Hoe lees je een wetenschappelijk artikel?

Voor je scriptie of essay moet je vaak wetenschappelijke artikelen lezen. Dit kan best lastig zijn. In wetenschappelijke artikelen wordt vaak formeel geschreven en soms is het lastig om door de artikelen heen te komen. Daarom is het belangrijk om de kern eruit te kunnen halen. Wat is de rode draad van het artikel? Wat is het hoofdargument? Vaak zijn wetenschappelijke artikelen goed gestructureerd. Als je weet hoe de artikelen in elkaar zitten is het makkelijker voor je om ze te lezen. Op deze pagina lees je hier alles over. Hoe is een wetenschappelijk artikel opgebouwd? Wat lees je als eerst en wat als laatst? Met de tips van Scriptium leer jij een goede leesstijl aan om effectief aan de scriptie te kunnen werken.

Lees eerst de introductie

In de introductie schrijft de auteur wat er in de tekst besproken wordt. Door eerst de introductie te lezen, kun je bepalen of het artikel relevant is voor jouw onderzoek. Sommige studenten slaan de inleiding namelijk over, maar verliezen dan een hoop tijd omdat ze erachter komen dat het artikel niet aansloot bij het onderzoek. Soms is er ook een samenvatting of een abstract aanwezig. Deze kun je ook van tevoren lezen. Toch is de introductie belangrijker, omdat hier staat aangegeven waar de tekst over gaat. In de samenvatting staat de gehele inhoud van de tekst in het kort. Dit is soms moeilijk te lezen, omdat je er direct induikt.

Begrijp de structuur

Een lang wetenschappelijk artikel bestaat waarschijnlijk uit alinea’s en paragrafen. Bij een kort wetenschappelijk artikel staan er na de inleiding alleen een aantal alinea’s en daarna direct de conclusie. In een alinea wordt altijd één idee of argument beschreven. In de eerste zin van de alinea staat al meteen wat het argument is. In de zinnen daarna worden hier bewijs of voorbeelden voor gegeven. De eerste zin van een alinea is dus een belangrijke zin. Zorg er daarom voor dat je deze in ieder geval begrijpt. In de introductie wordt vaak aan het einde het hoofdargument (of ‘main statement’) gegeven. De schrijver zal dit dan vervolgens aan de hand van de alinea’s onderbouwen. Schrijf het hoofdargument op voordat je verder leest. Dan kun je de argumenten in de tekst ernaast leggen.

Maak aantekeningen tijdens het lezen

Door aantekeningen te maken tijdens het lezen raak je de rode draad van het verhaal niet kwijt. Schrijf bijvoorbeeld van elke alinea in één zin op wat er precies staat. Als je het lezen van het artikel over meerdere dagen verspreid, is het ook makkelijk terug te zien wat je al gelezen hebt.

Bedenk wat de onderzoeksvragen zijn

De onderzoeksvragen staan niet altijd in de inleiding beschreven. Toch kun je bij jezelf nagaan wat de hoofd- en deelvragen zouden kunnen zijn geweest in dit onderzoek. Dit helpt je vervolgens bij het lezen van het artikel, omdat je weet naar wat voor antwoorden de schrijver op zoek is. Soms zijn er geen onderzoeksvragen, maar wordt er aan het begin van de tekst een hypothese gesteld. In het onderzoek wordt deze hypothese dan getoetst. In dit geval schrijf je de hypothese op.

Bedenk wat de onderzoeksmethodes zijn

Hoe is de auteur eigenlijk tot antwoorden gekomen? Is er een experiment uitgevoerd? Is er een literatuurstudie uitgevoerd? Ga in het eerste geval ook na wat dan precies de methodes waren tijdens het experiment. Door de methodes van de auteur te begrijpen kun je ook beter de argumenten en conclusies begrijpen. Door van tevoren goed na te gaan hoe de auteur onderzoek heeft uitgevoerd, lees je de tekst vervolgens makkelijker door.

Bedenk wat de kern is

Zoals eerder aangegeven staat het hoofdargument waarschijnlijk al beschreven in de introductie, dit is een inleiding tot de kern van de tekst. Ga na het lezen na of je het hoofdargument goed begrepen hebt. Daarnaast bedenk je waarom de schrijver tot dit hoofdargument of tot een bepaalde conclusie gekomen is. Dit is de kern van de tekst. Schrijf deze goed op.

Vergelijk het artikel met de samenvatting

Heb je de tekst helemaal gelezen en heb je het idee dat je de kern van het artikel begrijpt? Ga dan nog eens terug naar de samenvatting (of ‘abstract’) en vergelijk de twee met elkaar. Klopt jouw interpretatie van het artikel bij wat er in de samenvatting beschreven staat? Als je in de samenvatting iets nieuws ziet staan of iets dat je niet begrijpt, kun je dit nog even terugzoeken in de tekst.

Hulp van een professional

Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om door het wetenschappelijk artikel te komen en met je scriptie van start te gaan? Dan is het wellicht een idee om begeleiding van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders kunnen uitstekend helpen met het op zetten en verbeteren van je tekst. Heb je je scriptie of verslag al af? Dan kun je deze laten nakijken op taal, structuur en inhoud. Daarvoor staan we 7 dagen per week voor je klaar.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

1 reactie

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?