Synoniemen in je scriptie

Het schrijven van een goede tekst voor je scriptie kan best een opgave zijn. Je wilt de lezer graag meenemen in jouw verhaal. Het is dus belangrijk dat je tekst helder is en makkelijk te lezen voor iemand uit jouw doelgroep. Door synoniemen te gebruiken in je scriptie, maak je een tekst dynamischer en fijner om te lezen. Je voorkomt hiermee namelijk herhalingen die de tekst houterig en saai kunnen maken. Maar hoe weet je wanneer je een synoniem kunt gebruiken en wanneer je het beter niet kunt doen? En hoe vind je goede synoniemen? Op deze pagina lees je alles over synoniemen in je scriptie.

Wat is een synoniem?

Als je een synoniem voor een woord kiest, dan kies je een ander woord dat dezelfde betekenis heeft. Je kunt het ene woord in een zin dus vervangen met het andere woord. Als voorbeeld nemen we het woord ‘controleren’. Een synoniem daarvoor kan bijvoorbeeld ‘checken’ zijn. De zin ‘ik heb de bronvermelding gecontroleerd aan de hand van de APA-regels wordt dan; ‘ik heb de bronvermelding gecheckt aan de hand van de APA-regels.’ Beide zinnen brengen dezelfde boodschap over.

Wanneer gebruik je synoniemen?

Je gebruikt een synoniem als je je tekst gevarieerder wilt maken en herhalingen wilt voorkomen. Er zijn bepaalde uitdrukkingen die je vaak zult gebruiken in een scriptie. Bijvoorbeeld om aan te geven dat een wetenschapper iets beweert. Of als je iets kunt concluderen uit een voorafgaand argument. Als je telkens hetzelfde woord of dezelfde woordencombinatie gebruikt, wordt je tekst snel saai. In plaats van elke zin met ‘Janssen beweert…’ te beginnen, kun je het afwisselen met ‘Janssen constateert’ of ‘Janssen stelt’. Zo zijn er een hoop voorbeelden te vinden waarmee je variatie kunt aanbrengen in je scriptietekst.

Wanneer gebruik je geen synoniemen?

Het is belangrijk om met sommige woorden wel consistent te blijven in je tekst. Zo zijn er bepaalde scriptietermen waar je aan vast moet houden. Bedenk bijvoorbeeld geen andere woorden voor experiment, enquête of ‘interview’. Dit kan juist voor verwarring zorgen, al helemaal als je er later in de scriptie naar wilt verwijzen. Het is vooral belangrijk om helder te blijven in het beschrijven van de methodologie. Je zorgt er dan voor dat je scriptie betrouwbaar en reproduceerbaar is.

Waar vind je de juiste synoniemen?

Het makkelijkste dat je kunt doen is een woord op google intypen met daarachter ‘synoniem’. Je kunt alleen niet het eerste woord kiezen dat je tegenkomt. Je moet altijd checken of de betekenis van dat woord wel overeenkomt met wat je wilt vertellen. Synoniemen hebben officieel altijd dezelfde betekenis, maar als je voorbeelden opzoekt, kunnen er subtiele verschillen in de betekenissen zitten. Neem dus niet elk voorbeeld klakkeloos over. Denk goed na over welk synoniem je precies wilt gebruiken. Daarnaast bestaan er woordenboeken voor synoniemen. Deze kun je ook raadplegen.

Voorbeelden van synoniemen

Er zijn een aantal woorden die veel gebruikt worden in scriptieteksten. Voor deze woorden is
het fijn om een aantal synoniemen te kennen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze synoniemen.

  • Zeggen, vertellen, opmerken, beweren, stellen, uiten, constateren, uitdrukken, verkondigen, meedelen, inbrengen, voorleggen, openbaren, uitspreken, betogen.

  • Laten zien, demonstreren, tonen, betonen, vertonen, aangeven, markeren, aanduiden, afbeelden, schetsen, wijzen, uitwijzen, etaleren, overleggen, indiceren, betuigen.

  • Beschrijven, schetsen, weergeven, bespreken, definiëren, omschrijven, portretteren, illustreren, aanduiden.

  • Concluderen, opmaken, afleiden, besluiten.

  • Wijziging, verandering, aanpassing, herschikking, correctie, herziening, adaptatie, bewerking, hervorming, wending, vervorming, verdraaiing, wisseling, kentering, keer, omslag, overgang, transformatie.

  • Vervolgens, aansluitend, daarna, dan, daaropvolgend, verder, nadien, daarop.

  • Fenomeen, verschijnsel, manifestatie, idee, concept.

  • Mening, denkwijze, idee, inzicht, opvatting overtuiging, kijk, opinie, oordeel, standpunt, stellingname, visie, zienswijze, gedachte, denkbeeld, convictie.

  • Data, feit, informatie, gegeven, omstandigheid.

  • Redeneren, argumenteren, debatteren, discussiëren.

Professionele scriptiehulp

Heb je commentaar gekregen dat je scriptie te veel herhalingen bevat of ondervind je andere problemen? Scriptium kan je helpen de zinnen leesbaarder te maken. We corrigeren de spelling, taal en zinsstructuur van je tekst. Desgewenst controleren we je scriptie zelfs op inhoud. Daarmee bieden we een unieke scriptieservice.

Een sterke scriptie is niet alleen het sluitstuk van je studie. Het is ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Ga voor een topscriptie en laat je scriptie daarom nakijken door een professionele corrector van Scriptium!

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?