- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Je agenda organiseren
Als student is het bijna onmogelijk om geen agenda te hebben. Er staan namelijk hoogstwaarschijnlijk genoeg afspraken en deadlines die je niet allemaal uit je hoofd kunt weten. Je doet er dus zeker goed aan om een agenda te nemen als je er nog geen hebt. Toch blijkt dat veel mensen met een agenda alsnog moeite hebben met hun agenda organiseren. Vaak gebeurt er een hele hoop in zo’n agenda, maar zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Dit is natuurlijk zonde, want een agenda is er juist om alles overzichtelijk te maken.
Niet alleen de chaos is een probleem, maar ook de planning an sich. Het gebeurt haast iedereen wel eens dat je aan het einde van de dag ontevreden bent. Waarom? Omdat je veel minder hebt kunnen afronden dan je gewenst had. Is dit iets wat wekelijks voorkomt? Of misschien wel dagelijks? Dan kan dit enorm frustrerend zijn. Gelukkig zijn wij hier om je te vertellen dat het ook anders kan. Het is namelijk echt mogelijk om je agenda overzichtelijk te houden. Ben jij benieuwd naar hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees snel verder.
Time managen? Dat bestaat niet
Aangezien een dag maar 24 uur telt, is het belangrijk om deze tijd goed in te vullen. Constant zijn we bezig om tijd efficiënt te beheren, maar in dit denkproces vergeten we vaak iets. Tijd kan namelijk helemaal niet beheerd worden. Je kan namelijk niet iedere dag hetzelfde doen, ook al heeft iedere dag 24 uur. Dit heeft te maken met dat er altijd dingen tussen kunnen komen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat we ook niet iedere dag even goed in ons vel zitten. Het is dus niet realistisch om te denken dat je iedere dag je tijd kunt managen. Wat wél kan helpen, is je dag efficiënt invullen. Geloof ons maar: het is makkelijker dan je denkt.
Gebruik slechts één agenda
Als student wil je zoveel mogelijk ballen in de lucht houden. Genoeg werken zodat je genoeg geld hebt om bijvoorbeeld je huur te betalen. Maar ook genoeg tijd besteden aan je studie zodat je goede cijfers blijft halen. Daarnaast heb je natuurlijk nog een sociaal leven waar afspraken bij komen kijken. Je zou dus kunnen zeggen dat er genoeg is om in je agenda te zetten. Veel mensen denken dat het goed is om zakelijke en privéafspraken te scheiden van elkaar. Je hebt dan als het ware twee of meer agenda’s. Echter, de gouden tip is juist om maar één agenda te gebruiken. Waarom? Omdat je op deze manier nooit overlappingen hebt. Daarbij vergeet je niet te kijken in de andere agenda(‘s), want je hebt er maar een.
Onthoud: je agenda is geen to-dolijst
Laten we een ding heel duidelijk maken: je agenda is geen to-dolijst. De bedoeling van een agenda is juist dat je in dit boekje slechts datum- of tijdgebonden items noteert. Denk bijvoorbeeld aan een vrijdagmiddagborrel, een deadline of een afspraak bij de tandarts. Je doet jezelf tekort als je je agenda naast al deze dingen ook nog eens voor taken gaat gebruiken. Heb je bepaalde ideeën die je graag ergens noteert? Of zijn er nog schoonmaaktaken die je gaat vergeten als je ze niet opschrijft? Gebruik hier dan een to-dolijst voor. Je kunt er zelf een maken, maar er bestaan ook boekjes waar alles al in klaar staat. De reden hiervoor is dat het bij taken vaak minder uitmaakt wanneer het precies af is. Niemand zal er over vallen als jij niet hebt gestofzuigd voor een bepaalde tijd. Schaf dus vooral een takenlijst aan of maak er zelf een. Het is vooral belangrijk dat je dit ziet als iets wat helemaal losstaat van je agenda. Op deze manier neem je minder hooi op je vork en stel je taken ook minder snel uit.
Volg je agenda en geef je grenzen aan
Maar waar gaat het vaak mis bij het gebruiken van een agenda? Aan het einde van de dag zie je dat je helemaal niet zoveel hebt gedaan als je zou willen. Wat een raadsel blijft is hoe dit telkens blijft gebeuren. Eigenlijk is dit raadsel snel op te lossen. De reden dat je je agenda niet precies kan volgen, heeft te maken met afleiding. Dit kan gebeuren op school, op werk, maar ook in je eigen huis. Het kan zijn dat een collega bij je komt staan en dat jullie voordat je het weet een half uur babbelen. Ben je aan het studeren in de bibliotheek? Dan is de kans groot dat je een medestudent tegenkomt. Kortom: afleiding is iets waar je vaak niet aan ontkomt. Wat je wel kunt doen, is je grenzen aangeven. Zit je net lekker in een workflow en tikt een collega je aan met een vraag? Geef dan vooral aan dat je op dit moment even geen tijd hebt. Durf dus nee te zeggen zodat je je agenda goed kan blijven volgen.
Bepaal wat prioriteit heeft
Je grenzen aangeven gaat vaak hand in hand met prioriteiten stellen. Het kan namelijk voorkomen dat er een deadline tussendoor komt die je niet kunt verplaatsen. Dan wordt het lastig om je grenzen aan te geven. Waarom? Omdat de deadline op dat moment prioriteit heeft. Kijk dus goed naar welke zaken prioriteit hebben en welke zaken verschoven kunnen worden. Het is namelijk niet altijd mogelijk om je agenda te volgen. Daarnaast is het belangrijk dat je je taken niet uitvoert in de volgorde waarin je ze ontvangen hebt. Focus je op de belangrijkste taken en doe deze eerst. Dit voorkomt enorm veel stress. Het is namelijk zonde om lastminute te beginnen met iets waarvan de deadline al een tijdje stond. Dit kun je dus makkelijk voorkomen door duidelijke prioriteiten te stellen. Vind je dat moeilijk of weet je niet zeker wat het belangrijkst is? Dan zou je bijvoorbeeld aan medestudenten of collega’s kunnen vragen wat prio heeft.
Cluster je taken zoveel mogelijk
Een andere fijne tip is het clusteren van taken. We zijn vaak gefixeerd op grote taken waardoor we de kleine taken vergeten. Vaak denken we dat we het wel onthouden. “Dat komt wel,” zeggen we vaak. Toch blijkt in de praktijk dat we dit soort taken veel beter kunnen clusteren dan ze ergens in onze planning proppen. Met clusteren wordt bedoeld dat je kleine taken samenvoegt. Je doet dan een aantal taken dat weinig tijd kost direct na elkaar. Dit is niet alleen praktisch, maar het geeft ook voldoening. Je streept dan namelijk vliegensvlug allerlei taken van je to-dolijst af. Het zijn misschien wel kleine taken, maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je de taken die je waarschijnlijk zou vergeten toch op een efficiënte en snelle manier hebt afgerond. Hierdoor hoef je ook niet continu na te denken over of je toch niet een taak over het hoofd hebt gezien. Alles noteren is dus key op het gebied van plannen.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met Duits, of hulp bij aardrijkskunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!