- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Politieacademie: overzicht van opleidingen
Heb jij altijd al politieagent willen worden? Of wilde je altijd graag bij de recherche werken? Lees dan vooral verder. De Politieacademie bevindt zich op allerlei plekken in het land en er zijn 13 opleidingen waarvoor je je kunt inschrijven. De opleidingen variëren per niveau, locatie en duur. We geven een overzicht van alles wat je moet weten voordat je je inschrijft aan de Politieacademie.
Wat is de Politieacademie?
De Politieacademie vormt het centrum voor opleidingen en kennis van de Nederlandse politie. Logischerwijs werkt de Politieacademie nauw samen met de politie. In 2020 begonnen er zo’n 2600 studenten aan een basisopleiding van de academie. Naast mbo-, hbo- en masteropleidingen biedt de Politieacademie modules, cursussen en vakspecialistische opleidingen. De verschillende opleidingen resulteren in verschillende banen. Zo word je bij de basisopleiding opgeleid tot politieagent. Na de hbo-opleiding ga je aan de slag als politiekundige. De masteropleiding resulteert in werk bij de recherche.
Voorwaarden voor inschrijving bij de Politieacademie
Om je in te schrijven bij de politieacademie gelden voorwaarden. Een aantal voorwaarden zijn bij elke opleiding hetzelfde. Zo moet je de volgende eigenschappen bezitten: je bent mentaal en fysiek fit, sociaal vaardig, stressbestendig en kritisch, ook op eigen handelen. Daarnaast moet je over digitale skills beschikken. Dat heeft te maken met de computersystemen, smartphones en andere digitale tools waar de politie mee werkt. Zo moet je uiteindelijk overweg kunnen met de systemen van een politieauto, en daar heb je digitale skills voor nodig. Bovendien is kennis over social media een vereiste. De politie acht het van belang dat je contact kunt leggen met doelgroepen online en dat je op de hoogte bent van wat er in de digitale wereld gaande is. Gelukkig is dat als hedendaagse student vaak het geval. Tot slot is het belangrijk dat je culturele achtergronden en gewoontes van mensen kent. Dat is bijvoorbeeld het geval door je eigen culturele achtergrond, je sociale contacten of door werkervaring.
Deze vereisten zijn redelijk voor de hand liggend voor een politieagent in opleiding. Daarbovenop gelden per opleiding nog enkele andere vereisten. De beschrijving van de opleiding, specifieke voorwaarden en selectieprocedure vind je per opleiding terug in het overzicht hieronder.
Basis Politieopleiding mbo 4-niveau (2 jaar)
De politieopleiding op mbo 4-niveau is een basisopleiding die begint aan het einde van het kalenderjaar, vaak rond november. Het eerste jaar volg je de opleiding aan de politieacademie, het tweede jaar ga je de praktijk in. Er zijn een aantal punten waar je aan moet voldoen om deze opleiding te volgen. Bij de start van de opleiding ben je minimaal 18 jaar en bezit je de Nederlandse nationaliteit. Dit mag ook je tweede nationaliteit zijn. Vanzelfsprekend ben je nog niet in het bezit van een basispolitiediploma. Ten slotte moet je een diploma mbo 3, mbo 4, vmbo tl-gl, havo of een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo hebben behaald.
De selectieprocedure bestaat uit online testen (een taaltest en een cognitietest), een intakegesprek, sporttest, psychologisch onderzoek, medische keuring en een screening.
De basis politieopleiding op mbo 4-niveau duurt in totaal 2 jaar: één jaar theorie aan de academie en één jaar werkervaring opdoen. Daarna kun je direct aan de slag als politieagent. Deze opleiding is op veel plekken in het land te volgen. Je schrijft je in bij een politieopleiding in een specifieke regio. De politie attendeert hierbij op de verschillende kenmerken per regio, omdat elk werkgebied verschillend is. Op die manier kun je rekening houden met je interesses en ambities bij het kiezen van een regio.
Eenheid Midden-Nederland
Tot de Eenheid Midden-Nederland behoren de provincies Utrecht en Flevoland. Hier vind je bijvoorbeeld het mediapark in Hilversum, maar ook veel betaald voetbalclubs en waterrecreatiegebieden. Deze regio is volgens de politie een belangrijk infrastructureel knooppunt waar wegen, sporen en water samenkomen. De opleiding voor de Eenheid Midden-Nederland wordt op verschillende plekken gegeven.
Eenheid Oost-Nederland
De Eenheid Oost-Nederland omvat de provincies Gelderland en Overijssel. Deze regio staat bekend om de combinatie van stedelijk en landelijk gebied. Daarover stelt de politie dat elk gebied een specifieke veiligheidsproblematiek heeft. Zo is er veel natuur en recreatie in deze regio. Daarnaast worden er veel evenementen gehouden en is er veel cultuur te vinden. Er zijn voor Oost-Nederland meerdere opleidingslocaties.
Eenheid Noord-Holland
Het werkgebied van de Eenheid Noord-Holland beschikt over een groot aantal politieagenten. Dat moet ook wel, want met 32 gemeenten is er sprake van verschillende soorten problematiek. Schiphol heeft bijvoorbeeld een specifieke veiligheidsproblematiek. Zo ook grote evenementen als Mysteryland en de Formule 1-races op het circuit in Zandvoort. Je kunt dus wel zeggen dat je voor veelzijdigheid bij de Eenheid Noord-Holland moet zijn. De opleidingslocatie voor Noord-Holland is Amsterdam.
Eenheid Amsterdam
Amsterdam heeft een eigen Eenheid Amsterdam. De hoofdstad en de wijken daaromheen vormen een uitdagend werkgebied. De drukte, de diverse bevolking, toerisme en criminaliteit zorgen samen voor dynamiek en verschillende veiligheidsproblemen. De opleidingslocatie is Amsterdam en dit is eveneens de werkplek.
Eenheid Den Haag
Ook Den Haag heeft een eigen Eenheid. De politie noemt het de stad van vrede en recht. Bovendien is het de stad waar onze regering is gevestigd. Hier worden elk jaar grote demonstraties en evenementen gehouden. Bij de Eenheid Den Haag is sprake van een grote diversiteit aan werkzaamheden. Dat heeft te maken met de variatie van culturen, leefstijlen en religies. De opleidingslocaties verschillen, maar de werkplek is Den Haag.
Eenheid Rotterdam
De Eenheid Rotterdam heeft als werkgebied de op één na grootste stad van Nederland. Daar komen veelzijdige werkzaamheden bij kijken. De diverse bevolking, randstedelijke centra en landelijke gebieden zorgen voor een dynamisch werkgebied. Wederom brengt dat verschillende veiligheidsproblemen met zich mee. De opleiding wordt op meerdere locaties gegeven, maar de werkplek is Rotterdam.
Eenheid Limburg
Als je interesse hebt in samenwerking met onze buurlanden, moet je bij de Eenheid Limburg zijn. De regio Limburg kenmerkt zich door het wisselende landschap en de lange grens met Duitsland en België. Limburg krijgt dan ook te maken met een hoop buitenlandse bezoekers. De Eenheid Limburg werkt samen met buitenlandse collega’s bij het terugdringen van criminaliteit en het realiseren van veiligheid in de regio. De opleidingslocatie is weliswaar Eindhoven, maar de werkplek is Limburg.
Eenheid Noord-Nederland
De Eenheid Noord-Nederland bestaat uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe: een uitgestrekt, dunbevolkt gebied met veel water. De regio staat bekend om de Waddeneilanden en studentensteden. In de zomer komen er veel toeristen af op de Noord-Nederlandse provincies. De opleidingslocatie is Drachten en de werkplek is Noord-Nederland.
Eenheid Oost-Brabant
De Eenheid Oost-Brabant heeft als werkgebied de steden Eindhoven, Helmond en Den Bosch en de daaromheen liggende gebieden en dorpen. Met name de Brainport bij de TU Eindhoven zorgt voor een internationale samenleving. Bovendien staat het werkgebied bekend om de drugslabs, hennepkwekerijen en grensligging met België. Een veelzijdige regio dus. De opleidingslocatie is Eindhoven.
Eenheid Zeeland-West-Brabant
Ten slotte vormen West-Brabant en Zeeland het werkgebied voor de Eenheid Zeeland-West-Brabant. In deze regio vind je veel stromen van goederen, mensen en informatie. De politie noemt het een samenspel van land en water. De natuur, de eilandenstructuur in Zeeland en agrarische eigenschappen worden er gecombineerd met stedelijke gebieden, industrie en toerisme. De opleidingslocatie is Rotterdam en de werkplek is Zeeland en West-Brabant.
Hbo-politieopleiding (4 jaar en 2,5 jaar)
Met de hbo-politieopleiding word je politiekundige. Als politiekundige ga je in de frontlinie van operationeel werk in een wijk aan de slag. De opleiding duurt 4 jaar en bestaat uit een leer-werktraject. Na het afronden van de opleiding ben je in het bezit van een erkende Bachelor of Policing. Daarmee heb je na je studie gegarandeerd een baan in een politie-basisteam. De politie benadrukt dat de sporttest snel na je intake volgt, dus zorg ervoor dat je fysiek fit bent. De opleiding is in Apeldoorn, maar de werkplekken verschillen van locatie.
De selectieprocedure bestaat uit een online cognitietest en vragen over je persoonlijkheid, een intakegesprek, sporttest, psychologisch onderzoek, medische keuring en screening. De selectieprocedure duurt tussen de 4 en 6 maanden.
Heb je al een hbo-bachelor in the pocket? Dan kun je je inschrijven voor de 2,5 jaar durende variant op de hbo-politieopleiding. Zo word je ook politiekundige, maar dan in 2,5 jaar. Voor deze variant is het wel noodzakelijke dat je in het bezit bent van rijbewijs B. Hierdoor kun je direct meedoen met studieonderdelen en vaardigheidstesten.
Hbo-masteropleiding recherche (3 jaar)
Als je ambities meer bij recherchewerk liggen, kun je je na het afronden van een hbo-bacheloropleiding inschrijven voor de hbo-masteropleiding recherche. De opleiding is bedoeld voor studenten die géén basispolitiediploma hebben en ook geen opleiding tot agent volgen. Wel moet je ervaring hebben met werken in teamverband, het bevragen van open bronnen en nieuwe digitale technieken. Daarnaast moet je voor deze master over gecoördineerde kwaliteiten beschikken en moet je stressbestendig, creatief, kwaliteitsgericht en netwerkvaardig zijn. Ten slotte moet je ook voor deze opleiding zowel fysiek als mentaal fit zijn. De opleidingslocatie is Apeldoorn, maar de werkplekken verschillen van locatie.
Voor deze opleiding bestaat de selectieprocedure wederom uit een online cognitietest en vragen over je persoonlijkheid, een intakegesprek, sporttest, psychologisch onderzoek, medische keuring en screening. Ook hier kan de selectieprocedure 4 tot 6 maanden in beslag nemen. Hoewel de procedure wat langer duurt, wijst de academie op de snelle start van elk van de selectieonderdelen. Zo kun je opeens een intake hebben of word je abrupt bij de sporttest verwacht. Daarom is het verstandig om goed voorbereid te zijn op het moment van inschrijven. Gelukkig heb je daar dit overzicht voor.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met biologie, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!