- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Intrinsieke motivatie
Mocht je goed willen presteren, dan is het belangrijk dat je genoeg motivatie hebt. Als student weet je waarschijnlijk als geen ander hoe belangrijk het is om goede resultaten te behalen. Echter zijn er heel veel studenten die hier moeite mee hebben. Vaak ligt dit niet aan onkunde, maar aan gebrek aan motivatie. Dat is natuurlijk zonde. Vooral omdat motivatie iets is wat je voornamelijk uit jezelf moet halen. Zelf gemotiveerd zijn en uit jezelf doelen willen bereiken wordt intrinsieke motivatie genoemd. Het gaat hierbij dus puur om jezelf motiveren en niet om wat externe bronnen voor je kunnen betekenen. Jij bent immers degene die specifieke doelen wilt bereiken. Wil je ervoor zorgen dat je vanuit intrinsieke motivatie je doelen behaalt? Lees dan snel verder.
Probeer realistische doelen te stellen
De eerste tip die we je kunnen geven is om een realistisch doel te stellen. Je kunt klein beginnen, maar je kunt er ook voor kiezen om direct een groot doel te stellen. Het is belangrijk dat je goed weet wat je wilt bereiken, maar dat je ook een idee hebt hoe je dit kunt aanpakken. Daarom werkt het vaak het beste om je doel in subdoelen te verdelen. Dit maakt het namelijk veel makkelijker om het uiteindelijke doel te behalen. Let op: dit moeten wel doelen zijn die uit jezelf komen. Het doel dat je stelt kan dus geen beloning zijn. Je stelt persoonlijke doelen, waardoor je gefocust zult blijven. Het is namelijk de bedoeling dat je jezelf steeds blijft herinneren aan het belang van het doel. Waar doe je het eigenlijk voor? En wat bereik je uiteindelijk? Dit zijn allemaal dingen om over na te denken tijdens het proces. Juist daarom is het extra belangrijk dat je een realistisch doel stelt. Iets dat haast onmogelijk is, zal weinig doen voor je intrinsieke motivatie. Voel je een doel steeds dichterbij komen? Dan heb je een realistisch doel gesteld.
Omarm positieve en negatieve feedback
Hoe moeilijk het ook is: probeer altijd open te staan voor feedback. Misschien wil je het niet altijd horen, maar het zal je wel verder brengen. Zowel positieve als negatieve feedback zorgt voor een betere intrinsieke motivatie. Zo zorgt positieve feedback ervoor dat je door wilt gaan met waar je mee bezig bent. Juist omdat je het zo goed doet, wil je alleen maar beter presteren. Hierdoor zul je harder gaan werken en beter gaan presteren. Maar hoe leidt negatieve feedback dan tot een betere intrinsieke motivatie? Dat is eigenlijk heel simpel. In eerste instantie kan negatieve feedback stress veroorzaken. Je doet iets niet goed, dus je wilt er eigenlijk alles aan doen om dit te verbeteren. Vanuit deze stress ga je harder werken en verbeter je gaandeweg je prestaties. Feedback is altijd een advies, dus je zult er alleen van leren als je het zo positief mogelijk benadert. Alleen dan wordt je intrinsieke motivatie beter en overtref je mogelijk ook nog eens de verwachtingen van je beoordelaar.
Vier grote en kleine prestaties
Er is niets belangrijker dan je prestaties vieren. Scholen organiseren niet voor niks een diploma uitreiking en een examenfeest. Dit soort evenementen worden expliciet georganiseerd om je prestaties in het zonnetje te zetten. Het is dus helemaal geen gek idee om dit zelf ook eens te doen. Je hoeft natuurlijk niet bij iedere voldoende die je haalt een feest te geven. Dat is misschien iets te veel van het goede. Maar je kunt op allerlei manieren je prestaties vieren. Ga bijvoorbeeld uit eten wanneer je je propedeuse hebt gehaald. Of plan een self care dag in na het behalen van dat lastige tentamen. Alles is mogelijk. Soms kan het al voldoende zijn om een korte wandeling te maken na een lange dag studeren. Je kunt het dus zo klein of groot maken als je zelf wilt.
Wees niet bang om risico's te nemen
Het nemen van risico’s is niet voor iedereen appeltje eitje. Toch is het wel belangrijk om risico’s te nemen als je grote doelen wilt bereiken. Het is natuurlijk veilig om in je comfortzone te blijven, maar deze veiligheid levert vaak weinig op. Wees dus niet bang om compleet voor je doelen te gaan, ook al brengt dit risico’s met zich mee. Je weet natuurlijk nooit of iets goed of slecht zal uitpakken. Maar dat is juist wat mensen gedreven houdt. Juist het feit dat je niet weet wat er in de toekomst zal gebeuren, houd je scherp en gemotiveerd. De kans is daardoor groter dat je de doelen die jij voor ogen hebt zult bereiken. Loop dus niet weg voor een uitdaging, want je weet niet of je ooit nog dezelfde risico’s kunt nemen. Wie weet zit er wel potentie in datgene waar je niets over weet.
Vergeet geen pauzes te nemen
Presteren is belangrijk, maar vergeet niet aan jezelf te denken. Het is niet realistisch om van jezelf te vragen om 24/7 aan je doelen te werken. Dit is allesbehalve motiverend en kan zelfs leiden tot overspannenheid. Neem dus ook genoeg momenten voor jezelf. Je brein kan hierdoor even tot rust komen. Er is dan meer ruimte voor creativiteit in de toekomst. Uit onderzoek blijkt zelfs dat pauzes kunnen leiden tot doorbraken. Af en toe een pauze nemen zorgt er namelijk voor dat je productiviteit toeneemt, waardoor je op goede ideeën komt.
Bepaal persoonlijke deadlines
Wil je met gemak je doelen behalen vanuit intrinsieke motivatie? Dan is het misschien een idee om deadlines voor jezelf te stellen. Dit kan namelijk enorm helpen om uiteindelijk al je gewenste doelen te bereiken. Ook hierbij is het belangrijk dat je de doelen onderverdeelt in kleinere doelen. Het geeft namelijk veel voldoening wanneer je constant je doelen bereikt. Het maakt dan ook niet uit of dit grote of kleine doelen zijn. Een voorbeeld is dat je niet slechts de deadline van je essay noteert. Noteer ook wanneer je het eerste paragraaf en de opvolgende paragrafen wilt afhebben. Op deze manier maak je het doel kleiner en duurt het minder lang totdat je dit doel bereikt hebt. Dit zorgt ervoor dat je sneller aan de deadline zult werken. Je blijft gefocust en je intrinsieke motivatie blijft op peil.
Confronteer je uitstelgedrag
Hoe verleidelijk het ook is: stop met uitstellen. Uitstelgedrag is iets wat we helaas allemaal wel herkennen. Je hebt er vandaag geen zin in, dus je doet het morgen wel. Dit wordt een vicieuze cirkel, want ook morgen heb je er geen zin in. Uiteindelijk rond je de uitgestelde taken op het laatste moment af, terwijl dit makkelijk voorkomen had kunnen worden. Maar hoe voorkom je dit uitstelgedrag? Het probleem van uitstellen dien je bij de kern aan te pakken. Vaak is zowel afleiding als faalangst de boosdoener en dus de redenen waarom we uitstellen. Probeer afleidingen dus zo veel mogelijk te vermijden en begin gewoon aan een taak. Ook hierbij kan het helpen om de taak in kleinere stukjes onder te verdelen. Over het algemeen kijken we namelijk minder op tegen kleine taken. De kans dat we de taak zullen uitstellen, is dus ook aanzienlijk kleiner.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met wiskunde, worstelt met rechten, of hulp bij statistiek nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!