Zwanger studeren afbeelding 1

Zwanger studeren: wat nu?

Stel, je wordt zwanger tijdens je studie. Of het nu gepland is of niet, op den duur gaan waarschijnlijk de alarmbellen af. Wij snappen namelijk dat het combineren van zwangerschap en studie geen eitje is. Hoe houd je je hoofd koel bij zwanger studeren? En wanneer ben je goed voorbereid? Om je studie in goede banen te leiden tijdens je zwangerschap moet je het een en ander organiseren. We helpen je graag op weg aan de hand van de uitleg van een paar praktische maar belangrijke zaken. Ook geven we een aantal tips om je hoofd koel te houden.

Overleg met de studieadviseur

Er zijn ongeveer 13.500 zwangere studenten in Nederland. Zo’n 50% van de zwangere studenten in het mbo valt na een tijd af. In het hbo is dit percentage zelfs 75%. Het lijkt in eerste instantie misschien een onmogelijke situatie: studeren met een kindje op komst. Het is niet zo gek als je het overzicht kwijt bent. Gelukkig hebben we in Nederland regelingen en voorzieningen voor zwangere studenten. Hier en daar verschilt het beleid rondom zwangerschap bij studenten per onderwijsinstelling. Overleg daarom altijd eerst met je studieadviseur wat jouw mogelijkheden zijn. In de meeste gevallen kunnen er aanpassingen gedaan worden op jouw studieprogramma. Maak zo vroeg mogelijk een afspraak voor dit gesprek. Als je er vroeg bij bent zijn er de meeste mogelijkheden. Bovendien ben je op tijd voorbereid. Wel zo geruststellend!

Studievertraging bij zwanger studeren

De kans is groot dat je door je zwangerschap langer doet over je studie. Je hebt studievertraging. Dat betekent dat je ook langer gebruikmaakt van studiefinanciering bij DUO. Iets om rekening mee te houden. Overigens heeft DUO een speciale toeslag voor studenten met een (pasgeboren) kind: de eenoudertoeslag. Wanneer je kindje staat ingeschreven op jouw adres, is het mogelijk deze extra toeslag aan te vragen. Die komt dan maandelijks bovenop je studiefinanciering. Deze eenoudertoeslag van DUO komt als kersverse studerende ouder als geroepen. Een bijbaantje naast je studie én de zorg voor een kind heeft zo zijn uitdagingen. Let op: de eenoudertoeslag behoort tot de prestatiebeurs. Dat betekent dat de toeslag gedeeltelijk of geheel terugbetaald moet worden. Dat hangt af van hoe lang je over je studie doet.

Wanneer je met de studieadviseur een aangepast studieprogramma hebt kunnen realiseren, is het verstandig om na te gaan of je ingeschreven wilt blijven staan. Mogelijk kun je studiepunten behouden én je voor een periode uitschrijven. Op die manier tikken de maanden van je studiefinanciering en de prestatiebeurs niet door. Als je je studie niet wilt doorzetten vanwege je zwangerschap, schrijf je dan op tijd uit bij de onderwijsinstelling. Door je uit te schrijven stopt ook je studiefinanciering. Wanneer je je uitschrijft vóór 1 februari krijg je de helft van je collegegeld terug. Mits het collegegeld natuurlijk is betaald op jaarbasis.

Financiële steun voor zwangere studenten

Gelukkig zijn er ook financiële tegemoetkomingen voor zwangere studenten. Niet voor alle zwangere studenten helaas. Deze financiële tegemoetkoming vanuit het profileringsfonds van de onderwijsinstelling is beschikbaar voor voltijdstudenten uit het hoger onderwijs. Om de tegemoetkoming tot stand te brengen ga je langs bij de studentendecaan. Doe dit ook weer op tijd! Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht deze tegemoetkoming aan te vragen. Zoals we eerder uit hebben gelegd, doe je er hoe dan ook goed aan om langs te gaan bij de studentendecaan. Je bent als student verplicht melding te doen van eventuele studievertraging.

Vanuit het profileringsfonds betalen onderwijsinstellingen zwangere studenten maandelijkse tegemoetkoming. Dit komt doordat de studievertraging door zwangerschap valt onder overmacht. Bij elke onderwijsinstelling zal dat aan verschillende regels gebonden zijn, maar over het algemeen geldt het volgende:

  • Je studievertraging is ontstaan door overmacht (zwangerschap).

  • Je moet ingeschreven staan als voltijdstudent bij de onderwijsinstelling in het hoger onderwijs.

  • Je moet binnen 3 maanden kenbaar maken dat er sprake is van een overmachtssituatie. Dit kan in overleg met een studieadviseur of studentendecaan. Het is ook mogelijk om het met de studentenpsycholoog te bespreken, in het geval dat deze bestaat bij jouw onderwijsinstelling. Ben je later dan 3 maanden met melden of meld je het helemaal niet? Dan zijn je kansen op vergoeding een stuk kleiner.

  • De steun duurt maximaal 4 maanden.

Onderwijsinstellingen zijn verplicht om studenten van informatie te voorzien over studeren tijdens een zwangerschap. Bezoek daarom gerust eens de website van je onderwijsinstelling, daar vind je meer informatie over zwanger studeren.

Overigens kun je als student met een geboren kind ook nog steeds bij de studieadviseur terecht. Er kan wederom naar je studieprogramma gekeken worden voor eventuele aanpassingen. Zo kan het voorkomen dat je kind ziek is en je door de zorg studievertraging oploopt. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: ga in elk soort situatie langs bij de studieadviseur.

Kinderopvangtoeslag

Waarschijnlijk wil je na de bevalling je studie weer oppakken. Als jij weer in de collegezaal te vinden bent, moet er natuurlijk zorg zijn voor jouw kind. Naast de eenoudertoeslag van DUO is er nog een toeslag waar je gebruik van kunt maken: de kinderopvangtoeslag. Deze wordt geregeld via de Belastingdienst. Combineer je je studie met de zorg voor een kind? Dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Via de Belastingdienst kun je checken of jij met jouw studie recht hebt op kinderopvangtoeslag. Zoals je misschien wel weet, is de Belastingdienst niet coulant. Stop je met je opleiding of ben je afgestudeerd? Geef wijzigingen altijd op tijd door.

Kolfruimtes

Onderwijsinstellingen zijn verplicht om kolfruimtes aan studenten aan te bieden. Diezelfde ruimtes worden vaak ook aangeboden als rustruimte voor zwangere studenten. Maak een afspraak via de onderwijsbalie van je onderwijsinstelling om gebruik te maken van dit soort ruimtes.

Tips om het hoofd koel te houden bij zwanger studeren

Tip 1: zoek contact met andere moeders

Zwanger studeren is meestal geen gemakkelijke periode. Het vereist veel organisatie. Dan hebben we het nog niet eens over het lichamelijk ongemak. Het is daarom fijn om je situatie met andere zwangere vrouwen te bespreken. Moeders onder elkaar. Misschien ken je leeftijdsgenoten in je omgeving die zwanger zijn of zijn geweest. Er zijn online ook genoeg forums, blogs en groepen te vinden.

Tip 2: maak een goede planning

We hebben alle stappen die je moet zetten met betrekking tot studiefinanciering en toeslagen besproken. Hoewel we ze voor je hebben uitgeschreven, kan het nog steeds overweldigend zijn. Houd daarom een agenda bij waar je alle stappen in bijhoudt. Je zet er bijvoorbeeld de gesprekken met de studieadviseur in, wanneer je je studiefinanciering wilt wijzigen en wanneer je de toeslagen moet aanvragen. Zo maak je de voortzetting van je studie overzichtelijk. Bovendien is het altijd prettig om al die plannen van je af te schrijven. Het bijhouden van een planning creëert meer rust en dat is zeker niet overbodig bij een zwangerschap.

Tip 3: geniet!

Je leest deze blog natuurlijk niet voor niets. Zwanger studeren is niet gemakkelijk. Studeren heeft op zichzelf al een flink aantal obstakels. In combinatie met een zwangerschap is er nog meer om rekening mee te houden. Maar vergeet niet dat het ook heel mooi en bijzonder is om zwanger te zijn. Probeer naast je studie tijd vrij te maken om leuke dingen te doen en te ontspannen. Stress is wel het laatste dat je nodig hebt. Vergeet daarom niet om te genieten!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Engels, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

1 reactie

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?