Herkansing halen afbeelding 1

Herkansing halen

Er is niets vervelender dan goed leren voor een tentamen, maar alsnog een onvoldoende halen. Gelukkig kun je de meeste tentamens wel gewoon herkansen. Dit levert echter over het algemeen meer stress op dan de eerste kans. Alles hangt ineens af van deze toets. Natuurlijk heb je volgend jaar nog, als je het tentamen ook de tweede keer niet haalt. Toch wil je dit liever voorkomen. Als je het tentamen haalt, ben je er namelijk van af. Ben jij benieuwd hoe je gegarandeerd de herkansing zult halen? Lees snel verder.

Tip 1: Ontdek wat je spanningslevel is

Uit onderzoek blijkt dat je prestaties enigszins samenhangen met de spanning die je voelt. Dat betekent dus dat je hoogstwaarschijnlijk het beste presteert als je genoeg spanning in je lichaam hebt. Het is dus belangrijk om uit te vinden wat jouw spanningslevel is. Optimale prestatie is dan zeker mogelijk. Maar hoe zit dit dan precies? Eigenlijk is het heel logisch. Spanning zorgt namelijk voor meer focus. Dus als je spanningslevel hoog is, is je focus ook een stuk hoger. Dit is belangrijk, want focus zorgt er weer voor dat je gemotiveerd raakt. Nu zul je misschien denken: moet ik dan wachten tot mijn spanningslevel zo hoog mogelijk is? Dat is niet per se nodig. Vooral als je van jezelf weet dat je spanningslevel pas omhoog schiet op het laatste moment. Dan is het misschien beter om je spanningslevel pas te gebruiken voor de laatste loodjes. Het zou namelijk zonde zijn als je pas op het laatste moment begint met studeren.

Tip 2: Vermijd stress zoveel mogelijk

Je hebt een toets de eerste keer niet gehaald, dus de tweede keer moét je die wel halen. De kans is namelijk klein dat er nog een derde kans wordt aangeboden. Daarom wil je alles op alles zetten om de herkansing te halen. Het vervelende aan herkansingen is echter dat ze zorgen voor stress. Dat is anders dan slechts gezonde spanning. Over het algemeen werkt stress je namelijk alleen maar tegen. Het is daarom een goed idee om het gevoel van stress zoveel mogelijk in te perken. Dat klinkt waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de stress die je hebt te verminderen. Hieronder wordt aan de hand van een paar tips uitgelegd wat je kunt doen om van stress af te komen.

  • Probeer je doelen zo klein en concreet mogelijk te maken. Grote doelen zorgen namelijk voor stress, omdat ze onbereikbaar kunnen voelen. Maak een studieplanning waarin je uitgebreid kleine doelen in uitwerkt. Niet alleen zul je de doelen eerder behalen, het neemt ook onwijs veel stress van je weg.

  • Mediteren, mediteren en nog meer mediteren. Sommige mensen vinden het zweverig en anderen zweren erbij. Hoe je het ook wendt of keert, meditatie kan er zeker voor zorgen dat je stresslevel afneemt. Aangezien je alleen maar bezig bent met je ademhaling vergeet je even al je zorgen. De drukte in je hoofd maakt dus plaats voor stilte. Door dit vaak genoeg te doen, zul je vanzelf merken dat je minder stress ervaart in het dagelijks leven.

  • Voldoende slaap is ook enorm belangrijk als je het gevoel van stress wilt verminderen. Mediteren helpt je geest ontspannen, maar een ontspannen lichaam is ook belangrijk. Eigenlijk gaan de twee dus hand in hand met elkaar als je je minder gestrest wilt voelen. Zorg er dus voor dat je genoeg mediteert, zodat je met een ontspannen gevoel in slaap kunt vallen. Je slaapt dan beter en wordt de volgende dag minder gestrest wakker.

Tip 3: Doe wat haalbaar voor je is

Soms laten de omstandigheden het even niet toe om een voldoende te halen. Dat is allesbehalve erg. Dit geldt niet alleen voor de eerste kans, maar ook voor de herkansing. Het is logisch dat je het liefst al je vakken in een of twee keer haalt. Maar straf jezelf niet als het uiteindelijk niet lukt. Studievertraging is namelijk echt niet het einde van de wereld. Er zijn genoeg studenten die een aantal jaar extra doen over hun studie. Er zit geen haast achter. Wees dus realistisch als het om herkansingen gaat. Heb je afgelopen studiejaar meerdere vakken niet gehaald? Zorg er dan voor dat je deze vakken aankomend studiejaar realistisch inplant. Verspreid de vakken die je moet herkansen over een jaar of misschien zelfs twee jaar. Als je echt even door de bomen het bos niet meer ziet, zou je ook de studieadviseur kunnen benaderen. Samen met jou kan er dan gekeken worden naar wat haalbaar is. Neem vooral ook je ouders mee in dit proces. Wie weet kunnen ze je ook passend advies geven. Zij kennen je namelijk als een van de beste.

Tip 4: Zoek uit wat je ritme is

Wil je een goed cijfer halen voor je herkansing? Dan is een ritme essentieel. Wij kunnen ons voorstellen dat dit makkelijker is als je het tentamen voor het eerst maakt. Medestudenten kunnen je dan namelijk ook helpen. Samen beland je al snel in een goed werkritme. De kans is echter groot dat je er tijdens de herkansingen alleen voor staat. Er zullen vast meerdere mensen zijn die het vak niet hebben gehaald, maar deze groep is veel kleiner. Het is dan minder gebruikelijk om gezamenlijk in een goed ritme te rollen. De verantwoordelijkheid ligt nu dus compleet bij jezelf. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat jouw ritme is. Vraag jezelf bijvoorbeeld af op welk moment van de dag je het beste werkt. Sta je vroeg in de ochtend helemaal aan? Of ben je echt een nachtbraker als het op studeren aankomt? Als je dit van jezelf weet, is het een stuk makkelijker om in te plannen wanneer je gaat studeren. Zo creëer je vanzelf een ritme.

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Het is vanzelfsprekend dat je wilt knallen tijdens de herkansingsperiode. Echter, het is ook belangrijk dat je jezelf niet vergeet. Plan genoeg momenten in waarop je even iets voor jezelf doet. Wat je op dit soort momenten doet, is helemaal aan jou. Het allerbelangrijkste is dat je op deze momenten lief bent voor jezelf. Geef toe aan je behoeften en voel je niet schuldig dat je iets anders doet dan studeren. Lief zijn voor jezelf is natuurlijk ook belangrijk tijdens het studeren. Dit uit zich onder andere in niet jezelf straffen als je minder gedaan krijgt dan je intentie was. Maar lief voor jezelf zijn houdt ook in dat je voldoende pauzes neemt. Het studeren is namelijk niet vol te houden als je geen rust pakt. Neem jezelf dus niet te veel kwalijk en doe wat lukt.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met statistiek, worstelt met SPSS, of hulp bij ethiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?