelen van randomized controlled trials
Er zijn enkele nadelen aan het gebruik van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s), waaronder:
-
Kosten: RCT's kunnen duur zijn omdat ze veel tijd, middelen en expertise vereisen.
-
Ethische bezwaren: sommige RCT's kunnen ethische bezwaren oproepen, zoals het randomiseren van deelnemers naar een controlegroep die geen behandeling krijgt.
-
Representativiteit: de resultaten van RCT's zijn niet altijd representatief voor de bredere bevolking, omdat de deelnemers zorgvuldig geselecteerd moeten worden om vergelijkbare groepen te garanderen.
-
Tijdsduur: RCT's kunnen lang duren om uit te voeren, vooral als het gaat om de beoordeling van de langetermijnuitkomsten.
-
Onrealistische omgeving: sommige RCT's kunnen niet in een realistische omgeving worden uitgevoerd, waardoor de resultaten beperkt kunnen zijn in hun toepasbaarheid.
-
Beperkte flexibiliteit: het rigide protocol van een RCT kan beperkingen opleggen aan de verzameling van data en aanpassingen tijdens het onderzoek.
-
Complexiteit: het uitvoeren van een RCT vereist veel voorbereiding en planning, en de analyse van de resultaten kan complex zijn.
-
Placebo-effect: het placebo-effect kan de resultaten van RCT’s beïnvloeden. Vooral bij interventies die zich richten op subjectieve uitkomstmaten zoals pijn of kwaliteit van leven.
-
Misleidende resultaten: er is altijd een kans op foutieve of misleidende resultaten, vooral als de analyse van de gegevens niet correct wordt uitgevoerd.
RCT als onderzoeksmethode: wel of niet doen?
Het is belangrijk om te overwegen of een randomized controlled trial de beste manier is om het onderzoeksvraagstuk op te lossen, en of de mogelijke nadelen opwegen tegen de voordelen van het onderzoek. Wat voor het ene onderzoek werkt, hoeft niet per se voor het andere onderzoek te werken. Het is aan jou om te achterhalen welke onderzoeksmethode het beste past. Door het lezen van dit artikel heb je in ieder geval meer geleerd over gerandomiseerd onderzoek, en kun je aan de hand van deze kennis de juiste beslissing maken.
Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar
Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur . Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!
Aniek is schrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content over onderzoek en de academische wereld.