- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Effectief brainstormen
Brainstormen is belangrijk voor verschillende dingen. Zo is brainstormen handig voor op je werk, maar ook tijdens je studie. Het wordt gezien als een methode voor het komen tot nieuwe inzichten. Binnen een bedrijf kan dit gaan om het vinden van een oplossing voor een probleem. Binnen je studie is brainstormen een goede techniek voor de eerste fase van je groepsproject. Brainstormen is dus iets wat je op verschillende manieren kunt inzetten. Toch gebeurt het dat brainstormsessies niet verlopen zoals gepland. Soms wordt er niet veel input gegeven. Daarnaast gebeurt het vaak genoeg dat er wel ideeën worden genoemd, maar dat er verder niets mee gedaan wordt. Dat is natuurlijk enorm zonde.
Toch zijn er verschillende manieren die ervoor kunnen zorgen dat een brainstormsessie wél zin heeft. Niemand wilt natuurlijk tijd verspillen. Wil jij meer weten over hoe je een brainstormsessie zo effectief mogelijk kunt maken? Lees snel verder.
Formuleer een vraag die de creativiteit stimuleert
Vaak denken mensen dat je uit het niets kunt beginnen met brainstormen. Echter, dit werkt in de praktijk heel anders. Als je geen basis hebt, is het namelijk heel moeilijk om een goed begin te creëren. Daarom is het aan te raden om de brainstormsessie in te luiden met een vraag. Dit zorgt er namelijk voor dat de brainstormsessie in goede banen wordt geleid. Het probleem is vaak dat er niet genoeg aandacht wordt besteed aan wat een goede vraag is. Het heeft weinig zin om er zomaar een vraag in te gooien zonder een duidelijke visie. Daarom is het effectief om goed na te denken over het vraagstuk waar het allemaal om draait. Dit heeft als gevolg dat duidelijk is waar over wordt nagedacht. De kans dat mensen onbewust van het onderwerp afdwalen wordt hierdoor een stuk kleiner.
Denk na over waar de vraag vandaan komt
Je kunt wel heel hard nadenken over een vraag, maar het is natuurlijk nog belangrijker dat duidelijk is waar de vraag vandaan komt. Dit motiveert de groep en biedt structuur. Waarom kijken we naar deze vraag? Wat kunnen we doen als we deze vraag beantwoord hebben?
Dit zijn allemaal dingen waar je aan moet denken, voordat je een vraag op tafel gooit. Om het brainstormen nog iets makkelijker te maken, volgen een aantal tips:
1. Maak je vraag zo concreet en realistisch mogelijk
Dit geeft namelijk als resultaat dat je sowieso iets zult hebben aan de brainstormsessie. Er zullen sneller ideeën komen opborrelen waar je iets mee kunt doen. Moet je bijvoorbeeld een presentatie geven over een abstract onderwerp? Zoom dan in op een aspect van dit onderwerp en begin op deze manier met een vraag bedenken voor het brainstormen. Dit zal sneller gaan dan je misschien denkt.
2. Richt je vraag op de toekomst
Tijdens het brainstormen wil je tot nieuwe inzichten komen. Juist daarom is het belangrijk om te denken aan het toekomstperspectief. Je kunt namelijk heel goed tot nieuwe inzichten komen, zodra je je focust op de toekomst. Wat is je visie? Waar wil je naartoe? Blijf jezelf dit soort vragen stellen.
3. Onthoud dat er meerdere oplossingen kunnen zijn
Vaak denken we dat een bepaalde vraag maar één juist antwoord kan hebben. Toch is dit allesbehalve waar. Een specifieke vraag kan namelijk heel veel antwoorden hebben. Net zoals een situatie meerdere oplossingen kan hebben. Dat is dus ook de manier waarop je de vraag moet benaderen. Maak vooral meerdere antwoorden mogelijk. Dit geldt voor een presentatie, maar ook voor een groepsproject. Het fijne is natuurlijk dat je met meerdere mensen brainstormt. Dit zorgt voor allerlei verschillende perspectieven. Luister naar elkaar, leer van elkaar en onthoud dat er meerdere antwoorden kunnen zijn op een vraag.
Gebruik ieders kennis
We weten allemaal hoe belangrijk diversiteit is tijdens het brainstormen. Daarom is het gek dat deze diversiteit niet altijd wordt ingezet tijdens het brainstormen. Maar wat wordt er in dit geval bedoeld met diversiteit? In het geval van brainstormen is het cruciaal om verschillende perspectieven te horen. Natuurlijk is het fijn dat je gemeenschappelijke kennis kunt delen. Dit is zeker iets waar je wat aan hebt. Toch zien we vaak de eigen unieke bijdrage over het hoofd. Daarom is de gouden tip om iedere brainstormsessie te beginnen met het delen van ieders unieke kennis met betrekking tot het onderwerp. Niet iedereen zal overal evenveel kennis over hebben, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk. Het is dus goed om op deze manier de diversiteit van de groep in te zetten voor welk project dan ook.
Ga je alleen brainstormen of liever in een groep?
We hebben het tot nu toe voornamelijk gehad over brainstormen in een groep. We denken vaak dat brainstormen in groepen leidt tot de beste resulaten. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Het zit namelijk zo: over het algemeen zijn we individueel productiever. Betekent dit dat je altijd in je eentje tot een oplossing of idee moet komen? Absoluut niet.
Vaak werkt het heel goed om binnen een groep eerst individueel te brainstormen. Dit zorgt ervoor dat je veel meer ideeën durft te verzinnen of uit te werken. Niet iedereen voelt zich even vrij om in een groep te delen wat zijn idee is. Juist daarom is een individuele brainstormsessie zo effectief. Je kunt rustig nadenken zonder dat je gelijk een mening krijgt te horen van iemand anders. Directe wederhoor zorgt soms voor onzekerheid. Individueel brainstormen zorgt er ook voor dat iedereen in het gesprek daarna beter naar elkaar luistert. Als iedereen tegelijkertijd gaat brainstormen is dit wel anders. Dan heb je het probleem dat mensen tijdens de spreektijd van een ander bezig zijn nieuwe dingen te bedenken. Dat ondervang je in zekere zin als je de individuele manier van brainstormen toepast.
Laat je vooral inspireren
Om effectief te kunnen brainstormen, heb je natuurlijk inspiratie nodig. Goed om te weten is dat inspiratie niet zomaar uit de lucht komt vallen. Je moet er iets voor doen. Maar hoe kun je dit dan het beste in de praktijk brengen? Ten eerste kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een mindmap of vision board. Dit kan ervoor zorgen dat er nieuwe ideeën opkomen en je op het juiste gedachtespoor wordt gebracht. Dat is enorm waardevol, want er is niets beters dan je eigen ideeën delen met medestudenten. Je kan ervoor kiezen om eerst iedereen een individuele mindmap te laten maken. Dit is niet alleen heel effectief, maar ook enorm motiverend. Je bent dan namelijk creatief bezig en kunt je individuele idee helemaal uitwerken zoals jij het graag ziet.
De volgende stap is dan alle mindmaps samenvoegen tot een geheel. Dat is waar het eindproduct op gebaseerd wordt. Het ligt er vooral aan hoeveel tijd is ingepland voor een brainstormsessie. Is er weinig tijd? Dan is het aan te raden om direct een gezamenlijk vision board in elkaar te zetten. Ook dan is het mogelijk om een sterk en innovatief eindproduct te creëren.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met Nederlands, of hulp bij privaatrecht nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!