Communicatie vaardigheden verbeteren afbeelding 1

Communicatie vaardigheden verbeteren

Communicatie is belangrijk tijdens iedere levensfase. We praten de hele dag door, maar toch is goede communicatie niet altijd even vanzelfsprekend. Dat is niet zo gek, want communiceren moet je leren. Niemand wordt op een dag wakker en is ineens een ster in communicatie. Daarom zullen we je in dit artikel een aantal tips geven voor betere communicatieve vaardigheden. Benieuwd? Lees snel verder.

1. Begin het gesprek

Veel mensen vinden het lastig om een gesprek sterk te openen. Dat komt doordat er over het algemeen te veel wordt nagedacht over de opening. Moet je beginnen met een openingszin? Of kun je beter over iets oppervlakkigs beginnen, zoals het weer? Eigenlijk maakt het helemaal niet zoveel uit wat je zegt. Als je maar zelf het gesprek begint. Dit zal de eerste paar keren misschien geforceerd voelen. Onbewust let je namelijk toch heel erg op of je wel iets zinnigs vertelt. Toch blijkt dit in de praktijk weinig uit te maken. Vaak is je gesprekspartner al blij dat jij het gesprek begint. De kans is dus groot dat je een goede indruk achter laat. Het gesprek openen zorgt er ook voor dat je snel vrienden maakt. Wanneer je niet meer bang bent om iemand op straat aan te spreken, ben je goed op weg.

2. Vergeet niet naar de ander te luisteren

Hoe stom het ook klinkt, haast iedereen praat graag over zichzelf. Misschien wil je het niet toegeven, maar vaak is dit wel het geval. Vertellen is natuurlijk ook hartstikke leuk, maar vergeet niet te luisteren. Op deze manier houd je het gesprek namelijk makkelijker gaande. Naast dat luisteren belangrijk is, is het ook belangrijk dat je je gesprekspartner niet onderbreekt tijdens een verhaal. I know, dit kan soms aardig verleidelijk zijn. Vooral als je al een tijdje iets wilt zeggen. Toch is het een beter idee om te wachten tot de ander is uitgepraat. Hierdoor ontstaat er ook geen miscommunicatie tussen jullie.

3. Wees niet bang voor stiltes

Wat mensen vaak vergeten, is dat stilte ook machtig kan zijn. Het is juist menselijk dat er af en toe een stilte valt tijdens een gesprek. Toch zijn we snel geneigd om stiltes op te vullen. Denk maar eens na over hoe vaak je “echt zo” of “maar echt” zegt tijdens een gesprek. Eigenlijk is het helemaal niet nodig om dit soort uitspraken toe te voegen. Het enige wat dit soort uitspraken doen, is het opvullen van een stilte. Dit neemt de ruimte weg om na te kunnen denken. Probeer dus af en toe rust in het gesprek te brengen door even stil te zijn. Een gesprek wordt écht niet slaapverwekkend van een of meerdere stiltes.

4. Handel een gesprek af met respect

Als je met iemand in gesprek bent, zul je al snel merken of jullie op een lijn zitten. Zit je niet met de ander op een lijn? Probeer dan alsnog zo rustig mogelijk te communiceren. Niemand zit er op te wachten om continu de grond in geboord te worden. Zijn jullie het zodanig niet met elkaar eens dat het gesprek nergens meer naartoe gaat? Dan is het misschien een idee om het gesprek af te kappen. Ook dat doe je zo rustig mogelijk. Een gesprek abrupt afkappen is namelijk voor niemand leuk. Heb er vrede mee dat jullie het niet met elkaar eens zijn en laat het gaan. Ook dit hoort bij je sociale skills en communicatieve vaardigheden naar een hoger level tillen.

5. Gebruik non-verbale communicatie

Niet alleen verbale communicatie, maar ook non-verbale communicatie kan krachtig werken. Het is dus zeker aan te raden om non-verbale communicatie in te zetten tijdens een gesprek. Je kunt wel een heel goed verhaal vertellen, maar dit verhaal komt pas binnen als je non-verbale communicatie ook sterk is. Denk bijvoorbeeld aan een reclame. Als iemand als een zoutzak aan jou vertelt dat je écht de nieuwste Playstation moet kopen, komt het dan binnen? Waarschijnlijk niet. Non-verbale communicatie gaat hand in hand met een portie enthousiasme. Dit uit zich onder andere in het praten met je handen, maar ook een simpele lach. Deze vorm van expressie zorgt voor een welvarender gesprek.

6. Voorkom dat iedereen door elkaar praat

Het is belangrijk om tijdens een gesprek het juiste moment te kiezen om te spreken. Dit is vaak makkelijker in te schatten als je slechts met z’n tweeën praat. Vaak gaat een gesprek dan over en weer. Communiceer je met meerdere mensen? Dan kan het kiezen van het juiste moment nog wel eens misgaan. Het gebeurt vaak genoeg dat mensen allemaal tegelijk iets willen zeggen. Het gevolg? Iedereen praat door elkaar heen. Geloof ons maar: dit kun je niet voorkomen. Het is namelijk niet altijd goed in te schatten wanneer iemand wil beginnen met praten. Je kunt er wel voor zorgen dat deze chaos zo min mogelijk voorkomt. Dit doe je door goed te observeren. Vaak kun je aan de opbouw van iemands verhaal wel zien of het nog lang gaat duren. Focus je daar dus vooral op. Daarnaast zie je ook vaak aan de mensen om je heen of ze al een tijdje iets willen inbrengen. Probeer hier op in te spelen, zodat je niet voor je beurt praat. Er is namelijk niets vervelenders dan dat je begint met praten, terwijl iemand anders nog aan het woord was. Jouw verhaal wordt dan niet gehoord, maar het verhaal van de ander ook niet.

7. Vraag naar de mening van een ander

Je kunt wel hele mooie verhalen vertellen, maar dat is niet alles. Het is namelijk ook handig dat anderen op jouw verhaal kunnen reageren. Anders ben je alleen maar aan het zenden. Maar hoe doe je dit dan? Je stelt je gesprekspartners in de gelegenheid om te reageren door bijvoorbeeld naar hun mening te vragen. Vraag bijvoorbeeld wat iemand vindt van wat je zojuist hebt verteld. Dit zorgt ervoor dat je gesprekspartners actief zullen nadenken over wat je hebt verteld.

8. Probeer het gesprek samen te vatten

Een gouden tip voor sterke communicatie is samenvatten. Zo wordt het voor de ander namelijk duidelijk dat je hebt geluisterd. Daarnaast is het ook handig voor jezelf. Soms weet je niet zeker of je iemand goed hebt begrepen. Door samen te vatten, vraag je eigenlijk indirect of je het goed hebt begrepen. Is dit niet het geval, dan is er ruimte voor de ander om het verhaal nader uit te leggen. Samenvatten zorgt er dus ook voor dat je zo min mogelijk miscommunicatie zult ervaren.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met Duits, of hulp bij aardrijkskunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?