Wat is een systematische review?

Een systematische review is een vorm van literatuuronderzoek waarbij systematisch gezocht wordt naar alle beschikbare informatie over een bepaald onderwerp. Het doel van een systematische review is om een objectief en volledig overzicht te geven van alle relevante studies die zijn uitgevoerd over een specifiek onderwerp. Dit met als doel om zo tot een beter begrip van het onderwerp te komen en eventuele conclusies te kunnen trekken. In dit artikel gaan we verder in op systematische reviews.

Uit welke delen bestaat een systematische review?

Een systematische review bevat meestal de volgende delen in deze volgorde:

  • De onderzoeksvraag en de doelstellingen van de review.

  • Een overzicht van alle beschikbare studies die relevant zijn voor de onderzoeksvraag.

  • Een selectie van de studies die aan bepaalde criteria voldoen, zoals de methodologische kwaliteit van de studies en de relevantie voor de onderzoeksvraag.

  • Verzamelen van data uit de geselecteerde studies en het interpreteren van de resultaten.

  • Opstellen van een samenvatting van de bevindingen en eventuele conclusies.

Wanneer voer je een systematische review uit?

Er zijn verschillende redenen om een systematische review uit te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld een systematische review uitvoeren als je wilt weten wat de huidige stand van de wetenschap is over de effectiviteit van virtual reality in kleuteronderwijs. Of als je wilt bepalen of er voldoende bewijs is om te ondersteunen of een tweetalige opvoeding taalbeheersing op latere leeftijd negatief beïnvloed.

Een systematische review kan ook nuttig zijn als je wilt bepalen of er voldoende bewijs is om aanbevelingen te doen. Een voorbeeld hiervan is het verzamelen van informatie om beleid aan te bevelen aan een lokale gemeente over het plaatsen van nieuwe parkbankjes. In dit geval kan een systematische review helpen om te bepalen of er voldoende bewijs is om aan te nemen dat de bankjes een positieve en waardevolle toevoeging zouden kunnen zijn. Ook is het een middel om te ontdekken dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan naar parkbankjes in de regio. Dan is je aanbeveling dus eerst dat er meer kennis nodig is, voordat er over wordt gegaan op daadwerkelijke plaatsing.

In het algemeen wordt een systematische review uitgevoerd wanneer er behoefte is aan een objectief en volledig overzicht van alle beschikbare bewijzen over een bepaald onderwerp, en wanneer er behoefte is aan conclusies op basis hiervan.

Stappenplan

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een systematische review gaat uitvoeren. Zo zijn er enkele belangrijke stappen die je moet doorlopen om een systematische review te kunnen uitvoeren:

1. Stel een duidelijke onderzoeksvraag op

Voordat je begint met je review, is het belangrijk om een duidelijke onderzoeksvraag op te stellen. Dit helpt je om gerichter te zoeken naar relevante studies en om de resultaten van je review beter te interpreteren. Het geeft richting aan je gehele verdere onderzoek.

2. Zoek naar relevante onderzoeken

Gebruik verschillende databases en zoektermen om naar alle relevante onderzoeken te zoeken die zijn uitgevoerd over het onderwerp waarover je wilt schrijven.

3. Selecteer de onderzoeken

Selecteer de bronnen die voldoen aan bepaalde criteria, zoals de methodologische kwaliteit en de relevantie voor je onderzoeksvraag.

4. Verzamel en analyseer de data

Verzamel alle data uit de geselecteerde onderzoeken en analyseer de resultaten om tot een samenvatting van de bevindingen te komen.

5. Schrijf de review

Schrijf een samenvatting van de bevindingen van je review en trek eventuele conclusies op basis van de resultaten. Je beantwoordt ook je onderzoeksvraag.

Voor- en nadelen van een systematische review

Er zijn enkele voor- en nadelen verbonden aan het uitvoeren van een systematische review.

Voordelen

  • Een systematische review biedt een objectief en volledig overzicht van alle beschikbare informatie over een bepaald onderwerp.

  • Het helpt om eventuele bias te verminderen door systematisch te zoeken naar alle relevante studies en de resultaten hiervan te analyseren.

  • Een systematische review kan helpen om eventuele gaten in de kennis op te sporen die nog verder onderzoek nodig hebben.

  • Het kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het maken van beleid of behandelingsaanbevelingen.

Nadelen

  • Het uitvoeren van een systematische review kan tijdrovend zijn, vooral als er veel relevante onderzoeken zijn die geanalyseerd moeten worden.

  • Soms kan het moeilijk zijn om voldoende relevante onderzoeken te vinden, vooral als het onderwerp waarover je wilt schrijven nog niet veel onderzocht is.

  • De kwaliteit van de review hangt sterk af van de kwaliteit van de bronnen die zijn opgenomen. Als er slechts weinig hoogwaardige bronnen beschikbaar zijn, kan dit betekenen dat de conclusies van de review beperkt zijn.

Meer hulp nodig? Scriptium staat voor je klaar

Loop je tegen problemen aan tijdens het schrijven van je scriptie? Scriptium kan je helpen om je eindwerk foutloos in te leveren. Onze professionele begeleiders staan 24/7 voor je klaar om je scriptie naar een hoger niveau te tillen. Heb je je scriptie of verslag al af? Schakel dan één van onze correctoren in om je tekst na te laten kijken op taal en zinsstructuur . Wil je liever je scriptie laten nakijken op inhoud? Ook daarvoor ben je bij Scriptium aan het juiste adres. Neem vandaag nog contact met ons op, en we helpen je meteen!

Aniek is contentschrijver bij Scriptium. Ze studeerde Crossmediale Communicatie aan Hogeschool Rotterdam en heeft inmiddels al enige ervaring in de wereld van marketing en communicatie. Haar passie ligt bij het schrijven en creëren van content dat er toe doet.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?