Ritalin afbeelding 1

Ritalin gebruiken bij studeren

Steeds meer studenten gebruiken Ritalin bij het studeren. Stel je voor: het is tentamenweek. Je hebt drie tentamens, maar moet overdag ook aan de slag bij je bijbaan. Met de hoge energiekosten en studieschuld in je achterhoofd kun je het je zeker niet veroorloven deze week niet te werken. Leren zal dus toch vooral ’s avonds moeten plaatsvinden. Alleen ben je ’s avonds moe. Concentratie en motivatie zijn ver te zoeken. Gelukkig is daar de wonderpil: Ritalin!

Studenten die Ritalin gebruiken zijn in de veronderstelling dat het de redder in nood is bij een belangrijke studeersessie. De NOS noemt het dé oppepper onder studenten. Er bestaat ook de opvatting dat die betere studieprestaties komen door het placebo-effect. Je dénkt dat je geholpen gaat worden door een pilletje, dus ervaar je het zo. Maar wat is Ritalin eigenlijk precies en wat zijn de voor- en nadelen van dit steeds populairder wordende medicijn?

Wat is Ritalin?

Volgens de NOS gebruikt tegenwoordig 1 op de 10 studenten wel eens Ritalin bij het studeren. Het gaat dan vooral om bachelorstudenten tussen de 22 en 25 jaar. We kennen Ritalin als het medicijn voor mensen met ADHD of ASS (autisme spectrum stoornis). Bovendien wordt het medicijn gebruikt bij mensen met slaapziektes als narcolepsie. Ook een steeds groter wordende groep studenten zónder gedrags- of slaapstoornis gebruikt het medicijn. Veel studenten weten er via familie of vrienden aan te komen, hoewel het voorgeschreven moet worden door de psychiater en niet zonder recept te verkrijgen is. Ritalin valt namelijk onder de geneesmiddelenwet en de Opiumwet I. Het onterecht in het bezit hebben of doorverkopen van Ritalin is daarom strafbaar.

Er bestaan meerdere varianten die hetzelfde effect hebben als Ritalin, maar met een verschillende werkingsduur. Ritalin werkt over het algemeen 1 tot 2 uur na inname. Vervolgens werkt het 3 tot 6 uur lang. De werkingsduur varieert met de vorm van het medicijn. Het tablet werkt korter dan de capsule. Concerta is soortgelijk aan Ritalin, maar heeft een werkingsduur van 8 tot 12 uur. Dit komt door een verlengde afgifte. Naast Ritalin en Concerta zijn Medikinet en Kinecteen ook bekende varianten.

De werkzame stof methylfenidaat

Ritalin bevat de werkzame stof methylfenidaat. Ritalin is als het ware de merknaam, methylfenidaat het medicijn. Mensen met ADHD hebben grote problemen met concentratie, hyperactiviteit en impulsiviteit. Ritalin kan iemand met ADHD beter laten functioneren in het dagelijks leven, vanwege de stimulerende werking op het gebied van aandacht en stemming. Methylfenidaat zorgt ervoor dat iemand met ADHD opgewekter is en zich beter kan concentreren. Dit komt doordat er dopamine en noradrenaline vrijkomt in de hersenen. Dopamine zorgt voor alertheid en een opgewekt gevoel. Noradrenaline zorgt voor de aanmaak van een grotere hoeveelheid glucose. Naast een verhoogde concentratie, is iemand met ADHD door het gebruik van Ritalin vaak ook rustiger en minder impulsief. Ritalin is dus een hulpmiddel bij concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit.

Bijwerkingen Ritalin

Toch heeft dit hulpmiddel ook veel bijwerkingen. Ongeveer 30% van de Ritalin gebruikers heeft wel eens last van hoofdpijn, verminderde eetlust, slaapproblemen, nervositeit en misselijkheid. Een uitgebreidere lijst bijwerkingen is te vinden op Apotheek.nl.

Het medicijn kan ervoor zorgen dat je sommige situaties minder goed kan beoordelen. Daarom wordt oplettendheid geboden bij autorijden. Ook kan het gebruik van Ritalin onverwachte effecten hebben bij alcoholgebruik. Een te hoge dosering van het medicijn werkt zelfs als amfetamine, ook wel bekend als speed. Speed heeft als bijwerking gespannen kaken en een verhoogde hartslag. Deze verschijnselen kunnen ook optreden bij een te hoge dosering van Ritalin. Daarbij zijn de bijwerkingen meer voor de hand liggend bij een onregelmatig gebruik en kan het op den duur zelfs depressie veroorzaken. Mede om deze redenen is het gebruik van Ritalin normaliter onder toezicht van een psychiater.

Is Ritalin een hulpmiddel bij studeren?

Een steeds aanzienlijkere groep studenten gebruikt wel eens Ritalin bij het leren. Vice doet nog een schepje bovenop de bevindingen van de NOS en stelt dat 1 op de 4 studenten Ritalin of in ieder geval een medicijn met methylfenidaat gebruikt. Het lijkt er namelijk op dat ook mensen zonder ADHD een verhoogde concentratie ervaren bij het gebruik van het medicijn. Sommige studenten zijn in de veronderstelling dat Ritalin hun studieprestaties verhoogt. Het klinkt natuurlijk wel aantrekkelijk: een pilletje nemen en opeens met meer gemak een hele middag vol aan de bak. En dat opgewekte gevoel klinkt ook niet verkeerd.

Volgens NPO Kennis heeft het steeds populairder wordende pilletje onder studenten te maken met een aantal zaken. Zo hebben studenten steeds meer last van studiedruk, prestatiedrang en invloeden van sociale media. Bovendien is er al enige tijd een normalisering van drugsgebruik gaande. Daarnaast willen studenten sneller hun studie afronden vanwege de grote gevolgen van het mislukte leenstelsel en het steeds duurder wordende onderwijs.

Onderzoek NOS over Ritalin

Maar presteert een student zonder ADHD nu echt beter met Ritalin? Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek van bekend. Daarom heeft de NOS in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen geprobeerd antwoord te geven op die vraag.

Roshan Cools, hoogleraar cognitieve neuropsychologie, legt bij dit onderzoek uit dat er weinig bekend is over het effect van Ritalin op mensen zonder ADHD. Ze stelt dat het onderzoek hiernaar van belang is omdat steeds meer studenten en zelfs volwassenen op eigen houtje het medicijn gebruiken. De resultaten variëren enorm. De een ervaart profijt, de ander helemaal niet.

Sanne de Ronden is proefpersoon voor de NOS en doet een test bij de Universiteit. Hoewel ze weldegelijk een verandering in haar lichaam voelde, kon ze niet benoemen wat er nou anders was. Zij scoorde op de test van het Radboud vóór het innemen van het pilletje beter dan erna. Bij haar werkte Ritalin dus niet stimulerend en presteerde ze beter zonder. Roshan Cools maakt zich overigens niet zoveel zorgen om het toenemend gebruik van studenten. Volgens haar is de mens in staat om zelf te bepalen of iets goed werkt. Ze vergelijkt het met de stimulerende werking van koffie: sommige mensen zweren erbij, anderen laten het bakkie liever staan.

Trimbos Instituut over gebruik Ritalin onder studenten

Het Trimbos Instituut is voorzichtiger in zijn houding tegenover het gebruik van Ritalin door studenten. Uit interviews die het Instituut hield bleek dat een grote groep studenten die Ritalin gebruikt last heeft van bijwerkingen. Naast de eerdergenoemde lichamelijke verschijnselen, merkt het Instituut ook op dat er verslavingsgevoeligheid heerst onder de studenten. Uit interviews bleek dat studenten denken dat ze niet meer zonder het medicijn kunnen. Psychische afhankelijkheid noemen ze dat. Deze studenten hebben steeds meer nodig om het gewenste effect te krijgen. Of ze zijn in de veronderstelling dat het medicijn niet meer werkt. Bovendien heeft een deel van de studenten last van hartkloppingen. Het Instituut richt zich tot de desbetreffende studenten en zegt:

“Het gebruik van ADHD-medicatie zonder recept brengt risico’s met zich mee, zowel lichamelijk als mentaal. Mocht je problemen ervaren met concentreren, bespreek dit dan met je huisarts, studieadviseur of studieloopbaanbegeleider.”

Beter studeren zónder pillen

Het lijkt er dus op dat sommige studenten hun voordeel kunnen halen uit het stimulerend medicijn en anderen helemaal niet. Ritalin heeft voor sommigen voordelen, maar ook zeker nadelen. Gelukkig zijn er nog een hoop andere dingen die je als student kunt doen om je goed te kunnen concentreren en goede cijfers te halen. Om te beginnen zou je de oorzaak van het probleem kunnen aanpakken. NPO Kennis noemt de belangrijkste oorzaken van een korte concentratieboog en die komen niet bepaald uit de lucht vallen:

  • Onvoldoende slaap: door slaap wordt de informatie die je die dag hebt opgedaan, verplaatst naar je langetermijngeheugen.

  • Onvoldoende beweging: beweging maakt je meer gefocust, verhoogt je motivatie en laat het hersengebied groeien dat een belangrijke rol speelt bij de informatieopslag in je geheugen (genaamd de hippocampus).

  • Ongezond eten

Natuurlijk horen deze dingen een beetje bij je studententijd. Daarom helpt Scriptium je graag beter concentreren bij het studeren met de tips in het volgende artikel:

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met Nederlands, of hulp bij privaatrecht nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?