Controlevariabelen in je scriptie

Als je onderzoek doet kan het zijn dat je bepaalde variabelen moet controleren. Je controlevariabelen zorgen ervoor dat je onderzoek betrouwbaar en valide is. Je kunt je variabelen op verschillende manieren controleren. Daarnaast zit er ook een verschil in het controleren van je variabelen in experimenteel en niet-experimenteel onderzoek. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over controlevariabelen. Zo weet jij precies wat het is en welke methodes er zijn om je variabelen te controleren.

Wat zijn controlevariabelen?

Variabelen zijn eigenschappen of factoren van een onderzoeksobject. Zo kan een variabele in een onderzoek met betrekking tot mensen bijvoorbeeld leeftijd of geslacht zijn. Controlevariabelen zijn de variabelen waar je niet per se iets over wil weten, het is dus niet interessant voor het onderzoek dat jij doet. Een verschil in deze variabele kan echter wel invloed hebben op de onderzoeksresultaten. Daarom is het belangrijk om deze variabelen te controleren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt de variabele bijvoorbeeld constant houden of juist een goede spreiding maken.

Waarom?

Het belang van het controleren van je variabelen spreekt eigenlijk voor zich. Het kan namelijk een grote invloed hebben op je onderzoeksresultaten. Het beïnvloedt dus de betrouwbaarheid en validiteit van je scriptie. Terugkomend op het voorbeeld over huisdieren: misschien kun je uit je onderzoek concluderen dat huisdieren wel degelijk een positief effect hebben op eenzaamheid. De eenzaamheid is bijvoorbeeld een stuk minder geworden. Maar wat als je onderzoek alleen is toegepast op mensen van jouw leeftijd die bijvoorbeeld erg van dieren houden. Dan is het niet mogelijk om jouw conclusie te generaliseren naar een complete populatie. Deze twee variabelen hebben namelijk invloed gehad op de resultaten. Door de variabelen divers genoeg te maken of juist constant te houden, kun je een betrouwbare conclusie trekken.

Hoe controleer je een variabele?

Er zijn verschillende methodes om een variabele te kunnen controleren. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Kijk goed naar welke methode mogelijk zou kunnen zijn bij jouw onderzoek.

  • Randomisatie
    De methode randomisatie kun je gebruiken als je met meerdere groepen werkt. Je doet bijvoorbeeld een experimenteel onderzoek waarbij je verschillende groepen iets anders laat zien, horen of doen. De resultaten van de verschillende groepen kun je dan uiteindelijk met elkaar vergelijken. Het is belangrijk dat de groepen divers genoeg zijn. Daarom deel je de mensen willekeurig in. Zo weet je dat er geen grote verschillen tussen de groepen bestaan. Er zullen in alle groepen bijvoorbeeld ongeveer evenveel mannen als vrouwen aanwezig zijn.

  • Gestandaardiseerde procedures
    Bij een gestandaardiseerde procedure probeer je bepaalde variabelen te controleren door ze constant te houden. Dit doe je door zelf de variabelen te manipuleren. Je geeft bijvoorbeeld bepaalde regels mee aan de participanten van jouw onderzoek die te maken hebben met je controlevariabelen. Zo weet je zeker dat deze variabelen geen invloed hebben op je onderzoeksresultaten.

  • Statistisch controleren
    Bij statistisch controleren maak je een lijst van alle variabelen die invloed zouden kunnen hebben op de onderzoeksresultaten. Vervolgens ga je informatie betreft deze variabelen verzamelen over de participanten in jouw onderzoek. Uiteindelijk ga je dan kijken welke invloed al deze variabelen hebben op je onderzoeksvraag. Je manipuleert de variabelen dus niet, maar verdeelt de mensen ook niet willekeurig over een groep. Je kijkt juist goed naar de variabelen en gebruikt ze om conclusies te trekken.

Professionele scriptiehulp

De criteria ten aanzien van een goede scriptie worden strenger. Het onderzoek moet dan ook betrouwbaar en valide zijn, en de controlevariabelen hebben hier een grote invloed op. Je scriptie is uiteindelijk ook een visitekaartje op de arbeidsmarkt. Het is daarom niet verstandig om risico’s te nemen. Wil je dat de hele scriptie naar een hoger niveau wordt getild? Bij Scriptium hebben we professionele begeleiders en correctoren die persoonlijke ondersteuning bieden. Zij staan 7 dagen per week voor je klaar.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

5 reacties

  1. Welke controlevariabelen moet je precies nemen in je experiment? Er zijn toch zoveel factoren die de relatie tussen twee variabelen kunnen beïnvloeden? Blijft het kiezen van de controlevariabelen dan niet iets ad random?

  2. Hallo Croky,
     
    Bedankt voor je vraag. Je opmerking is terecht. In de praktijk kunnen veel verschillende factoren invloed hebben op het verband tussen twee variabelen. De bedoeling is om deze in een experiment zoveel mogelijk uit te sluiten, maar de werkelijkheid is altijd complexer dan een experiment of model. Bij het kiezen van de controlevariabelen dien je logica en gezond verstand te gebruiken. Je kunt ze ook baseren op eerder onderzoek.
     
    Voorbeeld:
     
    In hoeverre verbetert vitamine E het concentratievermogen?
     
    Controlevariabelen kunnen dan zijn:
     

  3. – Leeftijd participant
  4. – Soort test
  5. – Omgevingsgeluid
  6. – Type supplement
  7.  
    Het heeft hier niet zoveel zin om bijvoorbeeld geslacht als controlevariabele op te nemen, omdat er geen reden is om ervan uit te gaan dat vrouwen of mannen beter of slechter gaan presteren bij het toedienen van vitamine E.

  8. Wat is nou precies het verschil tussen een controlevariabele en een interveniërende variabele. Het komt toch in principe op hetzelfde neer? Stel je wilt het verband tussen het drinken van een glas rode wijn per dag en hartklachten meten. Stel je controleert voor bijvoorbeeld sporten, en het blijkt dat dit verband door deze controlevariabele niet bestaat, dan is het toch een interveniërende variabele ook?

  9. Ja, dat klopt deels. In potentie kan een controlevariabele een interveniërende variabele zijn. Het verschil is echter dat controlevariabelen voorafgaand aan het onderzoek in het experiment worden meegenomen door de onderzoeker, terwijl interveniërende variabelen een rol kunnen spelen zonder dat de onderzoeker dat weet of daar vooraf rekening mee had gehouden. Bovendien is het zo dat controlevariabelen niet per definitie de gehele relatie tussen de onafhankelijke en afhankelijke variabele hoeven te bepalen/beïnvloeden. Bij de controlevariabele geslacht kan het zijn dat het verband tussen x en y bij vrouwen sterker is dan bij mannen. Er kan echter nog steeds een verband zijn binnen de hele groep met mannen en vrouwen. Een interveniërende variabele verklaart echter per definitie het gehele verband tussen de variabelen x en y. Er is dan dus sprake van een vals verband. Voor meer informatie over variabelen, kun je dit artikel bekijken.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?