Dataverzameling

Vrijwel iedereen moet voor zijn scriptieonderzoek data verzamelen. Dit is de informatie die jou kan helpen bij het beantwoorden van je onderzoeksvraag. Er zijn verschillende methodes waarop je data kunt verzamelen. Je kiest de methode die past bij het doel van jouw onderzoek. Bij kwantitatief onderzoek wordt er vaker over data gesproken dan bij kwalitatief onderzoek. Toch verzamel je bij beide data, maar wel op een andere manier. Bij kwantitatief onderzoek worden de data uitgedrukt in getallen, grafieken, tabellen en diagrammen. Bij kwalitatief onderzoek wordt data uitgedrukt in interpretaties en categorieën. Kijk goed naar welke soort dataverzameling bij jouw onderzoek past. Om je te helpen hebben wij de verschillende methodes op een rijtje gezet.

Onderzoeksvraag en doel bepalen

Voordat je kunt bepalen op welke manier je data gaat verzamelen, moet je eerst een heldere onderzoeksvraag hebben. Je onderzoeksvraag komt voort uit je onderwerp en eventuele probleemanalyse. Uit de onderzoeksvraag leid je af wat voor soort onderzoek je gaat doen: kwantitatief of kwalitatief. Vervolgens ga je bepalen wat het doel van je onderzoek is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een bepaalde probleemstelling wilt oplossen, of dat je inzicht wil krijgen in een bepaald fenomeen. Het doel van je onderzoek bepaalt grotendeels hoe je de data gaat verzamelen. Je kunt dan gaan bepalen welke methodes je gaat hanteren.

Methoden voor dataverzameling

Er zijn verschillende methodes voor dataverzameling. Sommigen methodes lenen zich alleen voor kwantitatief onderzoek of kwalitatief onderzoek. Er zijn ook methodes die je voor beide soorten onderzoek kunt gebruiken. Wij hebben de methodes voor je op een rijtje gezet.

Methode Doel

Enquête

Meningen of kenmerken verzamelen

Experiment

Invloed testen van een onafhankelijke variabele op een afhankelijke variabele

Interview of focusgroep

Meningen of ervaringen verzamelen

Literatuurstudie

Bestaande data over je onderwerp verzamelen

Observatie

Inzicht krijgen in een groep mensen

Uitleg per methode

Hieronder volgt een lijst met een uitleg per methode.

  • Enquête
    Met een enquête probeer je zoveel mogelijk meningen van zoveel mogelijk verschillende mensen te verzamelen. Het is een makkelijke en snelle manier om data te verzamelen over een bepaalde kwestie. Je stelt een vragenlijst op, maakt een steekproef en verdeelt de vragenlijst onder deze groep mensen. De vragen zijn bij iedere participant dezelfde en de antwoorden zijn dus makkelijk met elkaar te vergelijken.

  • Experiment
    Met een experiment test je de invloed van een onafhankelijke variabele op een afhankelijke variabele. Je manipuleert de onafhankelijke variabele en het experiment wijst dan uit wat voor invloed dit heeft. Er zijn verschillende soorten experimenten. Het kan bijvoorbeeld een laboratoriumexperiment zijn, of een experiment met een controlegroep. Je verzamelt de data door het doen van een test.

  • Interview of focusgroep
    Met een interview of focusgroep verzamel je meningen of ervaringen van participanten. Het interview is individueel of met een groep experts. Je kunt een gestructureerd, semigestructureerd of ongestructureerd interview afleggen. De focusgroep voer je altijd uit met meerdere participanten. Je verzamelt data door een audio opname te maken en eventueel aantekeningen te maken.

  • Literatuurstudie
    Bij een literatuurstudie verzamel je data door middel van deskresearch. Je verzamelt de informatie die al bekend is over jouw onderwerp. Je verzamelt dus de data die al bestaan. Een literatuurstudie vormt vaak een onderdeel van je scriptie en wordt uitgevoerd in de beginfase van het onderzoek. Een literatuurstudie kan bijvoorbeeld het verzamelen van informatie uit archieven zijn. Je maakt aantekeningen bij het onderzoek dat je doet.

  • Observatie
    Bij een observatie bestudeer je een groep mensen in hun natuurlijke omgeving. Je kunt zelf deel uitmaken van de observatie of van buitenaf ernaar kijken. Het is belangrijk dat je geen invloed uitoefent op de resultaten. Bij een observatie maak je aantekeningen van relevante informatie voor jouw onderzoek.

Maak een plan van aanpak

Als je hebt bepaald welke methode je gaat hanteren, kun je een plan van aanpak gaan maken. Dit wordt een onderdeel van je onderzoeksplan of de onderzoeksopzet. Je bepaalt hierin bijvoorbeeld je steekproef bij een enquête, je variabelen bij een experiment, of je maakt een plan waar en wanneer je de observaties gaat uitvoeren. Daarnaast stel je vast hoe je de data gaat organiseren en opslaan. Een interview kun je bijvoorbeeld opnemen en vervolgens transcriberen of coderen.

Hulp van een professional

Weet je niet zo goed welke methode voor dataverzameling je moet gebruiken? Wil je graag hulp van een professional bij het opstellen of schrijven van een plan van aanpak? Scriptium kan helpen met persoonlijke scriptiebegeleiding. Ben je al klaar met de scriptie? Laat wat je al geschreven hebt dan nakijken door een professionele corrector. Liever eerst advies over welke vorm van hulp bij jou past? Stuur een bericht aan Scriptium, en we komen zeer gauw bij je terug.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

3 reacties

  1. Ik worstel of ik interviews moet afnemen in me scriptie. Het doel van het onderzoek is uiteindelijk dat kosten over verschillende afdelingen verspreid worden. Om een overzicht te krijgen van de kosten voor het aannemen van nieuw personeel zal ik interviews houden. Met deze interviews moet ik o.a. het aantal aangenomen medewerkers in de afgelopen vijf jaar in kaart brengen. Ben ik goed bezig hiermee?

  2. Hallo Puck,
     
    Het lijkt me dat je die gegevens beter via deskresearch kunt verkrijgen, bijvoorbeeld middels interne documenten. Omdat je anders minder precieze resultaten krijgt, en het lijkt me dat je de kosten precies in kaart wilt brengen. Ik neem aan dat de organisatie over documenten beschikt op basis waarvan de kosten berekend kunnen worden.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?