- Scriptium
- Posted on
- Geen reacties
Uitgeloot voor de studie: wat nu?
Bij sommige opleidingen wordt gebruikgemaakt van numerus fixus, ook wel een loting genoemd. Met een loting bestaat de kans dat je wordt uitgeloot. Dit houdt in dat je niet geselecteerd bent om de studie waar jij je voor hebt ingeschreven te volgen. Dan is het dus ook echt niet mogelijk om deze studie te volgen. In ieder geval niet in het betreffende jaar van inschrijven. Dit is natuurlijk vervelend nieuws, vooral als je geen back-up plan hebt. Misschien droom je er al jaren van om een specifieke studie te doen en lijken je dromen door een uitloting in duigen te vallen.
Gelukkig zijn er genoeg vervolgstappen die je kunt nemen als je bent uitgeloot voor de studie. Toch is het niet voor iedereen even duidelijk wat de meest nuttige opties zijn. Een jaar wachten, een tussenjaar nemen of toch een andere opleiding volgen? In dit artikel vertellen we welke opties je hebt als je bent uitgeloot voor een studie. Je hoeft namelijk écht niet bij de pakken neer te zitten, wanneer je bent uitgeloot.
Wat is een numerus fixus of loting precies?
Bij een opleiding die numerus fixus heeft, geldt dat een maximum aantal studenten deze studie mag volgen. Dit heeft vaak te maken met dat de studie heel erg gewild is. Als duizenden studenten zich aanmelden voor een opleiding, is het onmogelijk om iedereen toe te laten. Hier zijn simpelweg niet genoeg docenten voor. Daarnaast is er ook niet genoeg ruimte om al deze gemotiveerde studenten op te vangen. Dus, op het moment dat er meer aanmeldingen binnenkomen dan dat er studieplaatsen zijn, moet besloten worden wie de studie wel en niet mag volgen. Aan de hand van een selectie wordt vervolgens besloten wie ingeloot of uitgeloot worden.
Hoe deze selectieprocedure er precies uitziet, mag elke opleiding zelf bepalen. Bij sommige studies wordt bijvoorbeeld gekeken naar de behaalde cijfers op de middelbare school. Andere studies eisen dat je een motivatiebrief stuurt en langskomt voor een gesprek. Op basis van de selectievoorwaarden zal de onderwijsinstelling bepalen of je wel of niet ingeloot wordt voor de studie. Of een opleiding gebruik maakt van numerus fixus, vind je vaak op de website van de onderwijsinstelling. Check dit dus goed voordat je je aanmeldt voor een studie.
Hieronder lees je wat je kunt doen wanneer je je hebt aangemeld voor een numerus fixus studie, maar bent uitgeloot.
1. Je kansen afwegen bij een eventuele naloting
Helaas, je bent uitgeloot en valt buiten de eerste loting. Dit betekent dat je niet mag beginnen met de studie waarvoor je je had aangemeld. Echter, het komt voor dat er na de eerste loting scholieren zijn die alsnog afvallen en zich uitschrijven. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze hun eindexamens van de middelbare school niet hebben gehaald. Of dat ze toch besluiten om een andere studie te volgen. Na de eerste loting vindt daarom vaak een naloting plaats.
Het kan dus gebeuren dat je alsnog wordt ingeloot. De kansen voor deze naloting kun je eenvoudig checken. Op het moment dat je wordt uitgeloot voor de studie, ontvang je een rangnummer. Aan dit rangnummer kun je zien op welke plaats je staat op de wachtlijst. Ligt dit getal vrij laag, dan is de kans aanwezig dat je alsnog wordt ingeloot. Er vallen namelijk soms wel tientallen scholieren uit. Maar is je rangnummer ergens in de honderd, dan worden je kansen aanzienlijk kleiner.
2. Een andere studie kiezen
Ben je uitgeloot en is je rangnummer te hoog om kans te maken op een naloting? Dan is het tijd voor plan B. Dat kan bijvoorbeeld zijn een alternatieve studie volgen. Voor een aantal populaire studies wordt altijd gewerkt met een loting. Als je van tevoren weet dat jouw eerste studiekeuze gebruikmaakt van een loting, kun je hierop anticiperen. Bedenk daarom vooraf een plan B en kies alvast een alternatieve studie. Uiteraard wil je niet zomaar een studie gaan doen. Oriënteer dus goed welke andere studies je interessant lijken. Je wilt namelijk ook niet uitvallen, omdat je een willekeurige studie hebt gekozen.
Daarnaast komt het regelmatig voor dat twee studies op elkaar lijken. Check dit dus goed. Voor deze studies kun je je ook alvast inschrijven. Zo heb je altijd een alternatief achter de hand en kun je in september beginnen met een studie. Wel is het verstandig om goed na te denken over het doel van de alternatieve studie. Ga je deze studie volledig volgen of wil je volgend jaar weer meedoen aan de loting van je originele studiekeuze? Als je besluit om de eerste studiekeuze te laten schieten, kies dan wel een opleiding die je leuk vindt en die aansluit bij de eerste studiekeuze. Als je nogmaals mee wilt doen aan de loting van je eerste keuze, bedenk dan goed wat je uit dat ene jaar van de studie wilt halen.
De bovenstaande afbeelding laat zien dat er genoeg vragen zijn die je jezelf kunt stellen als je studies gaat vergelijken. Wie weet kom je er door deze vragen te beantwoorden achter welke studie het beste bij jou past!
3. Een tussenjaar nemen
Uitgeloot, geen kans op naplaatsing en geen behoefte aan een alternatieve studie? Dan is het nemen van een tussenjaar altijd een optie. Na het tussenjaar kun je opnieuw proberen mee te loten voor de studie. Een tussenjaar kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Het is aan jou om te beslissen wat je ermee wilt doen. Zo kun je bijvoorbeeld een jaartje werken om de spaarrekening mooi aan te vullen. Ook kun je een wereldreis maken, een taal leren of een andere cursus doen.
Daarnaast heb je natuurlijk de optie om een jaar niets te doen en op de bank Netflix te kijken. Maar dit is vaak slechts een weekje leuk. We raden je aan om het tussenjaar verstandig en nuttig in te zetten. Ook kun je van deze tijd gebruik maken om verder te oriënteren op andere studies. Het kan namelijk helaas voorkomen dat je volgend jaar wederom wordt uitgeloot.
Als je een tussenjaar gaat doen, is het verstandig om dit goed te plannen. Maak afspraken met jezelf en je ouders over hoe je deze tijd goed gaat besteden. Stel doelen en creëer een structuur voor jezelf.
Wat kun je doen in je tussenjaar?
Zoals gezegd zijn er verschillende dingen die je kunt doen in een tussenjaar. Je kunt aan de volgende dingen denken:
-
Reizen
-
Betaald werk combineren met reizen
-
Vrijwilligerswerk doen
-
Au pair worden
-
Een taalcursus volgen
-
Een jaar high school of college doen, bijvoorbeeld in de VS
Met een beetje geluk haal je het maximale uit je tussenjaar en heb je de motivatie gevonden om nogmaals een poging te wagen bij je oorspronkelijke numerus fixus studie, of om een alternatieve studiekeuze te maken.
De gouden tip
Het komt vaak genoeg voor dat mensen twee keer achter elkaar worden uitgeloot. Dit is balen, maar er zijn manieren om de kans op inloting te vergroten. Zoals veel mensen waarschijnlijk weten, mag je je maar een bepaald aantal keer inschrijven bij een opleiding. Ben je twee keer uitgeloot bij dezelfde opleiding? Dan is de kans groot dat je je geen derde keer mag inschrijven. Daarom is het handig om je kansen te spreiden. Schrijf je niet in bij slechts een universiteit, maar loop de numerus fixus door op meerdere universiteiten. Dit verkleint de kans op teleurstelling.
Vraag rond voor meer zekerheid
Vind je het moeilijk om in te schatten wat je kunt verwachten van numerus fixus? Dan is het altijd een optie om je hierover te laten informeren. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen, is via LinkedIn. Zo zou je iemand kunnen opzoeken die de opleiding volgt, waar jij graag de numerus fixus voor wilt doen. Diegene heeft dit proces al doorlopen en weet dus ook alle ins en outs van hoe het allemaal te werk gaat. Het is wel handig om iemand te benaderen die in de beginfase van deze studie zit.
Studiehulp van Scriptium
Ben jij student en heb je moeite met studeren? Ben je op zoek naar tentamentraining of bijles voor bepaalde vakken? Bij Scriptium bieden we professionele studiehulp aan. Of je nu geholpen wilt worden met programmeren, worstelt met psychometrie, of hulp bij rechten nodig hebt, we staan 7 dagen per week voor je klaar. Neem contact met ons op, en we komen snel bij je terug!