- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Leren met muziek aan of in stilte?
Leren met muziek aan: de ene leerling vindt het heerlijk, terwijl de andere juist stilte nodig heeft om huiswerk te kunnen maken. In welke categorie val jij? Hoe goed of fout is het luisteren van muziek tijdens het blokken eigenlijk? En wist je dat er speciale muziek is om wiskunde te leren en weer andere muziek je kan helpen bij je huiswerk van geschiedenis? We hebben verschillende onderzoeken geraadpleegd en de belangrijkste feiten over leren met muziek voor je op een rij gezet.
Afsluiten van de buitenwereld met muziek
Om goed te kunnen studeren heb je concentratie nodig. Hoewel je misschien zult verwachten dat je door het luisteren naar muziek minder focus hebt, is juist vaak het tegenovergestelde het geval. Over het algemeen genomen kun je je beter concentreren op de stof als je muziek aan hebt. Dat komt doordat je minder afgeleid wordt door alles wat om je heen gebeurt. Als je gebruikmaakt van een koptelefoon, sluit je je met muziek als het ware af van de buitenwereld. Op deze manier heb je minder last van de ruis om je heen. Het ligt er dan natuurlijk wel aan wat voor muziek je aan hebt. Je zult begrijpen dat heavy metal of hardrock juist niet goed werkt. Je kunt daarmee dus beter wachten tot je uitgeleerd bent. Óf juist voordat je gaat leren.
Leren met muziek: dit zegt de wetenschap
Zoals gezegd is het heel persoonlijk wat werkt voor jou. Onderzoekers zijn het regelmatig niet met elkaar eens. De ene zegt dat muziek bij het leren je productiever maakt, terwijl de andere juist beweert dat het je afleidt. Dit verschil kan te maken hebben met de moeilijkheid en zwaarte van de lesstof. Als je intensief moet leren voor een examen kan het beter stil zijn. Terwijl muziek je bij het maken van een werkstuk, groepswerk of het leren van wat simpelere huiswerktaken juist kan ondersteunen. Je hebt zelfs heuse studiemuziek.
Luister naar een speciale playlist
Als je ervoor kiest om te leren met muziek, is het uiteraard wel belangrijk om een goede keuze te maken in het soort muziek dat je luistert. Zo zijn liedjes met weinig tekst beter. Zeker Nederlandstalige muziek kan je uit je concentratie halen als het je moedertaal is. Het taaldeel van je brein is dan namelijk bezig met luisteren. En is dan dus niet bezig met leren.
Op Spotify heb je speciale lijstjes met studiemuziek. Het voordeel van zo’n gemaakte lijst is dat het veel tijd scheelt om zelf een playlist te maken. Je kunt er ook op vertrouwen dat het geschikte muziek is. De makers hebben er per slot van rekening over nagedacht. Toch is geschikte studiemuziek persoonlijk. Het voordeel van zelf een lijst samenstellen is dat je weet welke muziek jou een fijn gevoel geeft. Als je zelf een playlist wilt samenstellen, kun je dit het beste doen ruim voordat je gaat leren. Zo ben je hierop voorbereid en hoeft je niet tijdens het leren steeds een nieuw nummer te zoeken.
Kies het juiste aantal beats per minuut
Uit onderzoek van Spotify blijkt dat ieder vak zijn eigen geschikte muziek heeft. Als je gaat leren met muziek, kies dan nummers met het juiste aantal beats per minuut. Wanneer je wiskunde leert kun je het beste muziek opzetten met 60-70 beats per minuut. Vaak is dit klassieke muziek. Door deze muziek kun je de stof beter onthouden. Heb je een toets voor economie of geschiedenis, dan is muziek met 50-80 beats per minuut het meest geschikt. Deze muziek stimuleert de linkerhelft van je hersenen en zorgt er op deze manier voor dat je de leerstof kunt opslaan. Je rechterhelft wordt gestimuleerd bij popmuziek met zo’n 100 beats per minuut en dit is weer goed bij het leren van vakken zoals Nederlands, Engels, Duits en Frans. Maar ook bijvoorbeeld tekenen of beeldende kunst, omdat deze muziek een boost geeft aan je creativiteit.
Wil je weten welke liedjes voldoen aan dit aantal beats per minuut? Check het heel gemakkelijk op deze website.
Mozart Effect
Lange tijd dacht men dat je van het luisteren naar klassieke muziek slimmer wordt. Helaas is dat nooit wetenschappelijk onderbouwd. Feit is wel dat je van muziek in een andere stemming kunt raken. Van sommige muziek word je vrolijk of energiek, van andere juist verdrietig. Als je vrolijk bent voel je je prettig en dan kun je beter nadenken en focussen. Muziek kan je stemming dus zeker positief beïnvloeden. Eigenlijk betekent dit dat je indirect slimmer wordt van muziek!
Luister naar je favoriete muziek
Een goede tip is om vlak voordat je gaat studeren ongeveer een kwartiertje te luisteren naar je favoriete muziek. Dit kan dus ook heavy metal of hardrock zijn. Door het luisteren naar muziek waar je je goed door voelt kun je je beter focussen. Tijdens het studeren kun je dan muziek aanzetten die past bij het vak. Nog een leuk voordeel van veel naar muziek luisteren is dat je hier creatiever van wordt. Dit kan je helpen bij het leren doordat je bijvoorbeeld ezelbruggetjes bedenkt. Maak dus gebruik van melodie en muziek bij het studeren.
Leren met muziek: zo doe je dat
Luister voordat je gaat studeren naar je favoriete muziek om in een goede stemming te komen. Maak tijdens het studeren gebruik van playlists met rustige muziek met weinig tekst voor een optimale focus. En ga in je pauze weer even lekker los op je favoriete muziek. Beweeg ook mee, dan ben je daarna weer helemaal klaar voor het volgende leerblok!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier en op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu hulp nodig hebt met een vak waar 100 beats per minuut het beste past zoals Duits of Frans, of juist met een rustiger muziekvak zoals economie of geschiedenis, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.