Luistertoets afbeelding 1

Luistertoets

We kennen ze allemaal: luistertoetsen. Bij de vreemde talen, zoals de vakken Engels, Frans en Duits, komen ze zeer regelmatig voor. Het maken van een luistertoets is heel erg anders dan elk ander proefwerk. Je kunt er niet zoals grammatica voor oefenen en het is toch ook een stuk meer dan alleen woorden uit je hoofd leren. Hieronder leggen we uit hoe je zo’n luistertoets kunt aanpakken, zodat je er op je allerbest voor kunt staan wanneer het erop aankomt.

Geconcentreerd luisteren

Een van de belangrijkste dingen, of misschien wel de állerbelangrijkste, is goed en geconcentreerd luisteren. Dit is heel logisch, zou je zeggen, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Je zit vaak met veel klasgenoten in een lokaal en er gebeurt erg veel tegelijk. Je moet de vraag goed lezen, dingen opschrijven, tegelijkertijd luisteren en wordt afgeleid door je klasgenoten. Hoe je de vragen het beste kunt aanpakken voordat je gaat luisteren, leggen we later uit. Eerst gaan we het hebben over goed luisteren.

De leraar geeft altijd aan wanneer hij of zij het fragment gaat beginnen. Hier kun je even een momentje pakken om er rustig bij te gaan zitten en alle afleidende dingen weg te laten. Als je niet zo goed tegelijk kunt luisteren én lezen, laat de vraag dan heel even achterwege. In plaats daarvan kun je je het beste focussen op één punt en goed luisteren naar wat zich er afspeelt. Zo geef je je brein niet te veel stimulatie tegelijk en kun je goed deze vreemde taal proberen te vertalen. Daarna kijk je naar de vraag en gebruik je je antwoordtijd om de vraag te beantwoorden. Zo heb je de toets binnen no-time onder de knie!

Luisteren eerst, antwoorden later

Wat het beantwoorden van de vragen ook gemakkelijker maakt is tussendoor de dingen die je hoort noteren. Zo vergeet je niet het begin van het fragment en heb je goed overzicht van wat er is gezegd. Hiermee bedoelen we niet dat je alles moet opschrijven. Vaak worden er tussendoor veel dingen gezegd bij de luistertoets die onnodig zijn voor de vraag. De kunst van het luisteren is om de belangrijke dingen ertussenuit te halen. Je maakt het jezelf gemakkelijker door deze dingen op te schrijven wanneer je ze hebt gehoord.

Deze belangrijke stukjes eruit halen kan natuurlijk alleen maar wanneer je je goed focust. Daarom kun je het allerbeste eerst alleen luisteren, de belangrijke stukken opschrijven, en daarna pas de vraag beantwoorden. In wetenschappelijke onderzoeken wordt vaak uitgelicht dat er verschillen zijn in het opnemen van informatie. Hiermee wordt bedoeld dat dingen die je hoort, doet of leest op andere manieren worden opgeslagen. Dingen die je doet onthoud je het meest. Als je informatie alleen maar hoort, wordt maar een klein percentage ervan opgeslagen. Daarom is het fijn om de informatie ook visueel op te slaan, namelijk door het op te schrijven. Zo blijft het nog beter hangen voor het beantwoorden van de vraag.

Ook is het heel belangrijk om het hele fragment goed af te luisteren. Wanneer je al begint met het beantwoorden van de vraag voordat het voorbij is, mis je meestal het einde van het geluidsfragment. Hierdoor kan het zijn dat je belangrijke informatie misloopt. Luistertoetsvragen zijn namelijk vaak instinkers. Er kan bijvoorbeeld halverwege het fragment iets gezegd worden om je te verwarren, en op het laatst komt dan pas het echte antwoord. Luister daarom altijd goed van begin tot eind.

Vragen lezen vóór het luisteren

Zoals eerder is genoemd, is de voorbereiding voordat het geluidsfragment wordt afgespeeld vaak ook heel erg belangrijk. Je krijgt meestal tijd om te lezen voordat het luisterfragment van de vraag begint. Deze tijd moet je zo efficiënt mogelijk gebruiken. Lezen is namelijk al het halve werk bij een luistertoets! Vaak zijn de vragen in de vreemde taal waarvan je de toets hebt. Neem dan de tijd om rustig alle nodige stukjes te vertalen, zodat je goed weet wat er staat en wat er van je gevraagd wordt.

Ook is het een goed idee om steekwoorden op te schrijven. Dit zijn woorden waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn, en misschien zelfs in het fragment voorkomen. Hierdoor kun je wat gerichter luisteren, en weet je waar je naar kunt zoeken in het geval dat het fragment wat snel gaat en je de draad een beetje kwijtraakt. Deze steekwoorden staan niet alleen maar in de vraag, maar soms ook in de antwoorden. Als sommige steekwoorden van een bepaald meerkeuzeantwoord vaak in het fragment voorkomen, is er een goede kans dat dit antwoord het correcte is.

Vóór de luistertoets de taal bestuderen

Vaak zijn luistertoetsen gekoppeld aan bepaalde blokken van je lesboek. Als dit het geval is, wordt dit van tevoren aangegeven door je leraar of lerares. Het is een goed idee om de dag voor de toets de woorden van deze blokken te leren. Hierdoor heb je alvast een idee van wat voor een soort woordenschat gaat voorkomen in de luistertoets. Soms kan dit zelfs het verschil maken tussen niks begrijpen van een luisterfragment, en weten waar het over gaat.

Zelfs wanneer er geen blokken met woordenschat zijn die je van tevoren kunt bekijken, is er voorbereiding te doen. Op de eerste plaats zou je kunnen oefenen. Dit kun je doen met oefenmateriaal dat je van je leraar krijgt, of zelfs door stukjes van de Engelse, Franse of Duitse radio te luisteren. Hiermee laat je jezelf al wat wennen aan het luisteren naar de vreemde taal. Ook belangrijk zijn signaalwoorden. Deze heb je in iedere taal, en ze zijn essentieel tijdens de luistertoets. Dit zijn woorden als ‘behalve’, ‘vroeger’ en ‘intussen’ in het Nederlands. Online kun je lijsten vinden met signaalwoorden in de taal waarvan je de luistertoets hebt. Deze van tevoren bestuderen zal je erg helpen met het begrip van het luisterfragment.

Ga er goed voor zitten

Een toets waarvoor je niet hoeft te leren klinkt natuurlijk als hét perfecte proefwerk. Maar onderschat de luistertoets niet. Bereid je goed voor, en zorg dat je goed uitgerust bent! Toetsen die je vooral moet maken met inzicht zijn soms pittig, en het is belangrijk dat je er goed voor gaat zitten. Concentreer je op ieder stukje dat je luistert, want overal hoor je iets belangrijks. Een grote valkuil waar veel scholieren over vallen tijdens de luistertoets is hoe snel het kan gaan. Je verliest heel eventjes je concentratie, en je kunt het antwoord hebben gemist. Daarom raden we je aan deze tips goed te volgen vóór en tijdens de luistertoets, en dan kun je deze moeilijke toets zo aanpakken!

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Frans, worstelt met Duits of hulp bij rekenen nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?