Tijdsplanning scriptie

De scriptie, je ontkomt er niet aan. Voor bijna elke opleiding is een scriptie wel verplicht. Meestal mag je je eigen onderwerp kiezen, dus kan het onderzoek interessant zijn. Toch kan het ook voor behoorlijk wat stress zorgen. Zeker als je met de tijd in de knoop komt. Van tevoren een goede tijdsplanning maken geeft rust in je hoofd. Zo kan je altijd even checken of je nog op schema loopt. Wij hebben voor jou een voorbeeld van een tijdsplanning gemaakt in 15 stappen. Het verschilt per opleiding hoeveel tijd je hebt om je scriptie te schrijven. Wij gaan hier even uit van 3 maanden fulltime aan je scriptie werken. Als je je scriptie over een langere periode schrijft, dan kun je wat langer over de stappen doen. Zo weet jij zeker dat je de scriptie voor de deadline af hebt.

Voorbeeld van tijdsplanning

Hieronder volgt een voorbeeld van een tijdsplanning van een scriptietraject van drie maanden.

Taak Tijdsduur
Globaal ontwerp kiezen
1 week
Informatie verzamelen
1 week
Onderwerp afbakenen
0,5 week
Hoofdvraag formuleren
0,5 week
Plan van aanpak
0,5 week
Data verzamelen
2 weken
Onderzoek analyseren
2 weken
Conclusies trekken
1 week
Schrijfplan maken
0,5 week
Literatuurstudie schrijven
0,5 week
Veldonderzoek schrijven
0,5 week
Conclusie schrijven
0,5 week
Discussie schrijven
0,5 week
Introductie schrijven
0,5 week
Puntjes op de i
1 week

Stap 1 - Globaal onderwerp kiezen

Meestal heb je al wel een paar onderwerpen in je hoofd die je interessant vindt. Schrijf deze op en bespreek je opties met je scriptiebegeleider. Vervolgens kies je het onderwerp dat jou het meest aanspreekt. Het is belangrijk om niet te lang in deze fase te blijven zitten, want je moet zoveel mogelijk tijd overhouden om het onderzoek uit te voeren.

Stap 2 - Informatie verzamelen

Vervolgens kun je informatie gaan verzamelen over je gekozen onderwerp. Dit doe je om een overzicht te krijgen van wat er bekend is over je onderwerp. Daarnaast kan het je helpen om te kijken welk specifiek gedeelte je interessant vindt. Je verzamelt dus vooral informatie om inspiratie te krijgen. Later ga je gerichter bronnen zoeken. Wel is het belangrijk om altijd op te schrijven waar je je informatie vandaan hebt. Dat bespaart je tijd in een later stadium.

Stap 3 - Onderwerp afbakenen

Na het lezen over je onderwerp kun je het specifieker gaan maken. Je gaat dan je onderwerp afbakenen. Welk specifiek gedeelte wil je gaan onderzoeken? Het is belangrijk om je onderzoek specifiek te maken, omdat je scriptie anders te breed wordt. Je kunt dan niet diep op de informatie ingaan, maar bespreekt heel veel oppervlakkige inzichten. Maak je onderzoek echter niet té specifiek, want dan kun je vastlopen. Bespreek je ideeën met je scriptiebegeleider, die kan je hiermee verder helpen.

Stap 4 - Hoofdvraag en deelvragen formuleren

Als je weet wat je specifiek wilt gaan onderzoeken kun je de hoofd- en deelvragen gaan formuleren. Begin met de hoofdvraag. Dit is de vraag die je met je onderzoek wilt gaan beantwoorden. Vervolgens kun je de deelvragen formuleren. Deze helpen je bij het beantwoorden van de hoofdvraag. Je kunt ook direct kijken welke onderzoeksmethodes bij jouw type hoofdvraag passen.

Stap 5 - Plan van aanpak

Vervolgens kun je het plan van aanpak gaan schrijven. Hierin schrijf je wat de aanleiding van je onderzoek is en wat je precies in het onderzoek gaat doen. In het plan van aanpak komt bijvoorbeeld het volgende te staan:

  • Aanleiding voor onderwerp

  • Probleemstelling

  • Doel van het onderzoek

  • Soort onderzoek (onderzoeksopzet)

  • Onderzoeksmethoden

  • Theoretisch kader

Het kan verschillen per studie wat er precies in het plan van aanpak moet staan. Meestal help je ook jezelf met het schrijven van een plan.

Stap 6 - Dataverzameling

Vervolgens ga je beginnen met de dataverzameling. Dit onderzoek kan bestaan uit deskresearch, fieldresearch of allebei. Het kan zijn dat je scriptie een literatuurstudie is, of dat dit een onderdeel vormt van je scriptie. In je plan van aanpak en onderzoeksopzet heb je al beschreven wat je precies gaat doen en dat ga je in deze fase uitvoeren. Het kan helpen om hierbij een logboek bij te houden. Wat heb je precies gedaan op een dag en wat is je opgevallen? Maak altijd aantekeningen die je makkelijk terug kunt vinden.

Stap 7 – Data-analyse

Na het verzamelen van informatie of data kun je deze gaan analyseren. Je pakt je aantekeningen erbij en kijkt wat je nou precies hebt gevonden. Je gaat bijvoorbeeld het veldonderzoek dat je hebt gedaan aan het theoretisch kader koppelen. Bevestigt of weerlegt jouw onderzoek de theorie? Zijn er dingen die opvallen? Schrijf op wat interessant en relevant zou zijn om in je scriptie te vermelden.

Stap 8 - Conclusies trekken

Vervolgens ga je aan de hand van je analyse conclusies trekken. Het is belangrijk om hierbij je hoofdvraag in je achterhoofd te houden. Dit is namelijk de vraag die je in je scriptie wil beantwoorden en zo dwaal je niet af. Je kunt alvast opschrijven waarom je bepaalde conclusies trekt. Dit scheelt weer tijd in de schrijffase. Bedenk goed op welke manier je de conclusies het beste kunt onderbouwen.

Stap 9 - Schrijfplan maken

Als je alle informatie helder hebt voor jezelf, kun je een schrijfplan gaan maken. Hierin schrijf je wat je precies in elk hoofdstuk en alinea duidelijk wil maken. Maak hierbij gebruik van argumenten die jouw conclusie ondersteunen. Houd altijd je hoofd- en deelvragen erbij. Geef je in dat ene hoofdstuk echt antwoord op die vraag die je wilde beantwoorden? Het schrijfplan helpt je om alles nog eens goed op een rijtje te zetten. Daarnaast helpt het schrijfplan je om betere argumenten te maken.

Stap 10 - Literatuurstudie schrijven

Hier schrijf je de informatie op die al bekend was over jouw onderwerp. Ook hierin kun je al een debat schetsen tussen inzichten van verschillende auteurs. Dit is eigenlijk het theoretisch kader waarbinnen je onderzoekt. Het is hierbij belangrijk dat je op de juiste manier citeert en parafraseert. Dit doe je door middel van een referentiesysteem, bijvoorbeeld APA. Let op dat je in dit gedeelte niet alleen maar informatie opsomt. Schrijf alleen de informatie op die relevant is voor jouw onderzoek en een discussie of argument vormt.

Stap 11 - Fieldresearch schrijven

Vervolgens beschrijf je ook het eventuele veldonderzoek dat je hebt gedaan. Dit zijn bijvoorbeeld de observaties, enquêtes of interviews die je hebt afgelegd. Dit is het onderzoek waar je nieuwe informatie of data hebt verzameld. Je fieldresearch koppel je direct aan het theoretisch kader van je onderzoek. Het komt meestal terecht in het resultatenhoofdstuk van je scriptie.

Stap 12 - Conclusie(s) schrijven

Vervolgens ga je je conclusie schrijven. Wees hierbij heel helder en precies. De conclusie moet een antwoord zijn op je hoofdvraag. Je mag nooit nieuwe informatie in een conclusie naar voren brengen. De conclusie is altijd een samenvatting van het belangrijkste dat je uit jouw onderzoek kunt concluderen.

Stap 13 - Discussie schrijven

Ga na bij jouw opleiding wat er precies in de discussie moet staan. Meestal is dit het gedeelte waarin je de betrouwbaarheid en validiteit van je scriptieonderzoek beargumenteert. Daarnaast bespreek je of resultaten overeenkwamen met verwachtingen die je had. Je kunt ook suggesties doen een eventueel vervolgonderzoek.

Stap 14 - Inleiding schrijven

In de inleiding schrijf je wat je precies gaat bespreken in je scriptie. In je inleiding maak je iemand enthousiast om je scriptie te gaan lezen. Het klinkt misschien als een gek idee om je inleiding op het einde te schrijven, maar meestal werkt dit het meest effectief. Op het einde weet je namelijk pas echt wat je precies allemaal in je scriptie beschrijft. Zo kun je een inleiding schrijven die volledig klopt met de inhoud. Daarnaast loop je tijdens het onderzoek niet vast met wat je eerder in de inleiding hebt geschreven. De inhoud van het onderzoek kan dan namelijk nog veranderen.

Stap 15 - De puntjes op de i

Als laatste ga je de puntjes op de i zetten. Nu ga je je scriptie echt helemaal afmaken. Je gaat hier de lay-out van je scriptie bepalen. Deze wordt vaak beïnvloedt door het referentiesysteem dat je gebruikt. Check ook meteen of je alle verwijzingen op de juiste manier hebt genoteerd in de tekst, voetnoten en bibliografie. Als laatste kun je je scriptie laten nakijken door Scriptium op taal en inhoud.

Sjabloon tijdsplanning

Het is handig om je tijdsplanning bij te houden in een werkblad. Op die manier kun je gemakkelijk overzichtelijk zien waar je aan toe bent. Zie hieronder een voorbeeld zien van een tijdsplanning. Download het onderstaande sjabloon als Excel-bestand, zodat je je eigen tijdsplanning kan invullen.

Hulp van een professional

Zie je door de bomen het bos niet meer? Lukt het niet om met je scriptie van start te gaan? Dan is het wellicht een idee om scriptiebegeleiding van Scriptium in te schakelen. Onze begeleiders kunnen uitstekend helpen met het op zetten en verbeteren van je tekst. Daarbij staan ze 7 dagen per week voor je klaar.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

2 reacties

  1. Is het realistisch dat je een scriptie in 4 weken schrijft. Ik moet nog de hele scriptie schrijven omdat ik ernaast werk en weinig tijd heb gehad. Graag jullie advies hierover want ik begin hem best te knijpen. Ik wil toch graag over twee maanden afgestudeerd zijn.

  2. Hallo Dieuwertje,
     
    Bedankt voor je vraag. Afhankelijk van het aantal woorden is het mogelijk om een scriptie in vier weken te schrijven. De voorwaarden zijn wel dat je een hele goede schrijver bent, dat je snel verbanden kunt leggen, en dat je de komende vier weken voldoende tijd vrij maakt voor je onderzoek. Je zult dagelijks waarschijnlijk zo’n 8 uur aan je onderzoek en scriptie moeten zitten. Wat een voordeel kan zijn is als je alleen een literatuuronderzoek doet. Dat kost doorgaans minder tijd dan een onderzoek waarin ook een praktijkgedeelte zit. Ook gaat er veel tijd zitten in het reviseren van de scriptie. Geen enkele schrijver of onderzoeker kan in één keer het onderzoek foutloos op papier krijgen. Er dient telkens geschaafd te worden aan de taal, er dienen inhoudelijke stukken geschrapt of bijgeschreven te worden, de verbanden dienen aangescherpt te worden, et cetera. Het zal geen makkelijke job worden dus. Succes!

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?