leren leren - afbeelding 1

Leren leren

Leren leren is een proces dat heel wat inspanning vraagt. Juist omdat het een proces is, is regelmaat noodzakelijk. Maar welke tips kunnen je helpen om de leerstof beter te verwerken? Deze tips helpen je leren leren:

  • Leer vaak en niet te lang

  • Herlees niet, maar roep je leerstof op

  • Verdiep je leren

  • Gebruik betekenisvolle beelden

  • Leer in verschillende volgordes

Tip 1 - Leer vaak en niet te lang

Jongeren die studeren zonder een goede planning, zijn soms genoodzaakt om de avond voor de toets te studeren. Ze leren dan soms voor een lange tijd, bijvoorbeeld twee uren aan Ć©Ć©n stuk door. Dat is niet zo effectief. Misschien nog net voor de toets van de volgende dag, maar op langere termijn hebben ze niet veel onthouden. Maar jij niet: jij leest deze blog!

Ten eerste is het noodzakelijk om regelmatig te leren en vaak genoeg te herhalen. Lang aan Ć©Ć©n stuk leren brengt dat in het gedrang. Je zult je de leerstof de volgende dag nog wel herinneren, maar op langere termijn beklijft die veel minder.

Ten tweede vraagt deze manier van leren een grote inspanning en veel energie. Elke dag een beetje leren spreidt die inspanning beter, en je hersenen raken gewend aan het ritme van elke dag een beetje leren. Doe je dat op min of meer vaste tijdstippen, dan weten je hersenen na enige tijd precies wanneer ze alert moeten zijn voor nieuwigheden.

Net dat ā€˜nieuweā€™ zorgt ervoor dat je hersenen geprikkeld worden om op te letten en nieuwe verbindingen aan te gaan. Zo verankeren ze de leerstof veel beter en dieper in je geheugen. Leer dus vaak genoeg, herhaal regelmatig, en spreid je inspanning. Leer vaak, niet lang.

Tip 2 - Herlees niet, maar roep leerstof op

De leerstof die je herhaalt, met andere woorden die je eerder al leerde en nu opnieuw leert, zit verscholen in je langetermijngeheugen. Je denkt misschien dat je alles vergeten bent, maar dat is niet zo. Je bent je er alleen niet meer zo van bewust.

Door actief je hersenen uit te dagen om op zoek te gaan naar specifieke leerstof, prikkel je je langetermijngeheugen om die leerstof weer actief te maken. Je herinnert je delen van de leerstof die je eerder verwierf en langzaam maar zeker komt die terug in het kortetermijngeheugen. En zo herinner je je alles na verloop van tijd.

Hoe je dat doet? Werk met een titel, een kernwoord, een foto uit je boek. Lees die en probeer er stukken leerstof aan te koppelen. Waarover ging het hoofdstuk met die titel ook alweer? Kan ik me een beeld herinneren dat erbij stond? Wat was de structuur van dat hoofdstuk? Enzovoort. Merk op dat je je steeds meer herinnert. Zo werkt het dus.

Let wel op. Dit werkt niet de eerste keer. Je zult je dus eerst een keer grondig aan het leren moeten zetten. Deze techniek werkt alleen als je je iets al minstens Ć©Ć©n keer helemaal eigen hebt gemaakt.

Tip 3 - Verdiep je leren

Als je je de structuur van de leerstof goed herinnert, probeer je verder te gaan. Probeer je eens alle details te herinneren. Welke voorbeelden kan je nog geven? Hoe staan de verschillende elementen in het hoofdstuk in verband met elkaar? Is er een bepaalde volgorde of juist niet? Is er sprake van oorzaken en gevolgen? Wat zijn die? Kan ik leerstofdelen vergelijken met iets dat ik al ken?

Door die moeilijkere vragen te beantwoorden, verdiep je je kennis van de leerstof. Het stelt je ook in staat om na te gaan of je alles wel goed beheerst. En het geeft je de kans om nog eens iets opnieuw op te zoeken en opnieuw te leren.

Tip 4 - Gebruik betekenisvolle beelden

Leren doe je niet alleen met taal, je doet het ook met behulp van beelden. Door bijvoorbeeld iets te schematiseren, of door een foto of tekening toe te voegen. Of een infographic met een betekenisvol diagram.

De voorwaarde om dit te doen werken, is wel dat er een betekenisvol verband is tussen het beeld en de taal van de leerstof. Een foto van een schattig hondje kan wel heel mooi zijn, maar de stelling van Pythagoras kan je er niet echt aan linken. Tenzij je natuurlijk hƩƩl creatief bent.

Tip 5 - Leer in verschillende volgordes

Als je de woordenlijst van een moderne vreemde taal leert, ben je soms geneigd om dat telkens in dezelfde volgorde te doen. Daardoor leer je je hersenen te leren in een beeld. Dat zal wel helpen en is ongetwijfeld beter dan niets te leren, maar het helpt je niet echt met grotere gehelen. En ook niet op langere termijn.

Meer weten overĀ woordjes leren?

Vaak herhalen is goed, maar nog beter is het om de volgorde telkens te wijzigen. Zo verdiep je je in de leerstof en overstijgen je hersenen het vaste beeld. Hierdoor vind je vlotter de woorden als de leraar ze op een test vraagt.

Probeer de tips eens uit

Probeer de bovenstaande tips eens uit als je de volgende keer leert. Ze helpen je om de leerstof diepgaander te verwerken. Hopelijk merk je het snel aan je resultaten.

Studiehulp van Scriptium

Ben jij scholier en heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijlesĀ voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp en bijles aan. Of je nu geholpen wilt worden metĀ natuurkunde,Ā worstelt metĀ Duits, of hulp bijĀ NederlandsĀ nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. NeemĀ contactĀ met ons op, en we komen snel bij je terug!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?