Hoofdletters in titels en tussenkopjes

Het kan best lastig zijn om te bepalen welke woorden een hoofdletter krijgen in een scriptie. Toch is het belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken, want dan komt de scriptie professioneler over. Er zit een verschil in de titels en kopjes van Nederlandse en Engelse scripties. Daarnaast zijn er een aantal keuzes die je zelf moet maken over hoe je de hoofdletters inzet. Op deze pagina lees je alles over hoofdletters in de titels en kopjes van de scriptie. Zo weet jij precies hoe je dit kunt aanpakken.

Zorg voor consistentie bij het gebruik van hoofdletters

Om te beginnen is het goed om te benadrukken dat het belangrijk is om consistent te zijn wat betreft je hoofdlettergebruik.Om te beginnen is het goed om te zeggen dat het belangrijk is om consistent te zijn. In sommige gevallen kun je kiezen welke woorden je een hoofdletter geeft. Kies dan wel voor één methode en gebruik deze in de hele scriptie. Als je de eerste titel volledig in hoofdletters weergeeft en de volgende titel niet, kan dit slordig overkomen. Sommige opleidingen zullen je hier zelfs op afrekenen en je scriptie niet nakijken omdat je te veel fouten hebt gemaakt. Consistentie is dus een belangrijk aspect van een goede scriptie.

Hoofdletters in Nederlandstalige scripties

De meeste studenten schrijven een Nederlandstalige of een Engelstalige scriptie. De regels voor scripties in deze twee talen kunnen sterk verschillen. Hieronder volgt een uiteenzetting van de regels met betrekking tot Nederlandstalige scripties.

  • Hoofdletter aan het begin van de titel
    De hoofdletterregels zijn in het Nederlands makkelijker dan in het Engels. Zoals je al ziet in het kopje hierboven, begint een titel altijd met een hoofdletter. Dit is de enige hoofdletter die je gebruikt in de titel of het kopje. Begint je titel met een getal? Dan wordt het woord dat daarna komt met een kleine letter geschreven.

  • De karakteristieken van het broeikaseffect

  • de karakteristieken van het broeikaseffect

  • 3 methodes om onderzoek te doen

  • 3 Methodes om onderzoek te doen

  • Eigennamen met hoofdletter
    Eigennamen in titels worden altijd met hoofdletters geschreven. Een eigennaam is vaak een zelfstandig naamwoord waarmee een persoon, plaats of zaak wordt benoemd. Het kan bijvoorbeeld een naam van een bedrijf zijn. Ook als de eigennaam niet aan het begin van de titel staat, wordt deze met een hoofdletter geschreven.

  • De stelling van Pythagoras

  • De stelling van pythagoras

  • Het geheim van Google

  • Het geheim van google

  • De demografische aspecten van Gelderland

  • De demografische aspecten van gelderland

Hoofdletters in Engelstalige scripties

Als je een Engelstalige scriptie moet schrijven, zijn de regels iets flexibeler. Dit betekent ook dat je meer keuze hebt. Per land zijn er ook weer verschillende ‘voorkeuren’ voor een bepaalde stijl. Hierdoor kan het lastiger zijn om te bepalen wat goed werkt voor jouw scriptie. Hieronder lees je welke opties er zijn voor de hoofdletters in Engelstalige scripties.

  • Optie 1: Hoofdletter aan het begin van de titel
    Met deze opties geef je alleen het eerste woord van elke titel een hoofdletter. Je volgt hier dus eigenlijk de Nederlandse taalregels op. Deze taalregels mogen namelijk ook in Engelse scripties gevolgd worden.

  • How climate change affects the ocean

  • how climate change affects the ocean

  • Literature changes in the 21st century

  • literature changes in the 21st century

  • Optie 2: Alle belangrijke woorden met een hoofdletter
    Deze optie ben je vast al vaker tegengekomen in Engelse teksten. Deze methode is dan ook het meest gangbaar. Met deze optie schrijf je alle belangrijke woorden in een titel met hoofdletters. Het gaat hierbij om zelfstandige naamwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, voornaamwoorden en bijwoorden. De andere woorden worden dan met kleine letters geschreven. Dit gaat vaak om voorzetsels, lidwoorden en verbindingswoorden. Deze woorden zijn vaak ook wat korter. Sommige studenten gaan heel natuurlijk met deze optie om, en weten precies welke woorden er met een hoofdletter geschreven moeten worden. Voor andere studenten is het wat lastiger. Voor hen is het goed om te checken of alles klopt.

  • How Books Change our View on Space

  • How books Change our view on Space

  • Previous Research on Discrimination in Public Schools

  • Previous research on discrimination in public Schools

  • Optie 3: Een combinatie
    Je kunt optie 1 en 2 ook combineren. Dan kies je er bijvoorbeeld voor om alle titels van hoofdstukken volgens optie 2 op te schrijven, en de titels van paragrafen volgens optie 1. In dit geval is het extra belangrijk om consistent te zijn. Het wordt namelijk makkelijker om fouten te maken. In het voorbeeld hieronder kun je zien hoe je optie 2 bij de titel van het hoofdstuk toepast, en optie 1 bij paragraaf 2.1. Dan is het dus niet de bedoeling dat je bij 2.2. wederom optie 2 toepast, maar weer optie 1. Zo blijf je consistent.

  • Chapter 2: The Effects of Drinking Coffee on Concentration

  • Paragraph 2.1: The positive effects of caffeine

  • Paragraph 2.2: The Negative Effects of Caffeine

  • Paragraph 2.3: Implementing tea in the office

  • Eigennamen met hoofdletter
    Ook in de Engelste taal worden eigennamen met een hoofdletter geschreven in de titels en kopjes van een scriptie.

  • How Facebook uses data to expand the platform

  • How facebook uses data to expand the platform

  • Was Albert Einstein the smartest physicist?

  • Was albert einstein the smartest physicist?

  • The use of smartphones in Spain

  • The use of smartphones in spain

Fouten met hoofdletters in een scriptie

Hieronder kun je een aantal voorbeelden zien van de verschillende soorten valkuilen die er bestaan met betrekking tot het gebruik van hoofdletters, met daarbij de correcte vorm. 

'Tabel + Afbeelding 3'

Check alle titels en (tussen)kopjes

Check van tevoren goed of er eisen vanuit jouw opleiding zijn over het gebruik van hoofdletters. Daarnaast kan het zijn dat er vanuit het verwijssysteem regels zijn over de hoofdletters in titels. Zo moet je volgens de APA-stijl in alle hoofdstukken en paragraaftitels de belangrijke woorden met een hoofdletter schrijven. De kopjes binnen de paragrafen hoeven dan weer alleen een hoofdletter aan het begin van de titel. Beslis dus van tevoren waar je voor kiest. Dan kun je alle titels en kopjes vanaf het begin al goed opschrijven.

Check achteraf goed of je echt alle titels en kopjes op de juiste manier hebt opgeschreven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alle titels en kopjes te kopiëren en ze onder elkaar te zetten. Het kan namelijk best zijn dat je er in de tekst zelf overheen leest. Ook kun je ze gemakkelijk op een rij zetten door een automatische inhoudsopgave te maken in Word.

Door goed te checken, weet je zeker dat je uiteindelijk een professionele scriptie inlevert. Zie hieronder een handige checklist die je kunt gebruiken bij het toepassen van hoofdletters in je scriptie.

'Checklist + afbeelding 2'

Professionele scriptiehulp

Heb je commentaar gekregen dat je scriptie een foutief gebruik van hoofdletters bevat, of ondervind je andere problemen? Scriptium kan je helpen de zinnen leesbaarder te maken. We corrigeren de spelling, taal en zinsstructuur van je tekst. Desgewenst controleren we je scriptie zelfs op inhoud. Daarmee bieden we een unieke scriptieservice.

Een sterke scriptie is niet alleen het sluitstuk van je studie. Het is ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Ga voor een topscriptie en laat je scriptie daarom nakijken door een professionele corrector van Scriptium.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

2 reacties

  1. Hallo experts,

    Ik kom er niet helemaal uit of ik hoofdletters moet gebruiken bij titels van bronnen in de bronnenlijst. Kunnen jullie me helpen? Ik gebruik APA.

  2. Hallo Danton,
     
    Bedankt voor je vraag. Het is een goede vraag, want soms heerst daar verwarring over. In de bronnenlijst schrijf je de titels met kleine letters, behalve het eerste woord aan het begin, en bij namen. De uitzondering daarop zijn echter titels van krantenstukken en tijdschriften. Daarbij worden de hoofdwoorden in de bronnenlijst ook met een hoofdletter geschreven. Voorbeeld van een krantenartikel in de bronnenlijst:
     
    Holtland, J.J. (2022, 13 juli). VS-president Biden treft een Complex Plaatje bij zijn eerste Midden-Oosten bezoek. De Volkskrant.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?