- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Profielkeuze: welk profiel past bij jou?
Zit je nu in 3 havo of vwo, dan kom je zeer binnenkort voor een lastige keuze te staan. Je gaat namelijk een profiel kiezen waar jij examen in gaat doen. Weet je al wat je wilt worden of heb je nog geen idee? Dit kan invloed hebben op je profielkeuze. Hoe kun je het beste de keuze maken? We zetten alles op een rijtje voor je!
Welke profielen zijn er?
Aan het eind van het derde jaar beslis je welk profiel je gaat volgen in de bovenbouw. Voor zowel havo als vwo heb je de keuze uit vier profielen (richtingen):
-
Cultuur en Maatschappij
-
Economie en Maatschappij
-
Natuur en Gezondheid
-
Natuur en Techniek
Per profiel zijn er twee of drie verplichte vakken en daarnaast een aantal basisvakken. De profielen bereiden je voor op een vervolgopleiding op het hbo of de universiteit. Voor sommige studies heb je een bepaald profiel nodig om toegelaten te worden, dus het is handig om hier rekening mee te houden. Om tot de juiste profielkeuze te komen zijn er verschillende online tests voor profiel-, studie- en beroepskeuze.
Om een goede en weloverwogen keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te weten welke vakken er bij welke profielen horen. Ook is het goed om alvast na te denken over de toekomst. Wat wil je worden? Welke vakken heb je daarvoor nodig? In welke vakken ben je goed? Kun je met jouw gekozen profiel de vervolgopleiding van je keuze gaan doen? Veel vragen, maar gelukkig hebben we ook veel antwoorden voor je!
Cultuur en Maatschappij (C&M)
We beginnen met het profiel Cultuur en Maatschappij, ook wel ‘Alfa-profiel’ genoemd. Bij dit profiel heb je als verplichte vakken Geschiedenis en een moderne vreemde taal. Verder horen bij dit profiel de vakken Aardrijkskunde, Duits, Economie, Filosofie, Frans, Kunst, Maatschappijwetenschappen en Wiskunde C. Op de havo mag je kiezen of je Wiskunde A of B toevoegt aan je pakket, maar je mag dit profiel ook zonder wiskunde afsluiten. Als je gymnasium doet horen ook de klassieke talen Grieks en Latijn in dit profiel thuis.
Cultuur en Maatschappij is een interessant profiel als je van talen houdt, creatief bent en geïnteresseerd bent in geschiedenis en cultuur. Het bereidt je voor op vervolgstudies in bijvoorbeeld de cultuurwetenschappen, geesteswetenschappen of sociale wetenschappen, zoals Filosofie, Antropologie of Geschiedenis.
Economie en Maatschappij (E&M)
Het profiel waar je goed moet kunnen rekenen en onderzoeken is Economie en Maatschappij, ook wel ‘De route naar het zakenleven-profiel’ genoemd. In dit profiel vallen de vakken Economie, Geschiedenis en Wiskunde A of B. De profielkeuzevakken die bij dit profiel passen zijn Aardrijkskunde, Bedrijfseconomie en Maatschappijwetenschappen. Als je graag een moderne vreemde taal wilt leren, kun je daar ook voor kiezen.
Wil jij later graag in het zakenleven gaan werken en bijvoorbeeld Economie, Bestuurskunde, Bedrijfseconomie of Rechten studeren? Dan is dit een heel passend profiel voor jou!
Natuur en Gezondheid (N&G)
Passen woorden als gezondheid, chemie, milieu, planten en dieren bij jou? Dan is het profiel Natuur en Gezondheid misschien wel de juiste richting. De verplichte vakken in dit profiel zijn Biologie, Scheikunde en Wiskunde A of B. De keuzevakken die hierbij horen zijn Aardrijkskunde, Natuurkunde en Technologie. Dit exacte profiel is iets voor jou als je goede technische en analytische vaardigheden hebt, iets wilt doen met verzorging of het agrarische vak, en als je geïnteresseerd bent in het ontstaan van dingen, gezondheid en milieu. Dit vakkenpakket bereidt je voor op medische en biologische vervolgstudies zoals Biologie, Geneeskunde, Fysiotherapie, Tandheelkunde, Biomedische wetenschappen en Gezondheidswetenschappen.
Natuur en Techniek (N&T)
En dan hebben we als laatste nog het Bèta-profiel Natuur en Techniek. In dit profiel krijg je als verplichte vakken alle exacte vakken: Natuurkunde, Scheikunde en Wiskunde B. Daarnaast kun je een keuze maken uit de vakken Biologie; Informatica; Leven, Natuur en Technologie; Wiskunde D.
Gaat jouw hart sneller kloppen van ingewikkelde problemen die opgelost moeten worden? Houd je van zaken als milieu, natuur en water? Dan is dít jouw profiel! Dit profiel is een mooie voorbereiding op vervolgopleidingen zoals Bouwkunde, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Technische Bestuurskunde, Elektrotechniek en Milieukunde.
Vakkenpakket havo
De profiel- en profielkeuzevakken hebben we nu uitgelicht. Maar daarnaast ben je verplicht om ook nog een aantal gemeenschappelijke vakken (deze zijn voor alle leerlingen gelijk) te volgen en één profielkeuzevak. Alleen bij Cultuur en Maatschappij heb je twee profielvakken die je kunt kiezen. Het vakkenpakket in de bovenbouw van de havo is dus opgebouwd uit gemeenschappelijke vakken, drie (verplichte) profielvakken (twee bij C&M), één profielkeuzevak (bij C&M zijn dit er twee) en één vak uit het vrije deel. De vakken kunnen per school verschillen. Havisten doen examen in minimaal zeven vakken.
Dit zijn de gemeenschappelijke vakken voor de havo:
-
Nederlands
-
Engels
-
Maatschappijleer
-
Lichamelijke Opvoeding
-
Culturele Kunstzinnige Vorming
Vakkenpakket vwo
Het vakkenpakket in de bovenbouw van het vwo is opgebouwd uit de verplichte profielvakken, één of twee profielkeuzevakken (afhankelijk van je profiel) en één vak uit het vrije deel. Vwo-leerlingen doen examen in minimaal acht vakken.
Dit zijn de gemeenschappelijke vakken voor het vwo:
-
Nederlands
-
Engels
-
Tweede Vreemde Taal
-
Maatschappijleer
-
Lichamelijke Opvoeding
-
Culturele Kunstzinnige Vorming (of Klassieke Culturele Vorming voor gymnasium)
Voorbereiding vervolgopleiding
Om je alvast voor te bereiden op de lesmethode van je vervolgopleiding, mbo, hbo of universiteit, moet je in het examenjaar ook een profielwerkstuk maken. Dit stuk moet aansluiten bij het profiel dat je volgt. Je verdiept je in een onderwerp naar keuze en dit ga je onderzoeken en uitwerken in een groot werkstuk. Van welk onderwerp word jij enthousiast en wil je graag meer weten? Het is goed om dat dan als onderwerp te kiezen, zodat het onderzoek ook leuk en nuttig voor je is.
Keuze voor het leven?
Moet je nu in het derde jaar van je middelbare school echt al de keuze maken voor de rest van je leven? Nee, gelukkig ligt het niet zo zwart-wit. Je doet wel examen in de vakken die horen bij het door jouw gekozen profiel. Maar als je interesses zijn veranderd en je graag een vervolgopleiding wilt doen waar een ander profiel bij hoort, dan kun je na je havo of vwo aan de slag om deelcertificaten te halen om zo uiteindelijk ook nog een ander profiel te voltooien.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij scholier op de havo of het vwo en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu hulp nodig hebt met een gemeenschappelijk vak zoals bijvoorbeeld Nederlands of Engels, of juist met de profielvakken economie of natuurkunde, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.