- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Vocabulaire
Woordjes leren, je ontkomt er niet aan. Het is een belangrijk onderdeel van de taalvakken. Best logisch natuurlijk, om een taal te leren zul je toch echt gewoon woorden moeten stampen. Maar hoe doe je dat? Herhalen, herhalen, herhalen. Dit klinkt heel erg saai en dat is het ook wel een beetje. Toch kun je het ook leuk maken. En als je hoog scoort op dit onderdeel op de toets, kun je gemakkelijk je cijfer een beetje opkrikken. Dus pak je boek er maar bij, want je zult toch ergens moeten beginnen. Wij geven jou 10 tips om het leren van woordjes gemakkelijker en leuker te maken.
Verspreid de hoeveelheid woordjes over meerdere dagen
Vaak zijn het behoorlijke woordenlijsten die je moet leren… 50, 100 of zelfs 200 woorden. Het lijkt een onmogelijke opgave om alle woorden uit je hoofd te kennen, maar het is echt te doen als je het op de goede manier aanpakt. Hoe dan? Je kunt de woorden verspreiden over meerdere dagen. Als je bijvoorbeeld 100 woorden moet kennen, dan kun je deze verspreiden over 10 dagen. Dan hoef je elke dag maar 10 woorden te leren. Dat is te doen toch?
Uit onderzoek blijkt dat gespreid leren en oefenen zeer goed werkt om informatie te onthouden. Een reden is dat je telkens de informatie uit het geheugen ophaalt. Een andere verklaring is dat je de kennis toepast op verschillende contexten.
Herhaling
Herhaal telkens weer even de woorden van de dag daarvoor als je aan een nieuwe set begint. Zo kun je toetsen of je de woorden echt goed kent. Zijn er woorden die je nog niet kent of waar je iets langer over na moet denken? Schrijf deze op. Deze lijst met moeilijke woorden kun je vlak voor de toets nog even goed doornemen.
Bedenk ezelsbruggetjes
Ezelsbruggetjes kunnen je helpen om woorden te onthouden. Vaak doen leerlingen dit alleen bij de moeilijke woorden, maar je kunt hier ook juist mee beginnen. Als je de woordenlijst voor het eerst ziet, probeer dan al wat ezelsbruggetjes te bedenken. Het bedenken ervan helpt namelijk ook al bij het onthouden van een woord. Zo bespaar je de tijd die je normaal aan het eindeloos herhalen had besteed.
Koppel de kennis aan iets persoonlijks
Koppel je ezelsbruggetje altijd aan iets persoonlijks. Moet jij bij een bepaald woord aan je gekke oom uit Portugal denken? Gebruik dit dan vooral. Door de woorden aan je eigen leven te koppelen onthoud je ze straks beter op de toets. Ze staan namelijk dichtbij jezelf.
Gebruik de eerste associatie
Gebruik je eerste associaties. Dit is namelijk het eerste waar je aan dacht bij het lezen van het woord. Als je het woord dan terugziet op de toets, zul je hier direct weer aan denken. Wees niet bang om gekke ezelsbruggetjes te bedenken. Ze lijken misschien vergezocht, maar voor jou was dit je eerste associatie.
Breek woorden uiteen
Breek lange woorden in stukjes. Als voorbeeld nemen we het woord ‘carrousel’, dat draaimolen betekent. Je zou dit woord in de stukken kar, roes en cel kunnen breken. Een draaimolen is eigenlijk een soort rondrijdende kar die mensen meeneemt op kangoeroes, die samen een ronde cel vormen. Als jij straks het woord draaimolen op de toets ziet staan, dan denk je meteen aan die kangoeroes die rondjes draaien. Dit is natuurlijk een gek beeld, maar dat maakt het wel makkelijk om hem te onthouden.
Overhoor jezelf
Het kan enorm helpen om jezelf een aantal keer te overhoren na het woordjes leren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een online overhoorsysteem. Een voorbeeld van een app waarmee je jezelf kunt overhoren is WRTS. Je kunt ook zelf kaartjes maken. Dan schrijf je op de voorkant het woord en op de achterkant de vertaling daarvan. Zo kun je de woorden gemakkelijk beide kanten op leren.
Wees streng
Wees streng voor jezelf. Als je een woord eigenlijk niet helemaal goed had, of je had het verkeerd gespeld, reken dit dan niet goed. Stop dit kaartje terug en blijf hem aan jezelf herhalen totdat je hem helemaal goed hebt. Zit er een woord bij dat je fout blijft spellen? Bedenk hier dan een nieuw ezelsbruggetje bij, dat je bij de toets kan helpen met de spelling.
Gebruik de klassieke manier van overhoren
Je kunt natuurlijk ook op de klassieke manier de woordjes overhoren. Pak een blaadje en leg dit over de vertalingen heen. Houd er wel rekening mee dat je brein de woordjes soms kan koppelen aan een bepaalde plek op de pagina. Of je hebt een bepaalde volgorde in je hoofd, waardoor je ze onthoudt. Dit kan flink tegenvallen op de toets. Het is dus belangrijk om de woordjes ook door elkaar te leren.
Maak het leuk
Maak woordjes leren leuk voor jezelf. Waar liggen je interesses? Je kunt een verhaal schrijven waar alle woorden in moeten zitten? Of je bedenkt een spel waarbij je de woorden moet raden. Zo krijg je er nog plezier in ook!
Het belangrijkste is om toch elke dag even een blik te werpen op de woordjes. In kleine stapjes kom je tot de eindstreep. Dan kun jij je cijfer een paar punten omhoogtillen. Laat je niet wegjagen door de hoeveelheid woorden. Door de lijst in stukken te breken kun je het namelijk een stuk makkelijker voor jezelf maken. Overhoor jezelf, laat je door vrienden overhoren en deel ezelsbruggetjes met elkaar. Uiteindelijk moet het woordjes leren toch echt even gebeuren. En hoe vroeger je begint, hoe makkelijker het wordt. Succes op de toets!
Studiehulp van Scriptium
Heb je moeite met leren? Ben je op zoek naar bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met biologie, worstelt met wiskunde, of hulp bij Frans nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.
Mijke is blogschrijfster bij Scriptium. Ze studeerde Interieurarchitectuur aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en studeert nu Design Cultures aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Naast haar passie voor schrijven houdt ze van lezen en toneelspelen. In haar vrije tijd wandelt ze graag door het mooie Amsterdam.