engelse mondeling - afbeelding 1

Een Engelse mondeling

Het mondeling Engels is vaak een verplicht onderdeel op de middelbare school. Sommige leerlingen praten zich er gemakkelijk doorheen, terwijl andere leerlingen er maanden van tevoren tegenop kijken. Het mondeling Engels kan namelijk best voor wat zenuwen zorgen, en dat is heel normaal. Gelukkig is het uiteindelijk vaak veel minder eng dan je van tevoren dacht. En door je goed voor te bereiden worden die zenuwen al een stuk minder. Wij geven jou tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding en tijdens het mondeling Engels. Zo ga jij met zelfvertrouwen het mondeling Engels in.

Spreek zoveel mogelijk Engels

Probeer een maand of week voor het mondeling zoveel mogelijk Engels te spreken. Maak bijvoorbeeld een afspraak met je vrienden om tijdens de pauzes alleen maar Engels te spreken. Of spreek met je ouders af om tijdens het avondeten in het Engels over je dag te vertellen. In het begin voelt het misschien een beetje ongemakkelijk. Maar langzaam raak je op deze manier steeds meer vertrouwd met de taal. Op je mondeling spreek je dan met meer vertrouwen in het Engels met je docent. Daarnaast komt het natuurlijker over.

Kijk films en luister naar podcasts

Neem jezelf voor om in de maand voor het Engels mondeling alleen maar Engelse films te kijken en Engelse podcasts te luisteren. Op deze manier hoor je het Engels overal om je heen en raak je helemaal vertrouwd met de taal. Je zult merken dat je per ongeluk Engels gaat praten en soms zelfs in het Engels gaat dromen. Jij hebt vast al een paar films op Netflix die je echt nog wilde zien. Dit is natuurlijk het beste excuus om ze allemaal te binge-watchen.

Weet waar je het over hebt

De inhoud van het mondeling Engels verschilt per school en per niveau. Bij sommige mondelingen krijg je vlak van tevoren een lijst met onderwerpen en heb je een korte tijd om ze voor te bereiden. Bij andere mondelingen moet je een aantal boeken lezen en kun je het dus langer van tevoren voorbereiden. Kies in het eerste geval het onderwerp dat je zelf het meest interessant vindt. Wat weet je er zelf al over? Lees de informatie die je erbij hebt gekregen ook goed door. Probeer hier alvast een discussiepunt uit te halen dat interessant zou kunnen zijn voor het gesprek.

Als laatste kun je je afvragen aan welke andere zaken je het onderwerp zou kunnen koppelen. Hoe meer jij weet over een bepaald onderwerp, hoe makkelijker het wordt om erover te praten. Als je een aantal boeken moet lezen voor je mondeling, is het belangrijk dat je deze ook echt gelezen hebt. Niet alleen zodat je meer weet te vertellen, maar op deze manier ga je ook met meer vertrouwen het mondeling in. Jij bent namelijk de expert, en dat moet je kunnen laten zien. Om je voor te bereiden kun je de vragen die je gewoonlijk in een boekverslag voor Nederlands moet beantwoorden ook op jouw Engelse boeken toepassen. Zo heb je meteen een compleet beeld van elk boek, en dit kun je gemakkelijk aanhalen in het gesprek.

Bedenk alvast wat je zou kunnen vertellen

Wat vind jij zelf interessant aan een boek of een onderwerp? Door hierover te beginnen, kun jij het gesprek leiden. Wat was jouw favoriete personage in een boek? Wat vond jij een mooi citaat? Wat vind je van de schrijfstijl? Door het persoonlijk te maken gaat het gesprek je makkelijker af. Het kan helpen om van tevoren alvast wat zinnen op te schrijven, maar focus je niet alleen hierop. Sta tijdens het gesprek wel open voor de vragen en opmerkingen van de docent.

Oefen met vrienden

Het kan helpen om vooraf te oefenen met vrienden. De een doet alsof hij de docent is en de ander is de leerling. Bedenk drie onderwerpen voor de ander of lees je in over de boeken die hij of zij gelezen heeft. Vervolgens kun je elkaar moeilijke vragen stellen. Geef elkaar aan het einde van het gesprek tips, maar vertel ook wat de ander goed deed. Kijk wat je van de ander kunt leren. Bij je vrienden durf je vaak meer jezelf te zijn dan bij een docent. Misschien komen er tijdens het oefenen wel leuke onderwerpen of grappen naar boven die jij tijdens je echte mondeling Engels ook kunt gebruiken.

Tijdens het gesprek

Ga positief het gesprek in en probeer rustig te blijven. Je hebt je goed voorbereid, dus wat kan er misgaan? Zie het simpelweg als een leuk gesprek met de docent. De docent weet ook dat het voor sommige leerlingen best eng kan zijn. Als je wil kun je dit in het begin van het gesprek aangeven. Soms kan het fijn zijn als de docent weet hoe je je voelt. Wel in het Engels natuurlijk! Als je een keer iets niet weet is dat niet erg, je kunt ook niet alles weten. Je kunt dit eerlijk tegen de docent zeggen en vervolgens iets vertellen dat je wél weet. Zo ziet de docent dat jij wel je best hebt gedaan. Sla je helemaal dicht? Probeer dit dan eerlijk te zeggen, of vraag de docent of hij de vraag nog even wil herhalen. Dat geeft jou nog wat tijd om na te denken over je antwoord.

Je zult achteraf zien dat het mondeling Engels veel minder eng is dan dat je vooraf dacht. Probeer jezelf niet te zenuwachtig te maken, je kunt het echt wel! En de tijd gaat vaak zo snel, voor je het weet is het mondeling Engels alweer voorbij. Door je goed voor te bereiden kun je de zenuwen wat minder maken. Als jij een expert bent over jouw onderwerp, wat kan er dan nog misgaan? Good luck!

Studiehulp van Scriptium

Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met Engels, worstelt met Frans, of hulp bij Duits nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Mijke - contentschrijver

Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.

Laat een reactie achter

Je hebt al gestemd op dit artikel. Bedankt :-)
Wat vind jij van dit artikel?