Ziek tijdens examens afbeelding 1

Ziek tijdens examens

Het komt nooit uit om ziek te zijn, maar ziek worden tijdens je (eind)examens is wel de állerslechtste timing ever. Wat moet je doen als het je overkomt? Bestaat er een wet die bepaalt wat er dan gebeurt of bepaalt school dit? Lees alles over ziek zijn tijdens je examens in deze blog.

Ziek voordat je examen begint

Ben je écht te ziek om naar je examen toe te gaan, dan is het heel belangrijk dat je dit vooraf meldt aan de directie van je school. Hij of zij beoordeelt dan of het een geldige reden is om je examen niet te maken en bepaalt of je je examen later mag inhalen. Verkouden, vermoeidheid en buikpijn zijn zoals je zult begrijpen geen geldige redenen om niet op het examen te verschijnen. In de meeste gevallen heb je een doktersverklaring nodig.

Afgelopen jaren is ook corona natuurlijk een veel voorkomend ziektebeeld geweest. Om te voorkomen dat hordes scholieren geen examen kunnen doen vanwege corona, is het tweede tijdvak in het leven geroepen. Bij ernstige klachten of corona kun je dus aanspraak maken op een examen in dit tweede tijdvak. Ben je tijdens het tweede tijdvak nog steeds ziek, dan heb je nog een laatste kans tijdens het derde tijdvak. Het is wel ontzettend belangrijk dit voorafgaand aan je examens te melden. Achteraf zeggen dat je ziek was en daardoor je examen niet goed hebt gemaakt, is namelijk geen reden om het examen ongeldig te laten verklaren. De directeur is degene die beslist of je reden van afmelding gegrond is. Hij of zij laat de beslissing schriftelijk aan jou en je ouders weten.

Ziek tijdens je examen

Het zal je maar gebeuren: tijdens je examen voel je je opeens ziek worden. Je kunt niet meer verder met het examen, wat nu? Als je tijdens het examen ziek wordt, meld je dit allereerst bij de surveillant en daarna ook bij de directeur van de school. De directie stemt samen met de onderwijsinspectie af of je je examen mag herkansen in het tweede tijdvak of dat je wellicht later op de dag bent opgeknapt om alsnog het examen te maken. Tussendoor even extra leren zit er dan niet in, want je wordt dan op school in quarantaine gezet tot aan het hervatten van je examen. De quarantaine is nodig omdat je geen contact mag hebben met buiten (klasgenoten, internet, studieboeken) zolang je examen nog niet is afgerond. Het gaat hierbij om ernstige situaties waardoor je echt niet verder kunt gaan. Flauwvallen of bijvoorbeeld doen alsof als het examen te lastig is, is in de meeste gevallen geen goede reden.

Als je niet in staat bent om later op de dag het examen te hervatten, laat de directeur alle antwoorden die je al genoteerd had ongeldig verklaren bij de exameninspectie. Alleen na deze actie krijg je toestemming voor een herkansing.

Andere persoonlijke redenen

Ook ingrijpende persoonlijke omstandigheden kunnen een reden zijn om je ziek te melden. Denk bijvoorbeeld aan ernstige ziekte of overlijden van een familielid. Maar hoe zit dat tijdens je examen? Als je te maken hebt met persoonlijke omstandigheden waardoor je niet in staat bent om je eindexamen te maken, moet je hiervan voorafgaand aan het examen de school op de hoogte brengen. Ook in dit geval kijkt de directie naar je persoonlijke situatie en bepaalt hij of zij of je uitstel van je examen kunt krijgen.

Concluderend: directeur bepaalt

Er bestaat geen wet die vertelt wat er gebeurt als je ziek bent tijdens je examens. De directeur van je school bepaalt dus in deze gevallen of je je examen opnieuw mag maken. Wanneer je ziek bent voordat je naar je examen gaat, stelt de directeur vast of je een geldige reden hebt om niet te komen. In het geval dat je ziek wordt tijdens je examen, moet de directeur in overleg met de inspectie om je examen ongeldig te laten verklaren zodat je deze later kunt herkansen.

Tips om ziekte te voorkomen

De examenperiode is natuurlijk stressvol en daardoor kan je lichaam van slag raken. Het is werkelijk een drama als je ziek bent tijdens je eindexamens die je zo goed hebt voorbereid, maar daardoor niet kunt afleggen. Dit wil je koste wat kost voorkomen. Er zijn een aantal simpele tips die je zeker kunnen helpen! Scriptium zet ze voor je op een rij:

1. Eet gezond

Om goed te functioneren heb je vitaminen en mineralen nodig. En goed functioneren is precies wat je moet en wilt doen tijdens je examens, dus eet extra gezond! Veel drinken hoort ook thuis onder dit kopje. Een leuk weetje, of het nu een feit of een fabel is (de meningen van de onderzoekers zijn hierover verdeeld): door het kauwen op kauwgum komt er meer zuurstof in je hersenen en daardoor gaan ze beter functioneren. Naast extra groente en fruit eten in deze periode, kun je dus ook lekker kauwgum inslaan en gebruiken tijdens het studeren!

2. Zorg voor voldoende slaap en rust

Tijdens je slaap reset je lichaam als het ware. Het herstelt van de afgelopen dag en zorgt voor nieuwe energie voor de volgende dag. Voldoende slaap krijgen is dus zeker tijdens je examenperiode ontzettend belangrijk om te voorkomen dat je moe of ziek wordt. Zorg daarnaast voor voldoende rustmomenten en ontspanning op een dag. Ga niet aan één stuk door studeren, maar neem geregeld een pauze om even wat te eten, drinken, bewegen of juist even helemaal niets te doen.

3. Beweeg regelmatig

Ook als je hard aan het blokken bent voor je examens is het van groot belang om regelmatig te bewegen. Dit kan sporten zijn, maar ook wandelen of fietsen. Dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Bewegen kost energie én levert energie op, waardoor je weer met frisse moed verder kunt gaan.

4. Krijg genoeg frisse lucht

Frisse lucht is altijd ontzettend belangrijk en zeker ook tijdens je examens. Even een ommetje om het huis, buiten wachten terwijl de waterkoker je kopje thee maakt, elk uur even het raam opendoen, allemaal manieren om verse lucht binnen te krijgen. Door frisse lucht blijf je beter geconcentreerd, word je minder snel moe en blijf je daardoor fitter.

5. Pas goede hygiëne toe

Om te voorkomen dat je ziek wordt is goede hygiëne niet te onderschatten. Was regelmatig je handen, zeker na het toiletbezoek en voor het eten. Gebruik verder papieren zakdoekjes om je neus te snuiten om te voorkomen dat de bacteriën in de zakdoek blijven zitten en gun jezelf iedere dag een lekkere warme douche of een bad (ook goed ter ontspanning!). En een open deur maar wel belangrijk: blijf uit de buurt van mensen die ziek of verkouden zijn, want jij wilt het echt buiten de deur houden nu!

6. Blijf positief

En tot slot: geloof in jezelf, pep jezelf op als je het even niet meer ziet zitten en blijf positief. Dat helpt echt!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Duits, worstelt met wiskunde, of hulp bij Frans nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Charlotte heeft HBO Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gestudeerd aan de Hogeschool Haarlem. Ze heeft werkervaring opgedaan in diverse branches, maar communicatie en taal zijn hierin altijd een rode draad. Zo is ze onder andere journalist geweest op Curaçao, heeft zij jaren als (vastgoed)journalist in Nederland gewerkt en is ze nu naast haar werk bij een muziekschool blogschrijfster bij Scriptium.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?