- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Social skills verbeteren
Tijdens je studententijd zul je veel nieuwe mensen ontmoeten. Niet alleen op je studie, maar ook op je bijbaan of sportclub. Toch is het niet voor iedereen even makkelijk om daadwerkelijk contact te leggen. Je hebt namelijk wat social skills nodig om bijvoorbeeld vrienden te maken. En dat is niet het enige waar je social skills voor kunt gebruiken. Zo heb je ook een gezonde portie aan sociale vaardigheden nodig om te kunnen netwerken. Ben je tevreden met de baan die je op dit moment hebt? Ook dan kunnen je sociale skills niet ontbreken. Dit geldt al helemaal voor mensen die veel te maken hebben met andere mensen op hun werk. Je bent dan eigenlijk de hele dag door bezig met het inzetten van social skills. Ben jij benieuwd hoe je je social skills naar een hoger level kunt tillen? Of vraag je je af of je de skills die je hebt wel goed genoeg inzet? Lees snel verder.
1: Check of je je bewust bent van je eigen gedrag
Om je social skills te kunnen verbeteren, is het van cruciaal belang dat je je bewust bent van je eigen gedrag. Denk bijvoorbeeld aan hoe jij je gedraagt tijdens een gesprek met iemand. Wat voel ik tijdens het gesprek? Hoe gedraag ik me? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen. Zodra je deze vragen voor jezelf kunt beantwoorden, begint pas het echte werk. Je moet namelijk ook iets doen met de antwoorden op dit soort vragen. Voel je dat je boos wordt tijdens een gesprek? Erken deze gevoelens en kaart het desnoods aan. Openheid en eerlijkheid kunnen een gesprek maken of breken. Door op een rustige manier te laten weten hoe je je voelt, zet je eigenlijk gelijk de toon van een gesprek. Op deze manier ontstaat er ook geen miscommunicatie achteraf. Vind je het moeilijk om je gevoelens of gedrag tijdens een gesprek aan te kaarten? Ook dat is helemaal oké. Er komt namelijk vaak genoeg schaamte kijken bij gevoelens die je hebt. Probeer dan in ieder geval later bij jezelf na te gaan waarom je je op dat moment zo voelde. Wie weet kan dit je helpen om deze gevoelens in de toekomst om te draaien naar positieve(re) gevoelens.
2: Vraag mensen om feedback
Soms is het lastig om in te zien welke social skills je nog zou kunnen verbeteren. Daarom is het belangrijk om feedback te vragen. Je kunt hiervoor een professional inschakelen, maar dat is niet per se nodig. Zo zou je bijvoorbeeld feedback kunnen vragen aan je leidinggevende of aan een studiegenoot. Mensen die je goed kennen zullen namelijk zowel positieve als negatieve feedback kunnen geven. Is dit niet het geval? Dan zou je ook kunnen vragen of iemand extra goed zou kunnen letten op je sociale vaardigheden. Er zullen dan binnen no time patronen worden ontdekt in jouw gedrag. Dit klinkt allemaal heel makkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Nadat je feedback hebt ontvangen, begint het proces namelijk pas. Wil je er zeker van zijn dat je de feedback op de juiste manier toepast in je leven? Vraag dan na een aantal weken of maanden aan mensen of ze je vooruit hebben zien gaan. Ook dit kan je veel nieuwe inzichten opleveren.
3: Vergeet je lichaamshouding niet
Wist je dat lichaamstaal goed is voor zo’n 55% van de communicatie die jij overbrengt naar anderen? Juist daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van je lichaamshouding. Het maakt bijvoorbeeld al een groot verschil of je rechtop staat of voorover gebogen. Rechtop staan heeft als effect dat je zelfverzekerd overkomt. Hetzelfde geldt voor oogcontact. Een gesprek zal veel vlotter verlopen als je iemand recht in de ogen aankijkt. Hierdoor heeft je gesprekspartner het gevoel dat je écht aan het luisteren bent. Wel is het belangrijk dat je je lichaamshouding niet overdrijft. Extreem rechtop staan en enorm veel met je handen zwaaien schrikt mensen namelijk af. Let met nuance op je lichaamshouding en je zult merken dat mensen je sneller aanspreken. Contact leggen gaat hierdoor dus een stuk makkelijker.
4: Begroet mensen altijd
Wil je testen of je een beetje goede social skills hebt? Probeer dan mensen zoveel mogelijk te begroeten. Het is natuurlijk logisch dat je niet iedereen die je tegenkomt begroet. Dit is zowel vermoeiend voor jou als voor de ander. Er zijn echter bepaalde situaties waar het juist als fijn wordt gezien als je de ander groet. Denk bijvoorbeeld aan als je over straat loopt en je kruist iemand met een hond. Het is dan gebruikelijk dat je glimlacht, aangezien je letterlijk langs elkaar loopt. Wil je je sociale skills naar een nog hoger level tillen? Dan zou je naast deze glimlach een gesprek kunnen aanknopen. Vraag bijvoorbeeld welk ras de hond is of zoiets dergelijks. Door vaak genoeg gesprekken op deze manier te openen, zul je een stuk sterker in je schoenen gaan staan. Dat helpt je social skills alleen maar meer omhoog. Wie weet maak je hierdoor wel nieuwe vrienden.
5: Introduceren is key
Als student komt het vaak genoeg voor dat je mensen tegenkomt die je nog niet kent. Om een goede indruk achter te laten, is het belangrijk dat je jezelf introduceert. Geloof ons maar: dit vinden anderen alleen maar leuk. Jezelf introduceren kan zelfs ongemakkelijke situaties voorkomen. Je kan namelijk ook een gesprek starten zonder jezelf voor te stellen, maar dan mis je eigenlijk een opening. Aan het einde van het gesprek weet je namelijk niet eens met wie je hebt gesproken. Dit kan voor beide partijen ongemakkelijk aanvoelen. Ben jij degene die mensen bij elkaar brengt die elkaar nog niet kennen? Introduceer ze dan aan elkaar. Dit maakt het ook makkelijker voor hen om contact te leggen met elkaar.
6: Behandel iedereen met respect
Zoals je misschien al wist, is een eerste indruk blijvend. Daarom is het van cruciaal belang dat je meteen de juiste snaar raakt tijdens de eerste ontmoeting. Maar hoe kun je dit nou het beste doen? De juiste snaar raken is makkelijker dan je denkt. Eigenlijk is het belangrijkste dat je mensen met respect behandelt. Behandel mensen zoals je zelf ook graag behandeld wilt worden. Daarnaast kun je punten winnen door beleefd te zijn tegen anderen. Spreek mensen die ouder dan jou zijn aan met ‘u’ en wees zo diplomatiek mogelijk. Een gesprek met leeftijdsgenoten loopt natuurlijk weer heel anders. Vaak hoef je dan niet zo erg te letten op beleefdheid, omdat je vanzelf aanvoelt wat je wel en niet kunt zeggen. Respect is echter belangrijk voor haast iedere gesprekspartner.
7: Werk aan je zelfvertrouwen
Je kunt natuurlijk al deze tips op je nemen en jezelf aan het werk zetten. Je kunt echter pas je social skills naar een hoger level tillen als je een gezonde dosis zelfvertrouwen hebt. Doen alsof je zelfvertrouwen hebt (door bijvoorbeeld rechtop te staan) werkt namelijk niet. Pas als je écht sterk in je schoenen staat, straal je dit uit. De kans is groot dat je hierdoor ook meer zult betekenen voor de mensen om je heen. Niet alleen zelfvertrouwen is hierbij belangrijk, maar ook zelfliefde. Een balans tussen de twee zorgt ervoor dat je sociale vaardigheden in een rap tempo met je meegroeien.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met economie, worstelt met accountancy, of hulp bij bestuurskunde nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!