- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Negatief bindend studieadvies (BSA)
Veel eerstejaarsstudenten krijgen er de kriebels van: het negatief bindend studieadvies. Dat zou bepalen of je vanuit het eerste jaar van je studie mag doorstuderen. Maar wat is het negatief bindend studieadvies precies? En is het nodig om je er zorgen om te maken? Op die vragen geven we antwoord.
Wat is een negatief bindend studieadvies?
Bij vrijwel elke opleiding krijgt een student na het eerste studiejaar een bindend studieadvies. Dit studieadvies heeft te maken met het aantal studiepunten dat een student behoort te halen in het eerste jaar. Het bindend studieadvies wordt ook wel BSA genoemd. Het is eigenlijk niet echt een advies, maar meer een groen licht.
Tenminste, een positief bindend studieadvies betekent groen licht. Als het licht rood is, noem je het een negatief bindend studieadvies. Een negatief bindend studieadvies betekent dat je niet door mag studeren na je eerste jaar, omdat je niet genoeg studiepunten hebt behaald. Op elke universiteit of hogeschool verschilt het aantal studiepunten dat je nodig hebt voor een positief bindend studieadvies. Ook de regels omtrent het negatief bindend studieadvies variëren. Over het algemeen genomen mag je een studie niet voortzetten met een negatief bindend studieadvies.
Universiteiten en hogescholen gebruiken studieadviezen om ervoor te zorgen dat alleen de gemotiveerde studenten die het niveau van de opleiding aan kunnen overblijven. Er wordt als het ware gefilterd. Soms past een opleiding niet bij een student en is het daarom verstandig om een andere te zoeken. Dat scheelt de student tijd én geld.
Geldigheid van een negatief BSA
Studieadviezen worden niet willekeurig gegeven. Er zijn een aantal regels waar universiteiten en hogescholen zich aan moeten houden bij het geven van een negatief bindend studieadvies. We zetten ze even op een rijtje:
-
Je moet als student voldoende studiebegeleiding hebben gekregen van een studentendecaan.
-
Bovendien moet je op tijd gewaarschuwd worden vóór het daadwerkelijk krijgen van een negatief bindend studieadvies. Dit is belangrijk omdat je als student over voldoende tijd moet beschikken om je studieresultaten te verbeteren. Deze waarschuwing moet doorgaans gegeven worden voor 1 februari. Mocht het om bepaalde redenen niet meer haalbaar zijn voor de student om de studieresultaten te verbeteren, dan heeft de student voor 1 februari nog de mogelijkheid om de studie te stoppen. Dit is van belang voor het terugkrijgen van collegegeld en het stopzetten van eventuele studiefinanciering.
-
Er moet door de universiteit of hogeschool rekening gehouden worden met persoonlijke omstandigheden. Denk daarbij aan beperkingen of bijzondere familieomstandigheden, maar ook aan bestuurlijke werkzaamheden voor een studievereniging.
-
Je staat altijd in je recht om door de universiteit of hogeschool gehoord te worden. Als zij een negatief bindend studieadvies geven, mag jij dus van je laten horen.
Wanneer het negatief bindend studieadvies is gegeven volgens de bovenstaande regels, is deze in principe geldig. Dat heeft een paar vervelende gevolgen. Je moet namelijk per direct stoppen met je studie. Je mag geen hertentamens meer doen of het nog verder proberen. De universiteit of hogeschool zegt eigenlijk dat ze verwachten dat je je studie niet gaat halen. Dat kan te maken hebben met het niveau dat van je verwacht wordt. Dat niveau wordt getest aan de hand van tentamens, daarom representeren de studiepunten het niveau. Een negatief BSA betekent dat je op zoek moet naar een andere onderwijsinstelling of een andere studie. Dat is natuurlijk flink balen.
Toch een negatief bindend studieadvies: wat nu?
Oké, stel je hebt een negatief BSA. Wat nu? Laat het er vooral niet bij zitten. De laatste regel waar universiteiten en hogescholen zich aan moeten houden is er niet voor niets. Je mag van je laten horen en daar doe je zeker goed aan. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je wegens persoonlijke omstandigheden een periode minder goed hebt kunnen studeren. Dit is logischerwijs terug te zien in je studieresultaten. Overmacht zoals zwangerschap zou een reden kunnen zijn voor een ongeldig negatief bindend studieadvies. Let wel op dat je bij dit soort omstandigheden op tijd aan de bel moet trekken. Een student is namelijk verplicht om studievertraging aan te geven. Het is niet verstandig om dat op het laatste moment pas te doen. Ben je langere tijd ziek of zijn er andere persoonlijke omstandigheden, meld dat dan meteen bij je onderwijsinstelling. Communication is key. Zeker wanneer ze zich nog eens gaan buigen over jouw studieresultaten.
Op elke beslissing die de universiteit of hogeschool neemt kun je bezwaar maken. Als je sterke argumenten hebt waarom jouw negatief bindend studieadvies ongeldig zou moeten zijn, is een gesprek vaak genoeg. Je kunt ook een beroep indienen via het College van Beroep voor de Examens. Verdere informatie daarover is te vinden op de website van je onderwijsinstelling. Je kunt natuurlijk ook langs bij de studieadviseur of studentendecaan voor meer informatie. Door in beroep te gaan of bezwaar te maken, ontstaat wel eens de kans dat je toch nog hertentamens mag maken. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat je voldoende studiepunten hebt voor een positief bindend studieadvies. Groen licht!
Mogelijkheid om het volgend jaar opnieuw te proberen
Een negatief bindend studieadvies krijg je natuurlijk niet zomaar. Het heeft geen zin om bezwaar of beroep aan te tekenen als je simpelweg niet gemotiveerd genoeg bent. Vaak weet je zelf wel of dit het geval is. Je mag bij een negatief BSA niet terugkeren bij dezelfde studie, maar soms kun je hiervoor toestemming krijgen. Als je het nog eens wilt proberen na een negatief bindend studieadvies, ga je in gesprek en geef je argumenten waarom het dit keer wel gaat lukken een positief advies te krijgen. Je moet dan wel goede redenen hebben waarom dit keer het eerste jaar wél gaat lukken. Heb je niet op tijd aan de bel getrokken bij studievertraging? Dan is dit nog een goede manier om het jaar erop dezelfde opleiding te kunnen blijven volgen.
Schrijf je op tijd uit
Dan is er ook nog de mogelijkheid dat je op tijd een waarschuwing hebt gekregen en ervan overtuigd bent dat je het niet gaat redden je studieresultaten te verbeteren. Misschien ben je niet te motiveren voor deze studie of is het te veel om in te halen. Dan doe je er goed aan om je uit te schrijven. Door je uit te schrijven volgt er geen negatief bindend studieadvies en kun je het jaar erop opnieuw beginnen aan dezelfde studie. Je loopt studievertraging op, maar je studieresultaten van het jaar ervoor gaan niet mee. Je begint dus met een schone lei. Let op: het volgende jaar is het bindend studieadvies weer van kracht, dus zet je beste beentje voor. Daarnaast heeft studievertraging invloed op je studiefinanciering.
Check de onderwijs- en examenregeling
Meestal vind je de regels die gelden bij jouw universiteit of hogeschool in de onderwijs- en examenregeling (OER). Zoek die vroeg in je eerste jaar even op via de website van je opleiding. In de OER staan soms ook specificaties met betrekking tot welke vakken er extra belangrijk zijn voor een bindend studieadvies. Hoewel je universiteit of hogeschool zich aan een aantal regels moet houden met betrekking tot het BSA, is het toch fijn om vroegtijdig op de hoogte te zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wel zo prettig, want je eerste studiejaar is al pittig genoeg!
Geef je niet meteen gewonnen
Een negatief bindend studieadvies klinkt voor veel studenten eng. Het is natuurlijk geen situatie waar je in terecht wilt komen. Allereerst is het belangrijk om de waarschuwing die je van de universiteit of hogeschool krijgt serieus te nemen. Er is dan misschien wat werk aan de winkel, maar het negatief bindend studieadvies is nog te voorkomen. Krijg je deze toch wel, dan zijn er nog enkele stappen te ondernemen. Geef je daarom niet meteen gewonnen. Ga altijd in gesprek. Als het dan toch einde studiejaar betekent, vergeet je dan niet op tijd uit te schrijven. Dan kun je het altijd nog volgend jaar opnieuw proberen.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Nederlands, worstelt met economie, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!