- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Depressie bij studenten
Steeds meer studenten zijn depressief. Een kwart van de studenten kampt wel eens met depressieve gevoelens. “Studenten zijn moe, kapot, burnt-out en depressief”, luidt een artikel van Trouw uit september. Je studententijd zou toch lang leve de lol moeten zijn? De ene crisis volgt op de andere. Het is steeds moeilijker je gemoedstoestand stabiel te houden. Depressie onder studenten wordt tegenwoordig iets vaker besproken, maar we zijn er nog lang niet. Daarom leggen we je uit hoe depressie momenteel een rol speelt in veel studentenlevens en geven we je tips welke stappen je kunt ondernemen voor hulp.
Wat is een depressie?
Volgens de Hersenstichting heb je een depressie wanneer je mentaal lijdt. De duur van een depressie varieert per persoon. Ongeveer 50% is minder dan drie maanden depressief. Bij ongeveer 20% wordt depressie chronisch. Dit betekent dat de depressie meerdere jaren kan aanhouden. Er zijn ook verschillende soorten depressies. Seizoensgebonden depressies treden bijvoorbeeld op in de herfst en winter. Postnatale depressie ontstaat na een zwangerschap.
Standaardkenmerken van depressie
-
Een somber gevoel
-
Verminderde interesses (bijvoorbeeld hobby’s of studie)
-
Minder plezier in dingen ondernemen (bijvoorbeeld sociale contacten)
Andere kenmerken van depressie
-
Slaapproblemen (te weinig of te veel slaap)
-
Concentratieproblemen
-
Besluiteloosheid
-
Lusteloosheid
-
Minder energie
-
Verminderd gevoel van eigenwaarde
-
Veel piekeren
Eenzaamheid door coronacrisis
Studenten die nu studeren hebben de afgelopen jaren veel voor hun kiezen gehad. De veelbelovende studententijd eindigde in een deceptie. Je kon niet naar colleges, het uitgaansleven lag op zijn gat en bijbaantjes waren gesloten. Volgens onderzoek van de Rijksoverheid uit 2021 heeft de epidemie grote gevolgen gehad op de mentale gezondheid van studenten. Met de vele lockdowns, de avondklok en de online lessen was het moeilijk sociale contacten te onderhouden. Dat is dan ook terug te zien in de cijfers. Maar liefst 80% van de studenten voelde zich door de coronacrisis eenzaam.
In de volgende tabel is de stijging van 20- tot 24-jarigen met een down/depressief gevoel terug te zien tijdens met name de tweede lockdown. Er is sprake van een piek na de feestdagen aan het einde van het jaar.
Dan was er ook nog een groep studenten die tijdens de coronacrisis nét op zichzelf ging wonen. Veel nieuwe studenten moesten wegens financiële problemen en eenzaamheid terug naar hun ouderlijk huis. Zo’n tegenslag gaat je niet in de koude kleren zitten.
Veel studenten hebben depressieve klachten aan de coronacrisis overgehouden. Studenten konden tijdens de coronacrisis nauwelijks ergens terecht met hun depressieve gevoelens. De lockdown bemoeilijkte het zoeken naar professionele hulp en de lange wachtrijen in de geestelijke zorg ontmoedigden velen. Daarnaast was het ingewikkeld om met familie of vrienden te zijn. Klachten die toen zijn ontstaan en niet zijn verholpen, spelen bij veel studenten daarom nog steeds een rol in hun dagelijks leven.
Prestatiedruk
Volgens het Trimbos Instituut speelt prestatiedruk tegenwoordig een grote rol bij het negatief welzijn van studenten. Zo heerst er in het huidige studieklimaat een zware prestatiedruk. Prestatiedruk is de druk die je als student voelt om te presteren. Bijna 70% van de studenten ervaart die druk. De aandacht voor het fenomeen is nieuw, maar het negatieve effect op het studentenwelzijn wordt steeds duidelijker.
Volgens Anita Kraak, expert bij het Nederlands Jeugdinstituut, zit prestatiedruk ‘in het drinkwater van onze samenleving’. De norm in het onderwijs is zoekgeraakt. Het lijkt alsof alleen het hoogst haalbare goed genoeg is. Het welzijn van studenten lijdt daaronder en veroorzaakt sombere gevoelens.
Prestatiedruk heeft ook invloed op de eigenwaarde van studenten, zo schrijft Nnenna Onwuka in het NRC. Er is sinds een paar jaar weinig ruimte voor plezier in studeren. Studenten voelen zich opgejaagd door hoge studiekosten, het bindend studieadvies of oplopende studieschulden. Social media doen daar nog een schepje bovenop. Tegenwoordig wordt via apps als Instagram de indruk gewekt dat iedereen naast de studie of baan ook nog eens veel leuke dingen doet. Dit beeld is natuurlijk eenzijdig. We zijn allemaal wel eens somber of gestrest, maar dat krijgen we niet op social media te zien.
Gevolgen van depressie
Depressie heeft veel effect op je dagelijks leven. Je hebt meer moeite met studeren en werken. Daarnaast vind je het steeds lastiger om sociaal contact te onderhouden. Bovendien ervaar je vaak ook lichamelijke klachten. Denk daarbij aan buikpijn en hoofdpijn. Maar ook spierpijn, energieverlies en verstopping van de darmen komen geregeld voor.
Hoe zoek je hulp?
Het is verstandig om hulp te zoeken als je veel last hebt van sombere gevoelens. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan weinig of slechte slaap. Of wanneer je merkt dat je niet meer kunt genieten. We geven je daarom graag wat tips bij het zoeken naar de juiste hulp.
Zelftest
Als de klachten licht zijn kan je misschien nog twijfelen of je depressief bent. Er is daarom door de GGZ (geestelijke gezondheidszorg) een zelftest gemaakt. De zelftest vraagt per vraag naar een aantal symptomen die passen bij depressiviteit. Je hoeft alleen maar op het antwoord te klikken dat het meest bij jouw gevoel of situatie past. Aan het eind van de test krijg je een indicatie.
Huisarts
Naast lichamelijke klachten, kun je ook met mentale klachten altijd terecht bij de huisarts. Wees niet bang om contact op te nemen! Tegenwoordig kun je bij de meeste huisartsen telefonisch doornemen wat je hulpvraag is, mocht je het moeilijk vinden om langs te gaan. Je bespreekt wat je klachten zijn en de huisarts analyseert die. De huisarts kan je dan vervolgens doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater als de depressie hevig is. De psycholoog gaat met je in gesprek en doet oefeningen met je. Deze therapie verlicht je depressieve klachten en verkleint de kans op herhaling.
Een handige website voor meer informatie bij doorverwijzing door de huisarts vind je hier.
Hey, het is oké!
Depressie wordt vandaag de dag meer onder de aandacht gebracht, onder andere door een initiatief van de Rijksoverheid genaamd Hey, het is oké. Misschien heb je de reclames wel eens voorbij zien komen. Net zoals veel studenten, vinden veel volwassenen het moeilijk om erover te praten. Met dit initiatief spoort de Rijksoverheid mensen met een depressie aan om te praten met hun naasten en hulp te zoeken. Hey, het is oké geeft gesprekstips, fabels en feiten en uitgebreide informatie bij het zoeken van hulp. Ze geven ook ondersteuning voor mensen die iemand met depressie kennen. Dus ook als je zelf niet depressief bent, maar hulp zoekt voor bijvoorbeeld je depressieve vriend of vriendin, kun je op de site terecht. Overigens kun je naast depressiviteit voor meer psychische klachten bij de website terecht.
Er is altijd hulp
Het is vervelend om je slecht te voelen en al helemaal als het je dagelijks leven beïnvloedt. Daarom is het belangrijk om je depressieve gevoelens met je vrienden of familie te bespreken. Als je veel last hebt, bel dan de huisarts. Bezoek Hey, het is oké voor tips om met depressie of depressieve mensen om je heen om te gaan. Onthoud dat je niet alleen bent en er altijd hulp is!
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met rechten, worstelt met Engels, of hulp bij natuurkunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!