- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Het nawoord
Het kan zijn dat er van je wordt gevraagd om aan het eind van de scriptie een nawoord toe te voegen. Of misschien wil je zelf graag een nawoord schrijven om te reflecteren op je scriptieproces. Maar wat is nu eigenlijk precies een nawoord? Wat moet erin komen te staan? Welke schrijfstijl gebruik je? En welke plaats krijgt het in je scriptie? Op deze pagina lees je alles over het nawoord. Zo weet je precies hoe je een perfect nawoord schrijft.
Wat is het nawoord?
Het nawoord is een kort hoofdstuk in je scriptie waarin je reflecteert op het proces. Je kijkt dus terug op wat je gedaan hebt en beschrijft bijvoorbeeld wat je hebt geleerd. Daarnaast kun je beschrijven wat er wel en niet goed ging en wat je de volgende keer anders zou doen. Je kunt ook reflecteren op de samenwerking als je de scriptie met meerdere studenten hebt geschreven. Tot slot kun je de mensen bedanken die jou hebben ondersteund bij het schrijven van de scriptie. Dit kun je echter ook in het voorwoord of in het dankwoord doen. Dan hoef je het niet in het nawoord te herhalen. Het nawoord is geen inhoudelijke reflectie op het onderzoek zelf. Dit is namelijk iets dat in de discussie al gebeurt. Het nawoord gaat over jouw persoonlijke proces en hoe jij op het schrijven van de scriptie terugkijkt.
Hoe lang is het nawoord?
Het nawoord is maximaal vier alinea’s. Is je nawoord te lang? Kijk dan even goed hoe je specifieker kunt zijn in je taalgebruik. Of misschien kun je sommige zinnen eruit halen die niet echt nodig zijn. Je wilt niet te veel woorden aan het nawoord geven die je beter aan het beschrijven van het onderzoek kunt besteden.
-
5 alinea's of meer
-
Tussen de 2 en 4 alinea's
Waar komt het nawoord?
Het nawoord komt helemaal aan het einde van de scriptie te staan. Je plaatst het dus na de discussie en eventuele aanbevelingen. Wel moet het voor de literatuurlijst komen te staan, deze moet namelijk makkelijk terug te vinden zijn in de scriptie. Het nawoord is dus eigenlijk het laatste hoofdstuk dat de lezer echt leest.
-
1. Conclusie
-
2. Aanbevelingen
-
3. Nawoord
-
4. Literatuurlijst
-
5. Bijlagen
Hoe schrijf ik een goed nawoord?
Het schrijven van een nawoord kan best lastig zijn. Laat het je niet ontmoedigen, het nawoord is namelijk juist iets waar je wat vrijer mag zijn dan in de rest van de scriptie. Je kunt je nawoord ook door Scriptium en een paar familieleden laten nalezen als je erover twijfelt. Gebruik ook de onderstaande checklist om te controleren of jouw nawoord aan de eisen voldoet.
-
Je hebt 3 à 4 alinea's aan tekst
-
De positie in de scriptie als geheel klopt
-
Je benoemt wat je hebt geleerd
-
De stijl is persoonlijk en professioneel
-
Je eindigt met je naam en de datum
Maak het persoonlijk
Je mag het nawoord vanuit de ik-vorm schrijven. Dit heb je waarschijnlijk juist proberen te vermijden in de rest van de scriptietekst. Toch is dit hier een goed vertelperspectief, omdat het nawoord een persoonlijke reflectie is. Wees eerlijk en persoonlijk in je nawoord. Vertel over je ervaringen zoals ze zijn, je mag dicht bij jezelf blijven in het nawoord. De tekst mag dus ook informeel zijn. Zorg er wel voor dat je nawoord professioneel overkomt, gebruik dus geen spreektaal en maak geen taalfouten.
Tijdens het praktijkonderzoek heb ik veel verschillende taken mogen observeren rondom het claimproces, waardoor ik inzicht heb gekregen in wat er bij komt kijken en hoe dit in zijn werk gaat. Tevens heb ik een goed beeld kunnen krijgen van hoe effectief de samenwerking in teamverband is rondom het proces, en wat daaraan verbeterd kan worden.
Bij uitzondering: de ik-vorm
We noemden het eerder al even: maar in het nawoord mag je de ik-vorm gebruiken. Het is zelfs aan te bevelen om het nawoord een persoonlijk tintje te geven. Het nawoord en het voorwoord zijn de enige twee delen van een scriptie waarin de ik-vorm is toegestaan. Een tip is wel om de tekst chique te houden. Gebruik ‘ik’ waar nodig, maar overdrijf het niet.
Is een nawoord verplicht?
Een nawoord is zelden verplicht. Of je wel of niet een afsluitende tekst wil toevoegen is eigenlijk aan jouzelf als schrijver. Er zijn een paar opleidingen in Nederland die een nawoord eisen. Je kunt voor de zekerheid de scriptiehandleiding van jouw opleiding raadplegen. Er zijn ook opleidingen die juist expliciet willen dat je geen nawoord schrijft. In dat geval dien je dat zeker op te volgen.
Hulp van een professional
Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om je scriptie goed af te ronden? Wil je nog één keer je tekst laten nakijken voordat je deze inlevert? Dan is het wellicht een idee om scriptiehulp van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders en correctoren kunnen uitstekend helpen met het verbeteren van je tekst. Daarbij staan ze 7 dagen per week voor je klaar.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.