Op tijd komen afbeelding 1

Op tijd komen een uitdaging?

Misschien heb jij ze wel in je vriendengroep: mensen die altijd te laat zijn. Wie weet ben je zelf juist zo iemand. In principe zijn de meeste mensen niet van laatkomers gediend. Heel gek is dit niet, want te laat komen kan het een en ander verstoren. Een voorbeeld is te laat binnenkomen tijdens een presentatie. Zo zijn er nog honderden voorbeelden die duidelijk maken hoe vervelend het is om te laat te komen. Nu wil je waarschijnlijk weten hoe je te laat komen kunt voorkomen. Daarom hebben we voor jou een lijst samengesteld met tips die ervoor zorgen dat je in de toekomst nooit meer te laat komt.

Schaf een horloge aan

Het klinkt misschien flauw, maar een horloge kopen kan bijdragen aan op tijd komen. Waarom? Omdat je je horloge altijd om hebt en dus naar de tijd kan kijken wanneer je maar wilt. Je hoeft dus niet continu je telefoon te zoeken om te checken hoe laat het is. Heb je je telefoon altijd bij je? Dan zou je denken dat een horloge overbodig is. Niets is minder waar, want het fijne aan de meeste horloges is dat ze enkel de tijd vertellen. Dit betekent dat je niet in de wereld van sociale media wordt gezogen terwijl je al bijna je bus moet halen. Een horloge aanschaffen kan dus zeker helpen.

Dat extra kwartiertje maakt écht uit

De fout die veel mensen maken is dat ze alles op het nippertje plannen. Moet je om 10 uur ‘s ochtends bij de tandarts zijn? Dan ben je er precies om 10 uur ‘s ochtends. Dit is onhandig omdat je nooit weet of er last minute iets tussenkomt. Misschien moet je nog even snel je hond eten geven of de was uit de droger halen. Om te voorkomen dat je hierdoor te laat komt, kun je doen alsof je ergens een kwartier eerder moet zijn. Het is namelijk vaak zo dat je laks wordt als je weet dat je nog tijd over hebt. Hoe lakser je wordt, hoe groter de kans dat je alsnog te laat komt. Doe je alsof je ergens een kwartier eerder moet zijn? Dan heb je veel meer speling.

Pak op tijd al je spullen in

Na een lange studiedag wil je niets liever dan op de bank neerploffen. Dat is dan ook wat de meeste mensen doen zodra ze thuiskomen. Toch is het belangrijk om alvast rekening te houden met wat je de volgende dag gaat doen. Moet je morgen vroeg op? Dan is het handig dat je alvast je tas, eten en kleding gereed maakt. Dit scheelt enorm veel stress de volgende ochtend. Het is een kleine moeite om alles in te pakken en dan ben je er in ieder geval van af. Doe dit dus vooral voordat je op de bank gaat Netflixen. De kans is namelijk groot dat je niet meer van de bank af komt als je eenmaal gesetteld bent. Je moet het zo zien: je hoeft je slechts een klein kwartiertje te focussen op het gereedmaken van alles. Daarna kun je doen wat je wilt. Dat kwartiertje kun je in de ochtend weer voor iets anders gebruiken.

Vermijd sociale media

Zoals eerder genoemd, gebeurt het vaak dat je in de wereld van sociale media wordt gezogen. Vooral als je nog tijd over hebt, lijkt het een goed idee om toch nog heel even te scrollen. Helaas pakt dit uiteindelijk 9 van de 10 keer verkeerd uit. Voor je het weet ben je al ruim tien minuten TikToks aan het kijken. Dat is natuurlijk zonde. Vooral als je makkelijk op tijd had kunnen komen. Motiveer jezelf dus echt om weinig tot niet sociale media te bekijken voordat je van huis vertrekt.

Geef belangrijke spullen een vaste plek

Vaak komen we niet eens te laat omdat we te laat beginnen met alles. Een van de grootste redenen dat we te laat komen, is dat we spullen vergeten of niet kunnen vinden. Dit is natuurlijk heel frustrerend. Toch is dit iets dat je makkelijk kunt voorkomen. Je zou er namelijk voor kunnen kiezen om bepaalde spullen een vaste plek te geven. Welke spullen heb je nou haast altijd nodig? Geef die spullen een vaste plek. Op deze manier is de kans kleiner dat je spullen kwijtraakt of vergeet.

Snoozing = losing

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 66% van de Nederlanders bijna elke dag snoozed. Snoozen is ook heel verleidelijk, want de snoozeknop en de stopknop staan vaak onder elkaar op je scherm. Er zijn maar weinig mensen die de stopknop boven de snoozeknop verkiezen. Toch is het goed om te weten dat snoozen weinig goeds doet voor je gezondheid. Je denkt misschien dat je nog even lekker door kan slapen. Echter, snoozen maakt je alleen maar vermoeider. In een diepe slaap kom je namelijk niet tussen de snoozemomenten. Zet de snoozer dus vooral uit als je de dag fris wilt starten. Dan hoef je uiteindelijk ook niet zo erg te haasten.

Laat genoeg ruimte vrij in je agenda

Vaak zijn we geneigd om onze agenda overvol te plannen. Hebben we een afspraak om 10 uur? Dan kunnen we vast wel om 12 uur een andere afspraak inplannen. Je plant dan geen ruimte in voor eventuele uitloop. Het kan zomaar zo zijn dat je ineens 1,5 uur een meeting hebt, terwijl het maar 1 uur zou duren. Hierdoor kom je misschien wel te laat voor de volgende afspraak. Zorg er dus voor dat je genoeg speling hebt in je agenda. Dit zorgt ervoor dat je niet te laat komt, maar dat je ook even tot rust kan komen. Ben je eerder klaar met een afspraak? Dan zou je jezelf bijvoorbeeld op een uitgebreide gezonde lunch kunnen trakteren. Vergeet alleen niet de tijd in de gaten te houden!

Durf ten allen tijde nee te zeggen

Wat mensen vaak vergeten, is dat we prima nee kunnen zeggen. Op deze manier geef je je grenzen aan. Dit hoeft niet per se betrekking te hebben op andere mensen. Ook tegen nog even snel een wasje draaien kun je nee zeggen. Door vaker nee te zeggen, zorg je ervoor dat je minder snel te laat komt. Tegen alles ja zeggen heeft namelijk als resultaat dat je 100 dingen tegelijkertijd doet. Het gevolg? Te laat komen. Denk dus goed na over waar je prioriteiten liggen. Is het nodig om nog even snel het huis te stofzuigen? Of kan dat wel wachten? Door jezelf dit soort vragen te stellen, kom je er vanzelf achter wat urgent is en wat niet. Heeft iets geen urgentie? Laat het dan even zitten. Dan kun je je focussen op een ding: op tijd komen.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met SPSS, worstelt met statistiek, of hulp bij STATA nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?