Verschil beschrijvend en verkennend onderzoek

Er bestaan verschillende soorten onderzoek die je kunt inzetten voor je scriptie. In dit artikel behandelen we er twee: verkennend en beschrijvend onderzoek. Wat is het verschil tussen de twee soorten onderzoek en wat zijn de voor- en nadelen? Lees er meer over in deze blog.

Wat is beschrijvend onderzoek?

Beschrijvend onderzoek is een soort onderzoek waarbij het doel is om een fenomeen of verschijnsel zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. Het richt zich op het verzamelen van data over een bestaande situatie. Bij kwantitatief onderzoek worden deze gegevens cijfermatig beschreven, of in grafieken en diagrammen gepresenteerd. Bij kwalitatief onderzoek gaat het voornamelijk om woordelijke beschrijving ervan.

Een onderzoeksvraag van een beschrijvend onderzoek zou kunnen zijn: hoe is de Utrechtse huizenmarkt de afgelopen 40 jaar veranderd?

Een paar voorbeelden waar beschrijvend onderzoek wordt gebruikt:

  • Onderzoeken van de demografische kenmerken van een bevolkingsgroep

  • Onderzoeken van symptomen van een ziekte

  • Onderzoeken van gedrag van een bepaalde groep mensen

  • Onderzoeken van de trend van een specifiek onderwerp

Van belang bij beschrijvend onderzoek is dat het uitgevoerd wordt zonder specifieke hypotheses te hebben. Het gaat erom de situatie zo goed mogelijk te begrijpen, en om het verzamelen van data waarmee soms later gerichtere onderzoeken uitgevoerd kunnen worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van beschrijvend onderzoek?

Voordelen van beschrijvend onderzoek

  • Een duidelijk beeld: beschrijvend onderzoek geeft een duidelijk beeld van een fenomeen of situatie, waardoor het begrip hiervan wordt vergroot.

  • Minder complex: omdat er bij beschrijvend onderzoek geen ingewikkelde statistische methoden hoeven te worden gebruikt, of zeer diepe verbanden moeten worden getrokken, is het doorgaans minder complex.

  • Ideaal voor het verzamelen van data: beschrijvend onderzoek is een goede manier om data te verzamelen over een bestaande situatie, zonder specifieke hypotheses te hebben.

  • Toepasbaarheid: beschrijvend onderzoek kan worden toegepast in diverse domeinen, zoals gezondheid, sociologie, rechten, marketing, enzovoort.

Nadelen van beschrijvend onderzoek

  • Beperkte diepte: beschrijvend onderzoek gaat alleen over het beschrijven van een situatie of fenomeen. Het gaat niet dieper in op de oorzaken of gevolgen.

  • Beperkt gebruik van hypothese: beschrijvend onderzoek kan alleen worden gedaan zonder specifieke hypothese. Het is dus niet geschikt voor het beantwoorden van bijvoorbeeld toetsende vragen.

  • Geen verklaringen: beschrijvend onderzoek geeft geen verklaring voor de gevonden resultaten, dus het kan niet worden gebruikt om causale verbanden te onderzoeken.

  • Data die beperkt is: beschrijvend onderzoek kan beperkt zijn in de hoeveelheid data die wordt verzameld. Dat kan betekenen dat sommige aspecten van een fenomeen niet worden onderzocht. Bij kwalitatief beschrijvend onderzoek kun je bijvoorbeeld vaak minder data verkrijgen dan wanneer je diepere statistische analyses verricht op basis van een grote hoeveelheid cijfermatige data.

Wat is verkennend onderzoek?

Verkennend of exploratief onderzoek is een soort onderzoek waarbij het doel is om een globaal overzicht te krijgen van een fenomeen of verschijnsel, zonder dat er al sprake is van een gedegen theorie over het verschijnsel. Het is gericht op het verkrijgen van een algemeen beeld van een situatie, met als doel om later gerichtere onderzoeken uit te voeren.

Verkennend onderzoek kan worden gebruikt om een beter begrip te krijgen van een fenomeen of situatie, om verdere vragen te identificeren die gerichtere onderzoeken kunnen beantwoorden, of om geschikte methoden te identificeren voor verdere onderzoeken.

Een voorbeeld van een onderzoeksvraag van een verkennend onderzoek is: welk effect heeft het gebruik van een digitaal notitieblok op het concentratieniveau van studenten?

Een paar voorbeelden waar verkennend onderzoek wordt gebruikt:

  • Onderzoeken van een nieuw gebied van wetenschappelijk onderzoek.

  • Onderzoeken van een onbekend gebied.

  • Onderzoeken of er voldoende interesse is voor een bepaald onderwerp waar gericht onderzoek in gedaan gaat worden.

Verkennend onderzoek kan worden uitgevoerd met verschillende methoden, zoals literatuuronderzoek, interviews, focusgroepen, enzovoort. Afhankelijk van de situatie worden deze methoden gebruikt om een algemeen beeld te krijgen van de situatie of van het fenomeen.

Wat zijn de voor- en nadelen van verkennend onderzoek?

Voordelen van verkennend onderzoek

  • Inzicht in een onbekend gebied: verkennend onderzoek geeft een algemeen beeld van een onbekend gebied, waardoor nieuwe vragen en hypotheses kunnen worden gegenereerd.

  • Flexibiliteit: verkennend onderzoek is vaak flexibel en kan worden aangepast aan de situatie of context.

  • Goedkoop: verkennend onderzoek is vaak een relatief goedkope manier om inzicht te krijgen in een onbekend gebied, zonder de noodzaak om een grote hoeveelheid data te verzamelen.

  • Identificatie van geschikte methoden: verkennend onderzoek kan gebruikt worden om geschikte methoden te identificeren voor verdere gerichte onderzoeken.

Nadelen van verkennend onderzoek

  • Beperkt beeld: verkennend onderzoek geeft alleen een globaal beeld van een situatie of fenomeen. Het gaat dus niet dieper in op specifieke aspecten.

  • Beperkt gebruik van statistische methoden: verkennend onderzoek maakt vaak niet gebruik van geavanceerde statistische methoden, waardoor de data niet altijd nauwkeurig of betrouwbaar zijn.

  • Beperkte generalisatie: verkennend onderzoek kan beperkt zijn in de generalisatie van de resultaten, omdat het vaak gebaseerd is op een kleine hoeveelheid data en specifieke contexten.

  • Voorzichtigheid met conclusies: er moet voorzichtigheid gebruikt worden bij het trekken van conclusies uit verkennend onderzoek, omdat het vaak beperkt is in de hoeveelheid data die wordt verzameld.

Het verschil tussen beschrijvend en verkennend onderzoek

Beschrijvend onderzoek heeft als doel om een fenomeen of verschijnsel zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven, zoals de demografische kenmerken van een bevolkingsgroep of de symptomen van een ziekte. Het is gericht op het verzamelen van data over een bestaande situatie.

Verkennend onderzoek daarentegen heeft als doel om een globaal overzicht te krijgen van een fenomeen of verschijnsel, waarbij er voorafgaand weinig tot geen theorie over het verschijnsel voorhanden is. Het is gericht op het verkrijgen van een algemeen beeld van een situatie, met als doel om later meer gerichte onderzoeken uit te voeren.

Verkennend onderzoek kan beschrijvend van aard zijn. Als je bijvoorbeeld onderzoekt wat het paringsgedrag van een net ontdekte vissoort is, dan is er sprake van een verkennend beschrijvend onderzoek. Verkennend onderzoek hoeft echter niet altijd ook beschrijvend onderzoek te zijn. Onderzoek je het effect van het gebruik van AI in het klaslokaal, dan is er sprake van een toetsend onderzoek.

Omgekeerd kan beschrijvend onderzoek ook verkennend onderzoek zijn, maar dat hoeft niet. Er hoeft geen sprake te zijn van een onderzoeksgebied waar nog niet eerder onderzoek naar is verricht.

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur . Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!

Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?